Joulupuu on noudettu, joulu on jo ovella - testissä Echo-moottorisaha

Viime viikonloppuna suoritin joulun kenties suurimman valmistelutoimenpiteen, eli joulukuusen noutamisen metsästämme. Hommahan on periaatteessa varsin yksinkertainen, mutta siinä piilee kuitenkin monta haastetta. Sopiva kuusi ei todellakaan löydy tien vierestä, vaan kannattaa suoraan valmistautua tarpomaan umpihangessa palstan perimmäiseen nurkkaan. Mukaan tarttunut käsisaha tai kirves on nähnyt kiveä enemmän kuin keskiverto elinkautisvanki. Kun kuusi on viimein nurin, pitäisi se sitten raahata ihmisten ilmoille hankien ja nietosten keskeltä. Varsinainen Via Dolorosa. 

Tarvottuani sopivan kuusen luokse ja taottuani sitä hetken tylsällä kirveellä, päätin että nyt riittää. Tänä jouluna joulukuusen haku suoritettaisiin tyylillä, mutta sen toteuttamiseksi tarvitsisin muutamia apuvälineitä.

Muita apuvälineitä väheksymättä tärkein työkalu joulukuusen noutamisessa oli Stark Lappeenrannasta testiin saatu ECHO CS-310ES -moottorisaha

Uusi saha toimitetaan laippa ja teräketjut irrallaan, mutta sahan toimintakuntoon laittaminen ei vienyt kuin muutaman minuutin. Muistakaa toki ennen käyttöä täyttää teräketjuöljysäiliö sahan ja etenkin terän suojelemiseksi. Ketjun kiristäminen sujui myös vaivattomasti sahan kyljessä olevasta ketjunkiristäjästä. Vanhana mopo- ja kaksitahtimiehenä olin jo valmistautunut laskemaan kahden prosentin öljyseosta polttoaineen sekaan, mutta sekin oli turhaa työtä, sillä nykyiset pienimoottoripolttoaineet ovat valmiita seoksia, joten ei muuta kuin tankki täyteen ja kokeilemaan!

Laippa ja ketjut kiinni sahaan, kiristys ja menoksi.

Rikastimeen yhdistetty puolikaasuasento helpottaa käynnistystä, ja kolmannella nykäisyllä täysin käyttämätön saha lähti kuuliaisesti käyntiin.

Videon joulukuusen kaato ei aivan riittänyt testikappaleeksi, joten harvensin metsästämme pienempiä puita, jotka ovat peittäneet näkymää pihatien kupeessa. 30,5 cm³ ja 1,5 hevosvoiman moottorilla varustettu Echo selviää pienestä harvennuksesta hyvin. Saha on komposiittirunkonsa ansiosta todella kevyt ja kätevä käsiteltevä. Sillä on myös helppo sahata pitkiä vanerisuikaleita tarkasti, koska jopa minun hartioilleni tämä reilun kuuden kilon painoinen saha on sopivan kevyt kannateltava. Jäähdyttyäänkin saha lähtee mukavasti käyntiin.

Echo-moottorisaha sopii hyvin esimerkiksi kotiverstaassa askarteleville tai näppärää mökkisahaa tarvitseville. Sahan hinnankaan ei pitäisi olla hankinnan este, sillä tämän saa lunastettua vain parilla sadalla eurolla omaan työkaluvajaansa.

Apuvälineet helpottamaan minun joulukuuseni noutamista! Hyvää joulunodotusta kaikille!

Linkit:

Stark Suomi

Echo CS-310 ES