Kymmenen kuvaa menneisyydestä

Vuosien saatossa rakkaan ralliharrastuksen ja myös hieman sen ulkopuolelta on kertynyt melkoinen määrä kuvia. Niitä on pienen tauon jälkeen katseltu taas antaumuksella samalla, kun olen haeskellut jo kirjoitettuihin blogiteksteihin kuvamateriaalia. Näitä kuvia on hankala liittää suurempaan kokonaisuuteen tai tiettyyn blogipostaukseen, joten päätinpä julkaista niitä kymmenen kappaleen sarjoissa. Suurin osa kuvista ei sisällä mitään sen suurempaa sanomaa, mutta kuvaavat yleisesti tunnelmaa lajin parista ja ihmisistä sen ympärillä. 

Vuonna 2011 majoituimme Kouvolan SM-rallissa Tykkimäen yhteydessä sijaitseviin lomamökkeihin. Mökkejä mainostettiin talviasuttavina, mutta eivät ainakan Suomen talven. Meitä paukkasi kuuden hengen mökkiin kahdeksan kappaletta, joten tunnelma oli varsin tiivis. Tässä kuvassa luottohuoltomies Niko tankkaa pastasalaattia, jonka rakas vaimoni väkersi kotona Mikkelissä ja kuljetti paikalle nälkäisille huoltomiehille. Niko on kova poika syömään, joten tuo annoslaatikko on vain ja ainoastaan hänelle varattu. 

Tunturiralli 2014, tässä olemme välipalalla L.A.D- Servicen rekassa. Vasemmalta lähtien Joni Nikko, Teemu Asunmaa, Jarno Ottman, Henkka ja minä. Kymmenen vuotta ruokailua Hiacen peräkontista huoltopaikoilla riitti, joten viimeisimmät vuodet nautimme edes ruokailut ja huollot hienoissa puitteissa. Tässä todennäköisesti pohditaan montako sikaria J. Nikko polttaa pitkällä maalisiirtymällä Kemijärveltä Rovaniemelle. Oma rintamasuunta kielii kenties nihkeästi käynnistyneestä kilpailusta ja ärripurrista.

Vuosi 2011 ja kohti kauden meidän osalta avaavaa Mikkelin Vaakunarallia. Kuva on otettu reilut viisi kilometriä kotipaikaltani, ja pojat lastaavat Mitsua kärriin ja starttaavat kohti Mikkeliä. Auto on valmistunut vain muutamaa päivää aikaisemmin täydellisen kausihuollon jäljiltä, ja näyttää kerrankin oikein siistiltä. Tähän kuvaan tiivistyy rallin parhaimmat puolet: suurin työ on tehty ja pian pääsee nauttimaan kilpailusta. Me olemme tässä kohtaa jo Henkan kanssa Mikkelissä nuotittamassa reittiä. Enää ei voi suuria asioita ja muutoksia tehdä, vaan voi alkaa keskittyä reissuun ja itse kilpailuun ja luottaa että kaikki on kunnossa. Ainahan toki reissuun lähdettäessä näin ei ollut.

Hämeenlinna ja Kanta-Hämeen keskussairaala 2011. Suistuimme Henkan ja Mitsun kanssa Vanajanlinna-rallissa varsin huolella valopylvääseen, ja tässä olemme ilmoittautumassa ei kilpailuun, vaan vastaanotolle. Vastaanoton tädillä hieman muljahtivat silmät päässä, kun kerroin hänelle ulosajonopeutemme ja mitä oli sattunut. Tästä lähdettiinkin sitten aika vauhdilla osastolle jatkotutkimuksiin. Voit lukea reissusta tarkemmin täältä.

Treviso Italia vuonna 2007. Tässä olemme juuri kävelleet Motoring Clubin tiloihin ja minulle osoitetaan Subaru, jolla osallistuisin parin päivän päästä elämäni ensimmäiseen asfalttiralliin Prealpi Trevigianeen nelivetoisella autolla ja nuoteista ajaen. Suurimman kauhun ja jännityksen peitti allensa innostus edessä näkyvästä autosta. Muistan ajatelleeni, että "jumakeuta tuo on hieno!". Sitten aloin lukea seinältä nimiä tiimin aikaisemmista kuskeista: Latvala, Hirvonen, Baldacci... ja niin pakokauhu hiipi taas mieleeni.

Ja tässä kuvaa muutama tunti myöhemmin, kun takana on suhteellisen onnistunut ensitesti. Taustalla kartturini Jukka Virtanen ja kuvan oikeassa laidassa matkaopas ja henkinen tukipilari Juha Repo. Oma kehonkieli kertoo suuresta helpotuksesta, sillä alla oli kokemukseen nähden siedettävä ajosuoritus. 

Rantaralli Naantalissa vuonna 2007. Moottorin herkkyys alkaa tuntua nihkeälle, ja osoitan kartanlukija Marko Salmiselle lämpömittaria. Se näyttää lukemaa öpaut 105 astetta, pääsemme EK:n maaliin, mutta Corollan moottori hajoaa siihen. Lienee sanomattakin selvää, että kyseessä on rallin ensimmäinen erikoiskoe. Seuraavan kerran ohitimme tämän kuvassa näkyvän kohdan kuusi vuotta myöhemmin Mitsulla Turun SM-rallissa, tuolloin ajosuunta oli vain päinvastainen ja lämpömittari näytti normaalia lukemaa. Nuotteja lukee vierelläni Jukka Jämsen.

Kuva: Risto Syrjälä

Kouvolan SM-ralli vuonna 2012. Koska olen lähinnä keskittynyt muistelemaan epäonnistumisia, niin laitetaan nyt muutama kuva onnistumistakin. Kisa on juuri päättynyt, ja sijoituimme kolmansiksi Juha Salon ja kisan voittaneen EP Lapin jälkeen. Kuvassa shampanjaa roiskivat ex-kartturini Salminen, Juha Salo suojaa itseään olkapääni takana ja Esapekka Lappi pakenee kuvan oikeassa reunassa. Tälläisestä hetkestä sai voimaa ja intoa aina vähintää vuodeksi eteenpäin!

Kuortaneen rallisprint vuonna 2006 ja hälinää varikolla ensimmäisen kierroksen jälkeen. Kuortaneella ajettiin lähes kuusi kilometriä pitkällä hienolla kylätiellä, jossa allekirjoittanut viihtyi erinomaisesti. Corollan moottoria oli juuri kehitetty uudella pakosarjalla ja nokka-akseleilla, ja se peuhasi kyllä makeasti. Olin nuortenluokkalaisena kilpailun toiseksi nopein kaksivetoinen auto Ville Hautamäen jälkeen, ja ellen ihan väärin muista niin Villen ja minun taakseni jäi iso nippu nelivetoisia mitsuja. Varikolla vieressä näkyy Jussi Vainionpään Hondan keula, kaiman kanssa ajoimme kilpaa rallin SM-sarjassa vielä kahdeksan vuotta myöhemminkin. Vielä loppuun videoklippi kyseisestä Kuortaneen kisasta:

Hauskaa viikonloppua ja lähestyää vappua kaikille!

- Jussi