Olkoon valo kanssasi: testissä Raptor LED -työvalo

Kaupallinen yhteistyö: Stark Lappeenrata

Syksy ja sateet tuovat mukanaan kosteutta, mutta myös muita vähemmän miellyttäviä ominaisuuksia: pimeyttä ja synkkyyttä. Taistelussa pimeyden voimia vastaan tarvitsin apua, joten päätin hankkia itselleni oman valomiekan. Niiden aitojen valmistus on kuulemma jo lopetettu, mutta onneksi löytyi toisenlainen kompakti työvalo.

Sain siis Lappeenrannan Starkista käyttööni Raptor LED -työvalon, jonka valonluontiominaisuudet laitoin tiukkaan testiin sateista syysilmaa vastaan. Valotehon lisäksi minua kiinnosti valon akunkesto, sillä kovin usein ladattavat työvalot tuntuvat vaativan vuorokauden ympäri lataamista. Erinomaiset testiolosuhteet löytyivät kotipaikaltani autokorjaamon ja maatilan yhteydestä, tätä seutua ei nimittäin ole katuvaloilla liiemmin pilattu. 

Millainen työvalo oli tarkalleen kyseessä?

  • 15 W LED-valaisin (ei vaihdettavissa)
  • 4200 Kelvin
  • 1200 Lumen
  • IP 54, eli suomeksi pöly- ja vesiroiskesuojattu
  • 170x43x124 [mm]
  • paino 0,73 kg

Käyttötestissä tämä pieni mutta pippurinen työvalo paljastui varsin toimivaksi ja tehokkaaksi työvaloksi. Raptorissa on käytettävissä kolme eri valotehoa, ja pallomainen lasikehys takaa erittäin laajan valonsäteen. Meidän autokorjaamollamme joutuu todella usein hakemaan ulkoilmassa sijaitsevista varaosa-autoista osia, joiden purkaminen pimeässä taskulampun valossa on kenties vastenmielisin operaatio, jota rehellinen rasvanäppi voi kokea. Toisena vaihtoehtona on virittää tehokkaampi työvalo jatkoroikilla, mutta jokainen joka on kyseisen operaation suorittanut, tietää sen olevan erittäin huono vaihtoehto. Raptor-työvalon tehokkuus ja valaisualue ovat pieneksi työvaloksi erittäin hyviä, ja takapihan operaatiot suoriutuvat sen kajossa moitteetta. Valossa on lisäksi pieni tukijalka, jonka avulla sen saa asemoitua suhteellisen mukavasti paikoilleen ja oikeaan kulmaan. Kokonaan avattuna sama tuki toimii myös kantokahvana, jolloin valoa voi käyttää taskulampunomaisesti.

Mitä tarvitsee remontoida ulkotiloissa kaikkein suurimmalla todennäköisyydellä? Tottakai ralliautoa.
Valotehoa havainnoidaan Alfa Romeon avustuksella. Näitäkin saa korjata erittäin usein, joten työvalo on tarpeellinen.

Perinteisen valon lisäksi tätä työvaloa voi käyttää myös varavirtalähteenä esimerkiksi matkapuhelimelle, sillä valon takakannessa on USB-portin kautta tapahtuva virran ulosotto. Nykyisten matkapuhelinten akunkesto on mitä on, joten esimerkiksi reissun päällä lataaminen saattaa tulla useinkin eteen. Latasin oman Sony Xperiani akun täyteen ladatusta Raptorista karkeasti puolitoista kertaan, joten yllättävän kuluttavaa puhelimenkin lataaminen on. Hätätilanteessa toki jokainen lisäpykälä akkuun on tarpeeseen, joten latausmahdollisuus on oikein kätevä toiminto.

Kolme eri valotehoa ovat säädettävissä punaista virtanappia painamalla. Akun tilanteen voi tarkistaa vihreistä ledeistä, ja USB-ulosotot sijaitsevat saman suojaluukun alla.

Tyhjäksi kulutetun valon täyteen lataaminen otti aikaa noin neljä ja puoli tuntia, mikä on mielestäni siedettävä muttei toki mikään pikalatauskaan. Valaisimessa on käytettävissä kolme valotehoa, joista pienimmällä teholla akku kesti lähes yhdeksän tunnin yhtämittaisen käytön. Keskimmäisellä teholla valo paloi viisi tuntia, ja tehokkaimmalla asetuksella akku oli syöty reilussa kahdessa tunnissa. Testiympäristönä minulla oli 22 asteinen sisätila, joten viileässä ulkoilmassa akku hyytynee jonkin verran nopeammin. Mikäli työvaloa haluaa käyttää vähemmän vaativiin toimenpiteisiin, kuten taskulampun korvikkeeksi pimeässä kävelyyn tai varastojen tonkimiseen jossa päästään lähelle valaistavaa kohdetta, riittää pieninkin tehokkuus hyvin. Kaikki paukut valosta tarvitsee irrottaa vasta avonaisissa ja laajoissa tiloissa työskenneltäessä, jolloin kohdetta joutuu valaisemaan kaukaa tai kohde itsessään on suuri.

Kuvassa tukiteline on käännetty auki asti, jolloin se toimii hyvänä kantokahvana ja mahdollistaa työvalon käytön taskulamppuna.

Kaikkinensa tämä pieni työvalo oli erinomainen apuväline, pienen koon ja tukikahvansa ansiosta se toimii taskulampun ja työvalon risteytyksenä ollen kuitenkin valoteholtaan todella tehokas. Niille, joilla on paljon ulkovarastoja tai joutuvat muuten vain työskentelemään paljon ulkotiloissa, uskallan antaa suositukseni laitteelle. Yritin parhaani mukaan myös tätä särkeä pudottelemalla sitä maan kamaralle, mutta en onnistunut saamaan valoa pimeäksi, joten se kestää kovempaakin käyttöä. 

Tässä vielä pahin mahdollinen testi: pimeässä asfalttia vasten. Kuvassa käytössä suurin valoteho.
Ja toiseksi suurin valoteho...
... ja viimeisenä pienin valoteho.

Linkit:

Raptor-työvalo

Stark-Suomi