Nurmikko kasvaa tänäkin kesänä: testissä ruohonleikkuri ja trimmeri

Kaupallinen yhteistyö: Stark Lappeenranta

Vaikka kesä onkin ollut äärimmäisen kuiva, niin kyllä, nurmikkoa on pitänyt leikata riittämiin. Nykyisen kotimme tontti ei ole suuren suuri eikä tarkoitus ole pitää yllä ranskalaista muotopuutarhaa, joten haussa oli kohtuuhintaiset ja ketterät ruohonleikkuri ja trimmeri.

Tätä odotin ruohonleikkurilta

Jos puhutaan omakotitalon reilun tuhannen neliön tontista, omasta mielestäni leikkurin tulisi selvitä seuraavista asioista:

 1. Kokoaminen ei sulata vähiä hermoja ja siihen kuluu aikaa alle tunti
 2. Leikkuri lähtee hyvin käyntiin
 3. Moottori ei niin sanotusti tukehdu leikatessa
 4. Laite on helposti työnnettävissä tai vedettävissä

Lappeenrannan Starkin valikoimaa hetken aikaa pohdiskeltuani päädyin Raptor 1626C Q -merkkiseen ja malliseen polttomoottoriruohonleikkuriin. Noin 300 euroa maksava itsevetävä leikkuri pääsi heti testiin ja näin siinä kävi:

 1. Koko komeus oli pakattu järkevän kokoiseen pahvilaatikkoon, ja laatikko puolestaan mahtui myös farmariautoni takakonttiin. Kasausohjeet olivat hyvät, ja rehellisesti sanottuna irrallisia osiakaan ei ollut kovin montaa, sytytystulppakin oli valmiiksi reiässään. Kasaukseen meni öljyntäyttämisineen ja tankkauksineen noin kymmenen minuuttia, joten leikkurin kasaaja oli vielä täydessä terässä itse nurmikon leikkaamiseen.
  Ruohonleikkuri peräkonttilämpimänä odottamassa kasausta...
  ...tämän verran oli irto-osia...
  ...ja tässä leikkuri kasattuna kymmenisen minuuttia myöhemmin. Mattopuukko oli pahvilaatikkoa, ei ranteita varten.

   

 2. Huono käynnistyminen on kenties eniten ruohonleikkureissa ärsyttävä asia, mutta Raptor lähtee hyvin käyntiin. Ryyppy päälle, ja hyvin hentoinen, puukätisen peruspakin rannevetokin saattoi koneen tulille.
  Ryyppy pois, ryyppy päällä.

   

 3. Raptorissa on 135-kuutioinen ja 3,3 kW:n nelitahtimoottori, joka tuntui varsin terhakalta. Moottoria ei tarvinnut huudattaa täydellä kaasullakaan, ja se jaksoi silti leikata varsin moitteettomasti eikä tukehtunut suuriin ruohomättäisiin tai muihin paakkuihin. Konetta kärsi työntää kohtuu ronskisti myös pitkäksi venähtäneeseen nurmikkoon ilman suurempia ongelmia. Leikkaajakin oli edelleen henkisesti varsin skarppina.

Raptorin leikkuukorkeutta voi säätää 25 - 75 millimetrin välillä, oma leikkuukorkeus oli asteikon puolivälistä. Koneessa on vetävä leikkuutoiminto, joka etenkin mäkisillä osuuksilla on hyvä avustaja. Tasaisemmilla mailla vetotoimintoa en käyttänyt, vaan homma tuntui luonnistuvan paremmin manuaalisesti. Koneen isokokoiset 11-tuumaiset takapyörät auttoivat urakassa mukavasti ja leikkuri oli suhteellisen helppo työnneltävä epätasaisemmallakin alueella.

Pelkillä omenoilla leikkuri ei sentään toimi.

Leikatun ruohon voi kerätä joko kerääjäsäiliöön tai silputa leikkurin sivusta nurmikolle, jos säiliötä ei jaksa tai pysty tyhjentämään jokaisen leikkuukerran jälkeen. Kolmen leikkuukerran jälkeen tankissa oli arviolta polttoainetta vielä yli puoli tankillista, joten kulutus on mielestäni sopiva.

Kaikkinensa Raptor on mielestäni omakotitalon nurmikolle varsin toimiva ruohonleikkuri. Pidempiaikainen käyttö kertoo tietysti lisää kestävyydestä, mutta nyt muutaman käyttökerran jälkeen laite vaikuttaa jämäkältä peliltä.

Pihan viimeistely trimmerillä

Omaksi trimmeriksi valikoitui akkukäyttöinen Bosch EasyGrassCut 12-230, jossa leikkaava terä ei ole perinteinen siima, vaan muovinen ”veitsi”. Jos ruohonleikkurille oli omat arvostelukriteerinsä, niin tässä mielestäni trimmerin tärkeimmät ominaisuudet: akun kesto, leikkaavan terän kesto ja leikkuujälki sekä trimmerin käytettävyys.

Boschissa on kahden ampeeritunnin akku, jonka täyteen lataaminen ottaa aikaa noin 45 minuuttia. Itse leikkaamista akku kesti varsin hyvin: meidän pihamme päräytin samalla akulla lävitse kahteen kertaan, johon aikaa kului noin puolisen tuntia, tämän akku siis kesti varmuudella. Mielestäni pääasia on, että akkua ei tarvitse ladata kesken yhden leikkuukerran, vaikka olisikin muuten kahvitauon tarpeessa. Erittäin käytännöllistä on myös se, että akkua ja laturia voi hyödyntää myös muissa Boschin sähkötyökaluissa, jos sellaisia sattuu omistamaan (tai tästä saa hyvän syyn hankkia niitä!).

Tässä trimmerissä perinteinen siima on korvattu yhdellä pyörivällä muovisella ”veitsellä”, jossa on hyvät ja huonot puolensa. Jos aloitetaan niistä huonoista, niin esimerkiksi pihakivetystä tai laattaa vasten terää ei kärsi niin sanotusti hakkuuttaa, sillä terästä kului senttejä silmissä. Ongelma ratkeaa teräsuojan kupeessa olevalla metallirajoittimella, jonka avulla pystyy hyvin välttämään terän osumisen ei-toivottuihin kohteisiin. Toisaalta terässä on myös hyvätkin puolensa: jos leikkaa heinää, nurmikkoa tai osuu sattumalta puun oksiin tai varpuihin, terä tuntuu kestävän kulutusta erittäin hyvin. Oman vajaan puolituntisen rupeaman aikana terä ei kulunut käytännössä ollenkaan, kunhan muisti hieman varoa kivetyksiä ja kivikoita. Vaihtoterät kulkevat kätevästi trimmerin kahvan sisällä, josta tarvittaessa uuden terän vaihtaa muutamassa sekunnissa.

Yhteenotto kivetyksen kanssa koetteli leikkuuterää.
Tämä rajoittimena toimiva metallisanka suojasi terää suuremmilta kosketuksilta ja leikkuuterän kunnon voi todeta silminnähden paremmaksi.

Käytettävyys on Boschissa erittäin hyvä. Laitteen kahvaa pystyy säätämään haluttuun asentoon, ja koko komeus painaa vajaat kaksi kiloa, joten sitä on kevyt käsitellä ja hankalimpiin kohteisiin puiden alle pystyy kurkottamaan yhdellä kädellä. Jopa minunkin siimakäsivarsillani. Koneessa oli lisäksi voimaa kohtalaisen hyvin, se ei kyykähtänyt ensimmäiseen suurempaan heinikkonippuun.

Vaihtoterän säilyvät kätevästi avattavan kahvan sisällä.

Yhteenvetona uskallan suositella kyseistä pakettia myös muille omakotitaloasujille, ainakin meidän pihamme siistiytyi näillä moitteettomasti!

Trimmeri Bosch EasyGrassCut 12-230

Ruohonleikkuri Raptor 1626C Q

Stark Suomi