Tiukan budjetin kylpyhuoneremontti: kaakelimaaleilla tekee ihmeitä

Kaupallinen yhteistyö: Stark Lappeenranta

Mikä neuvoksi, kun tahtoo uuden kylpyhuoneen, mutta remonttirahat on piiskattu jo kymmenen vuotta aiemmin uusiin piikkirenkaisiin ja kilpamoottoreihin?

Aikanaan tuli tämän blogin esittelytekstiinkin kirjoitettua, että blogi sisältää asiaa rakentamisesta. Se puoli on sattuneista syistä jäänyt aika vähälle, mutta eipä jää enää. Muutimme nimittäin reilu kuukausi sitten meille uuteen kotiin, vuonna 2001 rakennettuun omakotitaloon. Tästä ne remonttihuolet sitten alkavat.

Jo hankintavaiheessa oli selvää, että kylpyhuone pitäisi päivittää pinnoiltaan nykyaikaiseksi ja että se olisi ensimmäinen remonttikohde. Kylpyhuoneessa ei ollut sinällään mitään vikaa ja kosteusmittauksessa se oli todettu terveeksi, mutta pinnat olivat nähneet elämää sen 17 vuotta ja värimaailma… no, sen mukainen. Perusteelliseen märkätilaremonttiin emme tässä kohtaa halunneet lähteä jo pelkästään budjettisyistä, joten googlettamisen ja rakennustarvikeliikkeissä pyörimisen jälkeen päätimme kokeilla, olisiko kaakelimaaleista apua. Tällä remontilla on tarkoitus pärjätä muutama vuosi eteenpäin.

Tästä lähdettiin liikenteeseen.

(Jos haluat hypätä suoraan tuloksiin ja siihen, kuinka paljon rahaa meni, rullaa pari seuraavaa kappaletta ohi. Jos taas haluat tietää, miten 40-tuntinen remonttirupeama meni, jatka lukemista tästä).

Pohjatöissä ei kannata säästellä

Ensimmäisenä pesin kylpyhuoneen suurimmat liat pois, kun silikonit olivat vielä paikoillaan saumoissa. Heikoksi on asema mennyt, kun konttasin saunan lauteiden alla kumihanskat kädessä. Sisäkatto oli tarkoitus maalata valkoiseksi, joten homman aloitin luonnollisesti ylhäältä alaspäin. Automaalauksesta olen (ehkä) oppinut sen, että sen minkä saa irti suurin piirtein järkevästi, kannattaa irrottaa. Peittäminen on toinen vaihtoehto, mutta spottivalojen, ilmanvaihtoventtiileiden ja muiden komponenttien pinnat pysyivät varmuudella pois maalista, kun ovat kokonaan irti. Toinen asia on ympäristön suojaus: siihen kannattaa käyttää vartti enemmän aikaan kuin alun perin ajatteli, koska se saattaa helpottaa loppuprojektia eli maalausta huomattavasti. Saipahan rötvätä reilulla maalilla, kun ympäristö oli hyvin peitetty. Kattopaneeleihin vedin kolme kerrosta maalia, siisti pinta syntyy kun vetää lopussa siveltimellä laudan koko matkalta lävitse. IV-venttiilit maalasin myös valkoiseksi, kun ne kerran irrallaan olivat.

Vanhojen silikonien poisto oli melko yksitoikkoista puuhaa, mutta tehtävähän se joka tapauksessa oli. Silikoneja poistaessa kannattaa olla varovainen, ettei sohi saumoista vesieristettä rikki. Silikonin poistamiseen löytyy sitä varten tehty poistotyökalu, jolla riski rikkomiseen on vähäinen. Kovimmat tee-se-itse-miehet vetävät toki luonnollisesti mattoveitsellä, terä mahdollisimman kaukana ulkona...

Lattiakaakelien saumat olivat ajan saatossa etenkin suihkujen kohdalta kuluneet, joten ennen maalausta saumasin lattian ja asensin uuden lattiakaivon kannen. Kantta vaihtaessa kannattaa varmistaa, että vesieriste jää hyvin kaivon ja uuden kannen väliin. Uudelle saumaukselle pitäisi olla syvyyttä käytettävissä vähintään kolme millimetriä, jotta saumalaasti tarttuu laattojen väliin kiinni. Itse hinkkasin vanhaa laastia pois käsipelissä timanttiterällä, mutta toista kertaa en sitä enää käsin tekisi, vaan hakisin tähän sähkötyökalun. Pienessäkin kylpyhuoneessa on yllättävän kova kaapiminen, jännetuppeni voi vahvistaa tämän asian. Itse saumaus sujui melko kivuttomasti, laasti tasoittui saumoihin ja suurimmat ylijäämälaastit pesin kevyesti sienellä noin puoli tuntia saumaamisen jälkeen. Lopullisen pintapuhdistuksen tein kostutetulla mikrokuituliinalla.

Silikonin poisto on kenties tylsintä mitä tiedän.
Uusi kaivonkansi ja saumaus alkuvaiheessa, kuvassa näkyvä kaavin teki homman loppuvaiheessa mieli heittää Laatokkaan asti.

Ja sitten ei kun kaakelimaalia pintaan!

Kun lattia ja katto olivat pohjatöiden osalta valmiit, oli aika hyökätä seinien kimppuun. Kaakelimaalina käytin Stark Lappeenrannasta hankittua V33-kaakelimaalia. Putsasin seinät vielä maalarinpesuaineella ja silikonien lähettyvillä olleet nurkkalaatat kevyesti liuottimella kaiken rasvan poistamiseksi. Laattojen saumat kannattaa puhdistaa hyvin, sillä kaakelimaalin pitää tarttua niihin kiinni yhtälailla kuin laatan pintaan.

Varsinaisia maalausohjeita ja tekniikoita löytyy netistä hyvin ja toki Starkin väki osasi neuvoa omat vinkkinsä. Käytäntö osoitti omalla kohdallani parhaiten toimivaksi työvälineeksi lyhytkarvaisen telan. Laatan voi lopulta yrittää vetää koko seinän matkalta lävitse ohuella siveltimellä. Itselläni metodi aiheutti vain lähinnä ärräpäitä.

Maalasin laatat telalla ja saumat pensselillä. Saumoja pensselöidessä ei ole syytä ahnehtia, vaan maalata vain se alue, jonka ehtii telata ylitse ennen maalin kuivamista. Se aika on muuten yllättävän lyhyt. Maalausta ei kannata myöskään lopettaa missään vaiheessa laatan keskelle, sillä telan tekemä maaliraja jää näkyviin todella helposti. Telan liike on siis hyvä lopettaa aina kaakelisaumaan. Lopulta muutaman laattarivin maalattuani rullasin seinän lävitse lattiasta kattoon, jotta maali tasoittuisi koko matkalta.

Tässä kohtaa jälki näyttää vielä melko kamalalta, mutta ei kannata hätääntyä.
Parin kerroksen jälkeen alkaa näyttää jo paremmalta, sininen loistaa vielä tehostelaatasta mutta peittyy kovaa vauhtia.

Maali on peittävää ja riittoisaa, mutta kerroksia tarvitaan silti useampi. Ensimmäinen maalikerros on käytännössä vain tartuntakerros. Maalasin laatat kolmeen kertaan, ja puolivälissä seinää ollut sininen tehostelaatta taisi saada niskaansa kaikkiaan viisi kerrosta maalia. Tela jätti laattaan kevyen mattapinnan, mutta omasta mielestäni jälki oli oikein hyvää. Rouvallakaan ei ollut suurempia moitteita.

Seinien jälkeen siirryin lattian kimppuun, joka sai saman pesukäsittelyn kuin seinät. Lattiaan on oma V33 -maalinsa, mutta käytännössä levitys tapahtuu samalla tavalla kuin seinämaalilla. Jos vain mahdollista, seinien kannattaa antaa kuivua jokunen päivä, jotta mahdolliset lattiamaaliroiskeet uskaltaa pyyhkiä huoletta pois.

Lattiaan hölväsin maalia kolme kerrosta. Kahden kerroksen jälkeen pinta oli jo täysin tasainen ja vanhojen laattojen värit peittyneet, mutta kolmas kerros on hyvä ihan pelkästään kulutuskeston vuoksi. Lattiamaalin kannattaa antaa kuivua huolella. Jos maali ei ole kerennyt kunnolla kovettua, saattaa esimerkiksi a-tikasta siirtäessä raapia huomaamattaan pehmeää lattiamaalia. Itsellenihän ei siis missään nimessä käynyt näin, kunhan tässä varoitan muita…

Lattian kovetuttua oli aika pursottaa uudet silikonit jokaiseen saumaan. Pyrin laittamaan silikonia niin, että kaakelimaalin reuna jää aina silikonisauman alle piiloon. Tällöin maalipinta ei lähde ainakaan nurkastaan raapiutumaan niin helposti irti. Viimeisenä jäljellä oli kylpyhuoneen viimeistely ja listoitus. Asensin ovenpieliin ja kattoon uudet listat sekä sävytin vanhan saunanoven karmit uudestaan mustalla saunavahalla. Tuollaista kattolistaa jiiriin sahatessa pystyy kyllä ihminen tuntemaan itsensä todella tyhmäksi väärään kulmaan lipsahtaneiden listanpätkien keskellä. Vanhat kellastuneet katkaisijat putsasin ja ruuvasin takaisin paikoilleen, uudet saavat odottaa seuraavaan remonttiin. Ihan viimeisenä pistettiin elämä todella risaiseksi ja vaihdettiin uudet suihkut.

Pour some water on me.
Pikkuikkunan muovilistat puuttuvat, mutta jonkun listan täytyy aina puuttua.

Budjetti eli paljonko kylpyhuoneen pikaremontti maksoi?

Paneelikattomaali 3l valkoinen 49,90 €

Kattolista Mänty Raw 20,60 €

Peitelista Mänty Raw 11,80 €

Kaakelimaali V33 lattiamaali ja seinämaali 9l 280,00 €

Lattiakaivon kansi RST 23,80 €

Saumalaasti 3kg 13,90 €

Maalarinliuotin 13,50 €

Mora MMIX T5 -suihkusetti 2 kpl 878,00 €

Supi-saunavaha 0,3l musta 9,40 €

Silikonit 3 kpl 30,90 €

Sekalaiset tarvikkeet (siveltimet, telat, teipit yms.) 330,00 €

Yhteensä n. 1660,00 €

Projektin kokonaiskesto oli reilun viikon mittainen, sillä maalin kuivamiset ottavat oman aikansa. Kesälomallani en työtunteja viitsinyt laskea, mutta karkeasti voi sanoa, että remontti vei aikaa noin 40 työtuntia. Pesutilathan ovat tämän aikaa pois käytöstä, joten kannattaa muistaa organisoida oma peseytymisensä remontin ajaksi. Tästä tulee toki ongelma vasta silloin, jos tykkää peseytyä enemmän kuin kerran viikossa.

Pintarempassa käytetyt maalit, tasoitteet ja silikonit.

Kaikkinensa kaakelimaalit olivat positiivinen yllätys, sillä niiden käyttäminen oli helppoa ja lopputulos sitä mitä toivoimme. Muutaman viikon käytön jälkeen maalit ovat kestäneet hyvin kiinni, pintoja on kuivailtu vesilastalla ja suihkuhana on pudonnut seinää vasten maahan ilman, että maalia on lohjennut irti laatoista.

Stark Suomi

V33-Kaakelimaali