Vaihtoautossa vara parempi?

Kaupallinen yhteistyö: Autotalo Ripatti

Menneisyyden hurjina vuosina silloinen Lappeenrannan Auto-Eekoo, nykyinen Autotalo Ripatti oli minulle tuttu osoite, sillä sain sieltä usein käyttööni auton ralliviikonlopun nuottiautoksi.

Nyt kesän kynnyksellä vastaanotin mieluisan kutsun, kun Autotalo Ripatin autonmyyjä Toni Räsänen kutsui minut tutustumaan heidän vaihtoautovalikoimaansa ja jutustelemaan siitä, millainen on hyvä vaihtoauto.

Vaikka tässä on jo muutamia vuosia ehtinyt kulua, niin kävellessäni kohti Ripatin pääovea jouduin silti hieman muistelemaan tarkemmin: palautinkohan ne kaikki autot nyt edes suurin piirtein hyvässä kunnossa…

Oli miten oli, tässä minun ja Tonin pohdinnan tulokset hyvän vaihtoauton löytämiseksi.

Toni Räsänen, palveluksessanne.

Ihan uusi vai sittenkin laadukas vaihtoauto?

Molemmissa on puolensa. Uuden ajoneuvon hankinta on luonnollisesti suuri investointi, suorittaapa hankinnan käteiskaupalla tai rahoituksella  Jos uusi auto tuntuu hieman liian kalliilta, kannattaa katsoa tosimielellä vaihtoajoneuvopuoli. Hyvän vaihtoajoneuvon hankintaa kun puoltavat sen luonnollisesti huokeampi hinta sekä mahdollinen yhä voimassa oleva tehdastakuu. Muutaman vuoden vanha auto on muutenkin käytännössä kunnoltaan uutta vastaavassa kunnossa.

Vaihtoajoneuvossa ostaja hyötyy lisäksi myös auton mahdollisesta korkeammasta varustelutasosta: uutta ostettaessa varustelutasosta ja lisävarusteista maksetaan erikseen, mutta vaihtoajoneuvon kohdalla varustelupaketti tulee ikään kuin kaupan päälle.

Uskaltaako dieseliä ostaa?

Uskaltaa. Dieselin tulevaisuus on ollut kuuma puheenaihe jo jonkin aikaa ja sen tulevaisuutta käyttövoimana on ruodittu laajasti median, kuluttajien ja autoteollisuuden parissa. Osa valmistajistakin on ehtinyt jo ilmoittaa lopettavansa uusien dieselautojen valmistamisen.

Suomesta diesel-autot ovat tuskin lähivuosina katoamassa, joten syytä huoleen ei ole. Tonin mukaan erityisesti enemmän ajavien autoilijoiden keskuudessa polttoainetaloudellisuus on edelleen puoltava tekijä, ja lisäksi vähemmänkin ajavat ovat mieltyneet dieselmoottorin tarjoamaan ajomukavuuteen. Hyvä alavääntö ja harvemmat tankkauskerrat ovat dieselautoilijoiden nauttimia etuja, joista he eivät Tonin kokemuksen mukaan halua helpolla luopua.

Piileekö vaihtoautoissa vikoja, jotka minun pitäisi osata tunnistaa?

Ei, jos ostat vaihtoauton luotettavalta myyjältä. Käytetyn auton ostajaa arveluttaa luonnollisesti se, millaisella käytöllä ja millaisessa kunnossa vaihtoajoneuvo on. Autotalo Ripatilla jokainen vaihtoautoriviin päätyvä ajoneuvo käydään läpi niin sanotussa laajassa vaihtoautotarkastuksessa, jotta uusi omistaja pääsee ajamaan ongelmattomia kilometrejä. Tarkastusta voisi kutsua laajennetuksi vuosikatsastukseksi, jossa ajoneuvo käydään teknisesti lävitse ja mahdolliset puutteet korjataan. Huoltokirjan tarkastuksessa todetaan mahdolliset lähellä olevat suuremmat huoltotoimenpiteet, esimerkiksi lähestyvä jakohihnan vaihto tehdään etukäteen, haljennut tuulilasi vaihdetaan ja kosmeettiset virheet kuten kiveniskemät maalataan kuntoon. Eli heti käsillä olevaa suurempaa ja kallista huoltoa vaihtoauton ostajan ei tarvitse pelätä liikkeestä poistuessaan.

Vaihtoautotarkastuslomakkeen voi löytää oman vaihtoautonsa penkiltä mekaanikon allekirjoituksella varustettuna.

Lisäksi suuressa osassa Autotalo Ripatin vaihtoautoista on edelleen voimassa auton oma tehdastakuu, jota saattaa merkistä riippuen olla jäljellä vielä useampi vuosi. Autoliikkeestä ostettaessa käytetyn ajoneuvon turvana on myös kuluttajansuojalaki, joka turvaa ostajaa mahdollisilta piileviltä virheiltä. Käytännössä tämä tarkoittaa usein moottoria ja voimansiirtoa, joissa lymyävät viat ovat usein myös valitettavan kalliita. Tonin mukaan mahdollisessa ongelmatilanteessa asiakas ei siis jää tyhjän päälle, vaan autoliike on velvoitettu hoitamaan asiaa yhteistyössä kuluttajan kanssa.

Onko vaihtoautoilla omia tarjouskampanjoita?

Kyllä on. Autonvaihtoa suunnitellessa kannattaa seurata tarjouksia ja kampanjoita, sillä esimerkiksi korko- ja vakuutustarjoukset voivat olla erittäin hyviä.

Autotalo Ripatissa suurimman edun saavat S-ryhmän asiakasomistajat, sillä jokaisen autokaupan yhteydessä asiakasomistajaa muistetaan 50 euron huoltolahjakortilla. Lisäksi asiakasomistaja kerryttää S-bonusta huolloista, varaosista, renkaista ja tarvikkeista. Autotalo Ripatilta vaihtoajoneuvon ostaja saa huoltopalvelun merkistä riippumatta, joten ajoneuvon merkki ei ole este hyödyntää S-bonuksen kerryttämistä. Ja jos antaa autokauppaa tehdessä sähköpostiosoitteensa Ripatille, asiakasta muistetaan esimerkiksi huoltotarjouksilla eli etuja voi saada myös jälkikäteen.

Eli jos kevätaurinko on nostattanut mielialan lisäksi myös autokuumetta, kannattaa käydä tutustumassa Autotalo Ripatin vaihtoautorivistöön ja nykäistä Tonia hihasta mieleisen auton löytämiseksi.

Lisäksi minä voin myös lopettaa öiden valvomisen, sillä Tonin mukaan nuottiautot olivat säällisessä kunnossa, kun ne aikoinaan palautin.

Autotalo Ripatti