Isossa Omenassa riittää pureskeltavaa

 

New York sykkii yötä päivää ympäri vuoden

Isona Omenana tunnettu New York ei nuku talvellakaan.  Elämä sykkii kesät talvet.  Isossa omenassa on valtavasti nähtävää ja pureskeltavaa. Kävin perheeni kanssa helmikuun alussa New Yorkissa. Pureskelin Isoa Omenaa paikan päällä viikon ajan. Majapaikkamme sijaitsi Manhattanin saarella, sen keskiosassa. Manhattan on noin 21 kilometriä pitkä ja alla 4 km leveä saari. Manhattan on ainakin finanssi- ja pörssikeskuksena maailman napa. Sain nähdä sen todella läheltä. Pörssikurssit ympäri maailmaa putosivat visiittiviikon aikana Wall Streetin johdolla niin rajusti että miltei hotellimme seinät tärisivät. New Yorkin pörssi sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä majapaikastamme.

Majapaikkamme Library - hotellin huoneet on sisustettu pikkukirjastoiksi.  Kämppämme ikkunasta - kuva tämän blogin alussa - näkyi Madison Avenuen vilske.  

Miltei kaikki kuuluisat nähtävyydet ovat kävelymatkan etäisyydellä hotellistamme. Ison Omenan pureskelumme alkoi puolipökerryksissä 7 tunnin aikaeron siivittämänä Library- hotellimme ulko-ovelta. Ensimmäisenä tepastelimme Bryant Park- puistoon  ja Public Library- kirjastoon. Lähes näköetäisyydellä sijaitsevat myös Empire State Building, Times Square- aukio ja Grand Central Terminal -rautatieasema.

Bryant Park ja Public Library

Bryant Park - puita ja pilvenpiirtäjiä
Bryant Park - luistelusykettä auringon alla

Talvella Bryant Parkissa on taianomainen tunnelma, joka on ehdottomasti kokemisen arvoinen.  Luistelukentän ympärillä näkyi pilvenpiirtäjiä, muiden muassa Empire State Building- rakennus. Se on lähes 400 metriä korkea, radiomaston kera 449 metriä.  Vieri vieressä olevat pilvenpiirtäjät vaikuttavat siihen, että auringonpaiste näkyy vain harvoin maankamaralle. Nähdäkseni auringon kunnolla maalaispojan katse piti kurkottaa ylös lähes pystysuoraan. Mainittakoon että Manhattanin saarella on 600 pilvenpiirtäjää, siis pienellä maapläntillä!

Public Library on upea kirjasto, käyttäjille kaikki on ilmaista. Kirjaston sisällä kävellessä hengitys salpautuu loistosta ja kauneudesta.  Sieltä löytyy rauhallisia, erittäin korkeita lukusaleja, joiden seinät ovat täynnä vaikuttavia maalauksia. Kirjaston ikkunoista avautuvat näkymät ovat niin upeat, että keskittyminen lukemiseen saattaa vaikeutua. Tai sitten inspiroitua, arvioi itse oheisista kuvista.

Kirjaston myymälässä ja kirjaston ulkopuolelta alkavalla Library Way- kadulla on monia kirjastoon liittyviä mietelauseita. Niistä minulle mieluisin on seuraava Ciceron toteamus yli 2000 vuoden takaa; Jos Sinulla on puutarha ja kirjasto, Sinulla on kaikki mitä tarvitset!

Rockefeller Center 

Kävelyetäisyydellä hotellistamme sijaitsee Rockefellerin suvun 1930-luvulla rakennuttama 14 pilvenpiirtäjän kokonaisuus, Rockefeller Center. Keskuksessa on valtavasti liikkeitä ja ravintoloita, muiden muassa NBC-yhtiön pääkonttori, Radio City Music Hall- teatteri, Rockefeller Plaza- aukio ja luistelukenttä sekä huikaiseva ja huippaava Top of the Rock näköalatasanne. Alueen kokoa kuvannee sekin että näköalatasanteelta eri aikaan palattuamme meiltä kului kännyköistä ja niiden kartoista huolimatta lähes tunti toistemme bongaamiseen. 

Tervetuloa Rockefeller Centeriin
Pieni alue Rockefeller Plazasta

Seuraavassa blogissani ihastelen Isoa Omenaa ilmasta ja keskuspuistosta käsin.