New Yorkin kaksi helmeä

Keskuspuisto on Manhattanin sydän ja henkireikä

Isona Omenana tunnetun New Yorkin merkittävimmät nähtävyydet ovat Manhattanilla. Meikäläiselle maisemakuvia kameroilla napsivalle härmäläiselle juuri Manhattanilla on useita lumoavia kuvauskohteita. Olen tykästynyt erityisesti kahteen kuvauskohteeseen; Keskuspuistoon (Central Park) ja Top of the Rock-näköalatasanteeseen. Molemmat lumoavat poikkeuksellisilla maisemilla.

Keskuspuisto on Manhattanin sydämessä oleva 3,6 neliökilometrin suuruinen, alusta saakka rakennettu puistoalue. Puistossa käy vuosittain yli 35 miljoonaa ihmistä. Silti puistossa tuntemani luonnon rauha tuntui sieluni syvimmmissä syövereissä. Sykähdyttäviä näkymiä saa kameran linssiin lähes jokaisessa puiston kolkassa.  Pilvenpiirtäjät ympäröivät puistoa kaikkialla. Pilvenpiirtäjien kuvaan ottaminen saa aikaan epätodellisen kontrastin - luontoa ja hiljaisuutta taustalla siintäviä pilvenpiirtäjiä vasten. Eipä ole ihme että Keskuspuistossa on kuvattu 250 elokuvaa.

Vihreä puu, lampi ja pilvenpiirtäjät

Keskuspuistosta löytyy vaikka mitä; lukemattomia kävelyyn, juoksuun ja pyöräilyyn soveltuvia teitä, kallioita, lampia, suihkulähteitä, eläinpuisto, muistomerkkejä, talvella kaksi luistelukenttää,   Jacqueline Kennedy Onassis- tekoallas, Belvedere Castle- linna, Tavern on the Green- ravintola ja Shakespere Garden- puutarha.  Keskuspuiston välittömästä läheisyydestä löytyy useita maailmankuuluja museoita.

Keskuspuiston eteläkulmasta näkyy presidentti Trumpin omistama pilvenpiirtäjä (ks. kuva alla). Sen edusta oli poliisien kansoittama. Kuvan oikeasta laidasta pilkistää kuuluisa Plaza- hotelli. Se oli aikoinaan nuoren Bill Clintonin unelmatyöpaikka. Hän olisi halunnut sinne portsariksi, mutta se ei toteutunut. Presidenttiys sen sijaan toteutui. 

Pilvenpiirtäjiä Keskuspuiston kulmassa, Trump Tower keskellä

Manhattan ilmasta käsin - Top of the Rock

Näkymä etelään, taustalla pilkistävät Vapauden patsas ja Brooklynin silta

Rockefeller Centerissä oleva Top of the Rockin näköalatasanteelta voi ihastella Manhattania joka suuntaan.  Varasimme liput näköalatasanteelle netin kautta. Varaus piti tehdä viiden minuutin tarkkuudella.  Heti lähtöpaikalle tultuamme huomasimme että kaikki muutkin halusivat ylös katsomaan auringonlaskua. Hissi vei meidät 45 sekunnissa Rockefeller Centerin 70. kerrokseen.  Kolmelta eri näköalatasanteelta avautui huimaavat näkymät eri puolille Manhattania ja myös sen ulkopuolelle.  Eipä uskoisi että vajaat 400 vuotta sitten tämä saari vaihtoi omistajaa  - silloin autiona - 24 dollarilla. Nyt saaren maapohjan arvo eurooppalaisittain ilmaistuna on joidenkin asiantuntijoiden mukaan noin 1200 miljardia euroa!

Aurinko laskee länteen - myös Manhattanilla

Auringonlaskun näkeminen oli sykähdyttävä kokemus. Auringonlasku tuntui niin uskomattomalta, ettei sitä pysty valokuvan avulla kertomaan.  Vaikka valokuvan yksi tarkoitus on välittää näköhavainnon vastineita, auringonlasku oli yläilmoista käsin nähtynä minulle vielä paljon enemmän. Tunsin oloni rentoutuneeksi, kevyeksi, valoisaksi, energiseksi ja rauhalliseksi, vaikka syke pomppikin kuin aikoinaan maratonia juostessani.

Auringonlaskun viimeiset säteet

Auringonlaskun viimeisten säteiden painuessa horisonttiin olin todella tyytyväinen näkemästäni ja kokemastani. Käynti näköalatasanteella tuntui lähes elämää suuremmalta kokemukselta myös siksi että aurinko ei ihmeemmin hellinyt Manhattanin maisemia koko viikon aikana, tällä poikkeuksella.