Nyt metsän kultaa poimimaan!

Nyt kanttarelleja poimimaan ja nauttimaan luonnosta! Kanttarellisato on tänä kesänä varsin hyvä yksipuolisesta säästä huolimatta . Kesä on ollut kylmä ja sateinen (tärkein kasvutekijä), kun lämmin sää ja aurinko ovat olleet kortilla. Lämpimien kesäsäiden alettua muutama päivä sitten kanttarelleja nousee kuin sieniä sateella. Kanttarellit eivät nouse pelkän sateen turvin, vaan se edellyttää myös lämmintä ja aurinkoa.

Kaksin aina kaunihimpi
Kanttarellisatoa

Kanttarellien poiminta on minulle yksi kesän mieluisimpia harrastuksia. Kyse ei ole pelkästään sienestämisestä, vaan vielä enemmän luonnossa olemisesta läheisen kanssa. Me molemmat lähdemme aina innolla ja ”silmät kiiluen” kanttarelleja poimimaan. Luonto rauhoittaa ja samalla voimaannuttaa. Koivuvaltainen, valoisa metsikkö on minulle suomalainen sielunmaisema, paikka jossa kanttarellikin parhaiten kasvaa. 

Tyypillistä kantarellimetsikköä

Kanttarellimetsikköön mennessä kannattaa suojautua oikein avaruusasuun tai mehiläispesän hoitoasuun. Hirvikärpäset ja vaarallisemmat punkit ovat yleisiä seuralaisia kannattarellimetsikössä. Hirvikärpäset eivät ole vaarallisia, mutta miusta ei tunnu mukavalta löytää parin päivän päästä elävää hirvikärpästä jostain kehon suojapaikasta. Näin siitäkin huolimatta, että teen jokaisen poimintakeikan jälkeen perusteellisen ”ruumiintarkastuksen” suihkun jälkeen. Punkit ovatkin sitten vaarallisuudessaan toista luokkaa, pahimmillaan niistä voi saada borrelioosin tai puutiaisaivokuumeen. Siispä muista suojautuminen! Silti kanttarelli on niin hyvä sieni ja sienen poiminta niin rentouttavaa puuhaa, että se kannattaa.

Vaimoni opasti minua sienten puhdistuksessa jo vuosia sitten; heitä kanttarellin kannat takaisin luontoon. Se todella kannattaa. Niistä tulee seuraavina vuosina uusia rihmastoja. Kanttarelli voi näin kasvaa sellaisissakin paikoissa, joissa se ei normaalisti menesty. Oheinen kuva on mökkimme rantalaiturin vierestä, jossa olemme putsanneet kanttarelleja kymmeniä kertoja. Sienien putsauspaikan tuntumassa on vain isoja mäntyjä ja leppiä, koivikko on etäämmällä.

Kanttarelleja rantalaiturin tuntumassa

Kanttarelli eli keltavahvero on herkullinen sieni. Ruoanlaitossa kanttarellin käyttöä rajoittaa vain kokin mielikuvitus. Tyypillisiä kanttarelliruokia ovat munakkaat, risotot, keitot, piirakat, muhennokset ja kanttarellikastikkeet erityisesti grilliruokien kanssa. Sienen käyttö kanttarellisnapsin tekoon lähestyy jo mielituksen rajaa. Se on kuitenkin erittäin maistuva snapsi riistaruoan kyytipojaksi. Ohessa kuva tuoreimmasta kanttarelliruoastamme – paahdettua lohifilettä kanttarellisoosilla, kurkkua, salaattia, grillattua paprikaa, suolakurkkua ja kaivovettä. Maistui makealta...

Paahdettu lohi

Lopuksi ei muuta kuin nyt nauttimaan luonnosta ja keräämään kanttarelleja!