Pörssiosakkeet sijoituskohteena - osa 1

Sijoittaminen pörssiyhtiöihin on pitkässä juoksussa kannattavaa

Sijoittaminen pörssiyhtiöiden osakkeisiin on pitkällä tähtäimellä kannattava, ellei kannattavin säästämisen muoto. Pitkässä juoksussa pörssisijoittaminen on tuottanut ennen sijoittamisesta aiheutuneita kuluja ja inflaation huomioon ottamista keskimäärin 8-9 prosenttia vuodessa. Se on korkea verrattuna vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin. Tuotto koostuu maksettavista osingoista ja osakkeiden arvonmuutoksista (nousuista/laskuista). Pörssiosakkeisiin sijoittaminen sopii henkilöille, jotka sietävät riskiä yöunia menettämättä ja joilla on mahdollisuus pitää rahat kauan osakkeissa. Osakesijoituksiin liittyy hyvän tuottohistorian vastapainona myös riskiä. Kurssit voivat pudota nopeastikin, ja samalla sijoituksen arvo putoaa. Erityinen riski liittyy vielä osakesijoituksiin, joita on rahoitettu lainalla. Lainan korot ja lyhennykset on hoidettava osakkeiden kurssien pudotuksesta huolimatta. 

Aika monesti ajatellaan että osakkeisiin sijoittaminen on vain varakkaiden ihmisten ja pörssihaiden puuhaa. Näin ei tietenkään ole. Suomessa on tällä hetkellä yli 800.000 osakesäästäjää. Yli miljoonan euron osakesalkkuja taitaa olla todella harvassa.

Osakesijoittamisen aloittaminen on helppoa

Nykyisin osakesijoittamisen aloittaminen on netin kautta erittäin helppoa ja kulut pieniä. Riittää kun avaat arvo-osuustilin jonkun välityspalveluja tarjoavan yrityksen kautta ja aloitat osakkeiden ostot. Nämä voit tehdä esimerkiksi kännykällä tai tablettitietokoneella. Toinen vaihtoehto on antaa osakesalkun hoito jollekin täyden palvelun varainhoitoyhtiölle. 

Vaikka osakkeiden kurssit ovatkin tällä hetkellä korkealla, lähes tapissaan, silti esimerkiksi 10 vuoden tähtäimellä nyt on harkinnanarvoinen aika sijoittaa tarkasti valikoitaviin pörssiosakkeisiin. Ennen sijoitusten tekemistä kannattaa kuitenkin tehdä aiheeseen liittyviä kotiläksyjä, mieluummin liikaa kuin liian vähän. Pörssiosakkeisiin sijoittaminen ei ole mitään rakettitiedettä. Pörssisijoittamiseen perehtymisessä ja pörssin seuraamisessa tiedettä tärkeämpiä ovat innostuneisuus sijoittamiseen, tiedonhalu, maalaisjärki, ja jonkinasteinen kylmähermoisuus.

Nykyiset korkeat pörssikurssit johtuvat pääosin erittäin alhaisesta korkotasosta, vaihtoehtoisten sijoitusten puutteesta, keskuspankkielvytyksestä ja nykyisistä paranevista talouden suhdanteista. Koto-Suomessakin elämme nyt nousukautta lähes 10 rospuuttovuoden jälkeen.

Sijoittaessasi osingot takaisin pörssiin osakesijoitukset kasvavat korkoa korolle

Jos pystyt laittamaan kuukausittaisista tuloistasi esimerkiksi 100 euroa sivuun ja sijoitat ne pörssiosakkeisiin, sillä pääset pitkässä juoksussa jo pitkälle. Jos pystyt säästämään kuukausituloistasi 100 euroa 10 vuoden ajan ja sijoitat ne pörssiin, osakesalkkusi arvo on keskimääräisellä 8 prosentin tuotolla 10 vuoden kuluttua 17.600 euroa. Salkun arvosta 5600 euroa on tuottoa ja 12.000 euroa sijoittamiesi säästöjen määrä. Jos pitäisit vastaavat kuukausisäästösi sukanvarressa, rahaa olisi sukanvarressa 10 vuoden kuluttua yhteensä 12.000 euroa. Ja inflaatio olisi nakertanut sukanvarressa olevan sijoituksesi reaalituoton eli todellisen tuoton pakkaselle. Vastaavasti 500 euron kuukausisäästämisellä osakesalkkusi arvo on 10 vuoden kuluttua 90.642  euroa. Oheisessa kuvassa näkyy selvästi vuotuisen tuoton merkitys sijoituksen arvon kasvulle. Loppusalkusta tuottoa on yli 30.000 euroa ja sijoituksia yhteensä 60.000 euroa. Tuoton osuus 10 vuoden jälkeen on siten noin kolmannes osakesalkun arvosta. Jos tuotto jäisi 5 %:iin, osakesalkun arvo olisi 10 vuoden jälkeen 77.496 euroa, vastaavasti 10 %:n tuotolla 100.729 euroa. 

Osakesalkun arvo - kuukausisijoitus 500 eur, sijoitusaika 10 vuotta, vuotuinen tuotto 8%

Osakesijoittamisen kulut vaihtelevat erittäin paljon. Keskimäärin ne lienevät hiukan alle prosentin luokkaa. Osakevälittäjän palkkio menee sekä osakkeen ostamisesta että myymisestä. Esimerkiksi 0,8 %:n kuluilla osakkeen arvon tulee nousta yli 1,6 % ennen kuin sijoituksesta saa voittoa. Kulut voivat olla merkittävästi edellä olevaa alhaisemmat, jos hoidat itse netin kautta kaikki osakekaupat. Tällöin edullisimmat nettipalveluja tarjoavat osakevälittäjät veloittavat palveluistaan alle 0,1 % sijoitusmäärästä, jolloin osakesijoittamisen kokonaiskulu on alle 0,2 %. Eli 1000 euron sijoituksesta maksat välittäjälle palkkiota alle euron. Hyvä muistisääntö osakeoston kululle on siirtää sijoitusmäärässä desimaalipilkkua kolme pilkkua vasemmalle. Osakevälittäjän palkkio sisältää muiden muassa toimeksiannot, hyvän ja ajantasaisen raportoinnin netin kautta, ilmoitukset verottajalle ja osinkojen tilitykset.

Rahanarvon heikkeneminen eli inflaatio heikentää sijoitusten todellista tuottoa

Eri sijoitusmuotojen todellista tuottoa heikentää myös rahanarvon heikentyminen eli inflaatio. Rahaa ei kannata pitää sukanvarressa, ei ainakaan kauan eikä suuria määriä. Seuraava yhdessä sijoitusseminaarissa kuulemani vertaus rahan pitämisestä sukanvarressa kuvaa hyvin rahanarvon heikentymistä. Oletetaan että 100 vuotta sitten sadalla rahalla saattoi ostaa sata hevosta kaikkine tykötarpeineen. Nyt 100 vuotta myöhemmin samalla sukanvarressa sata vuotta olleella tuottamattomalla sadalla rahalla  saa enää yhden hevosen suitset, puhumattakaan hevosesta saati hevosista. Inflaatio on nakertanut rahanarvoa sadassa vuodessa aika tavalla, tosin viime vuosina varsin maltillisesti. 

Ennen osakesijoittamisen aloittamista perehdy ainakin seuraaviin asiakokonaisuuksiin:

  • osakesijoittamista koskevien taustatietojen hankinta, tavoitteiden asettaminen sijoittamiselle, ja sijoitussuunnitelman laadinta
  • osakesijoitusten valinta ja sijoitusten hajauttaminen, mihin sijoittaa, milloin ja miksi?
  • millaista riskiä olet valmis ottamaan? Kuinka paljon siedät tappioita ilman että menetät yöuniasi? Kuinka paljon olet valmis sijoittamaan?