Syksy on parasta aikaa

Syksy on parasta aikaa ihailla, aistia ja kokea värikylläistä luontoa. Luonto jättää jälkeensä kesän – tosin nyt poikkeuksellisen lyhyen - ja siirtyy talviteloille.  Syksy sisältää usvan värittämiä aamuja, sateen ropinaa ja tuulen tuiverrusta, akkujen laataamista luonnossa sieni- ja marjaretkillä, ruskan värikylläisyyttä, kirkkaita tähtitaivaita ja hyvällä tuurilla myös revontulia, muuttolintujen muodostamia auroja, pimeneviä ja piteneviä öitä ja seuraavan vuodenajan odotusta. Tämä kaikki on parasta.

Syksy on parasta aikaa myös maailman suosituimmalle harrastukselle – valokuvaukselle, erityisesti luontokuvaukselle. Useimpiin syyskuvauskohteisiin älypuhelimen kamera on lähes yhtä hyvä työkalu kuin järkkärikamera. Siispä nyt räpsimään luontokuvia.

Syksyn luonto on värikäs. Se tarjoaa värikkyyttä ruskean eri sävyistä punaisen, keltaisen, sinisen ja vihreän eri vivahteisiin.

Syksyistä ruskaa auringonpaisteessa

Syksyisin aamun ja illan valot ovat huikaisevia, kunhan pilvet eivät peitä valoa. Ruska ja usvaiset aamut tarjoavat yhdessä tai erikseen muista vuodenajoista poikkeavat puitteet hyville ja persoonallisille luontokuville. Usvaisten aamukuvien onnistuminen edellyttää että olet liikkeellä riittävän aikaisin. Ei muuta kuin kännykkä pirisemään ennen auringonnousua. Auringon noustessa kannattaa olla jo pelipaikalla.

Usvainen aamumaisema
Aamu-usvaa ja ruskainen metsä

Voit ottaa syyskuvia yhtä hyvin värikkäitä puita sisältävistä maisemista kuin yksittäisen puun lehdistä. Kokeilepa vaikkapa värikästä vaahteran lehteä. Syyspihlajat ovat juuri nyt kuvauksellisia, samoin sienet ja ruskainen aluskasvillisuus.

Syyspihlaja

Sadekaan ei haittaa, kokeilepa vaikka lähikuvan ottamista jostakin kasvista sateella tai sateen jälkeen. Syksyisin myös kirkas tähtitaivas on kuvauksellinen. Pimeä tuo oman haasteensa kuvien tarkkuuteen. Pimeässä kuvaamiseen tarvitset järkkärikameran. Älypuhelinta halvemmilla järkkärikameroilla saat hyviä tähtikuvia yölliseltä taivaalla.

Yksi omista syksyn maisemakuvasuosikeistani on ruskainen rantakuva, jossa puut heijastuvat pelikuvina siniseen veteen. Ruska maalaa maiseman loistokkailla väreillä. Kuva antaa mielen levätä. 

Puuruska veteen heijastuvana peilikuvana

Ruskan väistyessä ja pakkasöiden yleistyessä saat edelleen persoonallisia luontokuvia. Kokeile vaikkapa kuurankukkia aamusumua vasten, tai vaikkapa lähikuvaa kukasta. Syksy on parasta aikaa!