Videokuvaa karhun kohtaamisesta

Edellisessä blogissani kirjoitin Kuhmoon suuntautuneesta karhujen kuvaus- ja katselumatkasta.  Jatkan tässä blogissani samaa teemaa elävän kuvan avulla. Videot avasivat minulle vielä valokuvia voimakkaammin kunnioitukseni tuota metsän kuningasta kohtaan. Sen suuruus ja voimakkuutta ilmentävät liikkeet tulevat liikkuvassa kuvassa hyvin esille. Eipä ole ihme, että tuolle metsän kuninkaalle on esitetty monia kunnioittavia nimiä, ja osa nimistä on leikkisiä. Kuningas tunnetaan esimerkiksi myös nimillä kontio, otso, mesikämmen, metsänpitäjä, metsänhaltija, metsänvanhus, nalle, hunajatassu ja mönninkäinen.

Kun odotimme karhun näkemistä katselukopissamme, lapsuuden suloiset nallekarhuajatukset olivat siirtyneet taka-alalle. Jännitys tiivistyi saman tien kun oppaamme jätti meidät koppiin karhua odottelemaan. Lähes jokainen seurueemme kahdeksasta jäsenestä halusi kokeilla kopin ovea – että se oli varmasti kiinni. Ajattelin itse mielessäni että miltähän tämä touhu tuntuisi jos kopin takaa metsän kuningas alkaisi raapia koppimme seinää. Onneksi se oli vain mielikuvitukseni tuote, ei sen enempää.

Pallokorvan saapuminen näyttämölle

Mesikämmen tuli näyttämölle miltei salamannopeasti, mitään ilmoittamatta, lupaa pyytämättä. Seuraavalla videolla Pallokorvaksi nimetty karhu nautti oman osansa suolle levitetyistä lohen perkuujätteistä. Västäräkki katseli karhun iltapalan syömistä paljon rauhallisemmin kuin mitä minä tekisin vastaavassa paikassa. Korpit, kotkat, varikset ja lokit olivat jo pääosin poistuneet näyttämöltä. Muutama harva lintu seurasi metsän kuninkaan iltapalan nauttimista sivummalta, turvalliselta etäisyydeltä.

Pallokorva iltapalalla – västäräkki seuranaan

Mesikämmenen iltapalan nauttiminen kesti suunnilleen puoli tuntia, riittävän kauan saadaksemme järkkärikameroihimme ja kännykameroihimme riittävän montaa valokuvaa sekä videopätkiä.

Pallokorvan poistuminen näyttämöltä

Tankkauksen jälkeen karhu poistui meistä poispäin suon toiseen laitaan. Katsoessa mesikämmenen poistumista oheiselta videolta, ainakaan minun ei tehnyt mieli lähteä sen perään. Niin raskaan sarjan edustajalta mesikämmen näytti.

Pallokorva poistuu kylläisenä näyttämöltä

Karhun poistuttua suoalue näytti taivaanrannan värien muuttumisen vuoksi kauniilta.

Näyttämö tyhjänä

Odotimme mesikämmenen uutta tulemista vielä neljä tuntia, mutta toista näytöstä ei meille suotu. Naapurilammen kopilla oli käynyt samaan aikaan neljä karhua. Olimme silti erittäin tyytyväisiä nähtyämme Pallokorva- karhun. Metsän kuningas näyttäytyi meille.