Etelä-Savon jokaisesta kunnasta löytyy Liikkuvia kouluja!

Etelä- Savossa on rekisterikeskuksen mukaan 76 perusopetuksen piiriin kuuluvaa koulua. Näistä Liikkuviksi kouluiksi on rekisteröitynyt 67 koulua.

Liikkuva koulu -ohjelma on yksi hallitusohjelman osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeista. Hallitusohjelman tavoitteena on, että jokainen peruskouluikäinen liikkuu tunnin päivässä. Jokainen kunta ja koulu voi edistää tunnin tavoitetta omalla tavallaan. Huippua on, jos koko kouluyhteisö (henkilöstö moniammatillisesti, oppijat, vanhemmat, muut yhteistyötahot esim. urheiluseurat) saavat osallistua ja vaikuttaa toiminnan sisältöön ja toteuttamiseen. No ja tietenkin, että kaikilla on toimenpiteiden taustalla yhteinen tahtotila ja tavoite isossa kuvassa.

ESLi Anna Parta toimii Lasten ja Nuorten liikunnan kehittäjänä.

Kunnan osalta menestyksekäs Liikkuva koulu toiminta edellyttää kunnan eri toimialojen yhteistyötä. Toiminnan vakiintumisen kannalta se tarkoittaa kunnan johdon ja päättäjien osalta asiaan sitoutumista ja sen arvostamista. Se tarkoittaa myös strategisia valintoja, painotuksia ja resurssointia Liikkuva koulu toimintaan.

Minkälaiset toimenpiteet edistävät Liikkuva koulu toimintaa?

 • Hirvensalmen Elomaan koulun matematiikan luokan seisomatyöskentely paikat?
 • Mikkelin kaupungin oppijoiden liikuntatapahtumat tai kisailut?
 • Savonlinnan Liikkuva koulu toimijaverkosto?
 • Pieksämäen Harjun koulun pitkien liikuntavälkkien Välkkäri -toiminta ja liikuntavälinelainaamo?
 • Enonkosken yhtenäiskoulun henkilöstön koulutus, jolloin opetusmenetelmät ovat muuttuneet toiminnallisemmiksi?
 • Puumalan koulun iltapäivätoiminnan kehittäminen liikkuvammaksi?
 • Mäntyharjun yhtenäiskoulun toiminnallinen joulukalenteri?
 • Juvan Kukkokoulun haastemaraton?

Erilaisia mahdollisuuksia on siis valtavan paljon, mutta vaikuttavuutta voidaan miettiä myös opetushenkilöstön hyvinvoinnin näkökulmasta. Pienten lasten äideille aina sanotaan, että huolehdi itsestäsi, että voit huolehtia muista. Tämä ajattelu tapa sopii myös eri työyhteisöihin kuten opettajille.

Kokemani ja opettajien kertoman perusteella erityisesti alakoulujen Liikkuva koulu toiminta on kehittynyt huimasti. Toimenpiteitä ja uusia ideoita on ollut melko helppo sisällyttää pienten oppijoiden koulupäivään. Kuinka on sitten yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoiden laita? Kenellä on vastuu nuorten liikkumisesta? Onko vastuu liikunnanopettajilla? Vai onko vastuu meillä kaikilla yhteisesti?

Liikkuva koulu -ohjelman kehittämisavustuksen haku on käynnissä kunnille parhaillaan 22.1.- 9.3.2018.  Lue hausta lisää täältä.

Tämän pohdinnan kirjoittaja on

 • ”Seuratoimintajyyrä”, ollut jo 25 vuotta. J
 • Kilpaurheillut lajeissa: maastohiihto, pesäpallo, yleisurheilu ja salibandy.
 • perheen äiti, perheeseen kuuluu puoliso ja pojat 7v. ja 5v.
 • Höntsäilijä, harrastaa joukkuepelejä luistimilla ja nappiksilla, ulkoilee suksilla ja Sorelleilla, säbäilee perhevuorolla, ohjaa Liikuntaleikkikoulua, monilajista ja yu-koulua, talkoilee sekalaisissa hommissa seurassa sekä ohjaa kuntosali –ryhmiä.
 • Nauttii ulkoilusta kevättalven aurinkoisilla hangilla ja odottaa kesältä hyviä Suppailu -kelejä

 

Anna Parta
Etelä-Savon Liikunta ry
Lasten ja Nuorten liikunnan kehittäjä
anna.parta@esliikunta.fi