Juvan Lauteala – Suomen kovin hiihtokylä

Suomalaisessa hiihtourheilussa esiintyi 1950- 80 luvulla eriskummallinen ilmiö. Juvan Urheilijoiden alajaostosta Lautealan Nuorisoseurasta tupsahteli hiihtäjiä Suomen hiihtomaajoukkueeseen ja arvokisoihin. Urheilijat tekivät pientä kylää tunnetuksi ympäri Suomea ja maailmaa.

Piirinmestaruuskilpailuista Länsi-Savo kirjoitti: ”Lautealan hiihdoista kannattaa vielä tuhlata painomustetta. Kun laatii yhteenvedon pm-kilpailuista, niin saa tallaista: Lautealan Ns:n Urheilijat voittivat mestaruuden viestissä, joukkuevoiton (30 km ja 15 km), joukkuevoiton poikain hiihdossa (kuuden pojan yhteisaika) sekä palkintoja mahdottoman määrän henkilökohtaisista sijoituksista. Todennäköisesti piirin paras hiihtoseura. Nostamme lakkia. Lienee ankarin hiihtokylä Suomessa”

Miten tämä oli mahdollista? Maailma oli tietysti toisenlainen, mutta tänä päivänäkin nuorten innoittajina ovat esikuvat ja palavasieluiset taustahenkilöt. Hiihtäjiä ei löydy ilman innoittajia ja vetäjiä eikä kilpailuja kyetä järjestämään. Näitä vetäjiä oli jostain syystä kerääntynyt Lautealaan. Innostus hiihtoon oli ennenkuulumatonta.

Pauli Hänninen, Osmo Vasara, Topi Närhi ja Kalevi Tiainen olivat niitä priimus moottoreita , jotka innostivat nuorisoa hiihtoon ja tulosta tuli. Oli Kettusia, Pasasia, Hämäläisiä, Teittisiä, Sorjosia, Pursiaisia, Piikkejä, Hännisiä, Jumppasia, Himasia, Vauhkosia, Kaipaisia, Kärkkäisiä ja muita savolaiseen aateliin kuuluvia. Aluksi tuli piirin mestaruuksia, sitten Suomen mestaruuksia ja ne johtivat myös kansainvälisiin kisoihin.

Olosuhteisiin panostettiin myös. Yhteisvoimin rakennettiin valolatu. Talkootöitä tehtiin kaiken kesää jopa ajoittain kymmenenkin traktorin voimin. Toivo Kaipainen, Erkki Hänninen ja Veikko Pasanen uhrasivat satoja tunteja asian eteen – nuorten parhaaksi.

Hiihto tarjosi lukemattoman määrän jännittäviä, viihdyttäviä ja elämyksellisiä hetkiä.

Urheilu synnytti paikallisia sankareita. Nykypäivän median aikoina on erityisen tärkeää huomata, että on sitä osattu pienemmissäkin puitteissa. Lähisankareina Lautealan hiihtäjillä on ollut tärkeä asema kasvavan nuorison esikuvina ja urheiluun innoittajina. Hiihdon avulla rakennettiin paikallista identiteettiä. Lautealan menestyneet hiihtäjät hiihtivät Lautealaa ja Juvaa Suomen ja maailman kartalle kuten historia osoittaa.

 

Heino Lipsanen
aluejohtaja, liikuntaneuvos
Etelä-Savon Liikunta

 

La 9.6. vietetään valtakunnallista Avoimet kylät päivää.