Lähialueyhteistyötä ruohonjuuritasolla

Etelä-Savon Liikunta ry on tehnyt yhteistyötä Pietarin Urheilukomitean kanssa vuodesta 1998. Yhteistyö on kattanut lasten liikuntaa ja urheilua, terveysliikuntaa ja huippu-urheilua. Lähtökohtana ruohonjuuritason yhteistyö, josta on hyötyä kaikille osapuolille.

Etelä-Savon Liikunnan jäsenseura Voimisteluseura Sirius ry on toiminut vuodesta 2016 alkaen. Pääpaino rytmisessä voimistelussa ja akrobatiavoimistelussa. Seuran toiminta tähtää kilpaurheiluun ja seuralla onkin jo 120 voimistelijaa. Sirius tarvitsi valmennusapua Pietarista. Pietarissa on Venäjän Valtiollinen Lesgaftin liikuntayliopisto, joka perustettiin v. 1896 ja kantaa sen perustajan tiedemiehen ja pedagogin Peter Lesgaft nimeä.

Vuonna 2017 Heino Lipsanen, ESLi:n aluejohtaja, allekirjoitti vuodeksi ensimmäisen yhteistyösopimuksen yliopiston kanssa. Se mahdollisti yliopiston voimistelutiedekunnan 4:nnen vuosikurssin opiskelijoille kahden viikon työharjoittelun suorittamista Voimisteluseura Siriuksessa. Kun yhteistyöllä saavutettiin hyviä tuloksia, allekirjoitettiin jatkosopimus, jonka puitteissa on mahdollista laajentaa toimintaa työharjoitteluun, seminaareihin ja yliopiston täydennyskoulutuksiin.

Sirius sai työharjoittelijat osaksi arkivalmennustaan syksyllä ja keväällä kahden viikon jaksoissa. Kokemukset olivat hyviä, joten kilpavoimistelijoita lähti myös leirille Pietariin viime kesäkuussa.

Seuran johto tapasi leirin yhteydessä valmentajia yhdessä ESLi:n edustajien kanssa. Tuliaisina leireiltä päätettiin palkata seuralle valmentaja kaudelle 2018-2019. Veronika Biryukova aloitti työskentelyn seurassa elokuussa yhdessä seuran muiden valmentajien kanssa. Hän on motivoitunut ja innostunut nostamaan seuran tasoa. Pietarissa on paljon osaamista lajin valmentamisesta ja pedagogiikasta. Sirius on tyytyväinen rekrytointiin. Kiitos ESLi ja Violetta, toteaa Siriuksen puheenjohtaja Reetta Häkkinen.

Violetta Silivanenko
Projektipäällikkö
Etelä-Savon Liikunta