#LIIKKUVAMAASEUTU KIITTÄÄ

Maasliskuussa 2016 alkoi Etelä-Savon liikunnalla hanke, jonka tarkoituksena oli elävöittää maaseudun arkea ja lisätä liikettä syrjäseuduilla. Tavoite oli tuoda maaseudun ihmisiä yhteen ja luoda yhdessä uusia liikuntamahdollisuuksia asukkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. #liikkuvamaaseutu- hanke päättyy kesäkuun lopussa, mutta paljon on tapahtunut ja paljon on saatu aikaiseksi.

Puumalassa järjestettiin paljon toimintaa, mm. Kunnon Puumala- hankkeen kanssa.

Hanke alkoi verkostoitumalla paikallisten ihmisten sekä toimijoiden kanssa. Iso osa hanketta oli yhteistyö sekä verkostomainen työtapa. Maaseudulle pidettiin verkostotapaamisia, jossa jokainen kunnan ihminen pyrittiin tavoittamaan ja keräämään heiltä omia toiveita sekä unelmia. Syksyllä 2016 alkoi liikkumisen unelmavuosi 2017 valmistelu, jossa hanke oli vahvasti mukana. Koko vuosi 2017 kerättiin sekä toteutettiin ihmisten unelmia. Yhdessä tekeminen oli kattava teema koko vuoden ja hankkeen aikana. Hankkeen jälkeen on helppo sanoa että ”yhdessä olemme enemmän”. Moni tapahtuma sai aivan uuden hengen sekä boostin, kun aloimme tehdä asioita yhdessä eri yhdistysten sekä toimijoiden kanssa.

Ainot ja Reinot liikkeelle Mäntyharjussa yhdisti 13 eri yhdistystä tekemään komean tapahtuman.

Reilun kahden vuoden aikana on tapahtunut paljon ja hyviä muistoja sekä onnistumisia on paljon. Alla muutamia konkreettisia unelmia ja toiveita joita on toteutettu.

Hirvensalmella järjestetty luistelukoulu oli menestys.
#liikkuvamaaseutu järjesti kyläkouluilla monenlaista tapahtumaa koko perheelle.

Suomenniemen frisbeegolfpuisto rakentuu hankkeessa aivan viime metreillä. Hankeen suunnittelu ja toteutus on kestänyt kuitenkin sen vuoden verran. Paikallisten ideasta on nyt syntynyt 9- väyläinen frisbeegolfpuisto paikalliselle pururadalle. Hankkeeseen on osallistunut lähes 50 talkoolaista sekä moni paikallinen yhdistys.

Suomenniemen frisbeegolfpuisto valmistuu heinäkuun alussa ihmisten käyttöön.

Nuorten osallistaminen paikallisen toiminnan suunnitteluun. Nuoria on hankkeen aikana saatu itse kehittämään toimintaa omalla alueellaan ja parantamaan omia harrastusmahdollisuuksiaan. Nuoret ovat itse saaneet toivoa ja suunnitella omia tapahtumia, joilla maaseudun arki on elävöitynyt. Nuoria on tavoitettu monessa eri kunnassa paikallisten nuorisotalojen kautta. Nuoret ovat toivoneet ja heidän toiveisiinsa on vastattu. Todella hienoja tapahtumia ja onnistumisia on koettu.

Nuorten toiveita kuultiin mm. Otavassa, Mäntyharjulla sekä Kangasniemellä.

Saimaa Swimrun tapahtuma jatkoi Puumalan kesää vielä elokuun loppuun saakka. Elokuussa 2017 järjestetty tapahtuma toi eloa Puumalan satamaan, kun yli 80 kisailijaa osallistui järjestyksessään ensimmäiseen Saimaa Swimruniin. Hienoa oli myös tapa jolla se toteutettiin, koko kunta oli yhdistysten sekä vapaaehtoisten kautta mukana toteuttamassa koko kylän yhteistä juttua.

Saimaa Swimrun oli onnistunut tapahtuma.

Näiden lisäksi hankkeen aikana on tapahtunut paljon muutakin, on ollut paljon hienoja talvipäiviä sekä mukavia kesäjuhlia. Hanke on elävöittänyt arkea pienemmissä kylätapahtumissa ja suurempien kuntien liikuntapäivissä.


Hankkeen lukuja:

Tapahtumia ja kontaktikäyntejä maaseudulla: 331 käyntiä

• Koulutukset 9kpl
• Verkostotapaamiset 90 kpl
• Tapahtumat – Lapset 46 kpl
• Tapahtumat – Nuoret (13-18– vuotiaat) 16 kpl
• Tapahtumat – Perheet 43 kpl
• Tapahtumat – Aikuiset 69 kpl
• Tapahtumat – ikäihmiset 58 kpl

Voimavaunua kierrätettiin eri kylätaloilla ja puistoissa.
Sporttivaunu Winter Edition kiersi ahkerasti eri talvitapahtumia olympialaisten hengessä.

Henkilöitä tavoitettu hankkeen aikana: 8922 henkilöä

• Koulutukset 127 hlö
• Verkostotapaamiset 730 hlö
• Tapahtumat – Lapset 2449 hlö
• Tapahtumat – Nuoret (13-18- vuotiaat) 458 hlö
• Tapahtumat – Perheet 2173 hlö
• Tapahtumat – Aikuiset 1855 hlö
• Tapahtumat ikäihmiset 1198 hlö

Rahulassa startattiin ikäihmisille suunnattu Rahulan reippaat liikuntaryhmä.

 

InBody mittauksia tehtiin maaseudulla, monessa eri paikkaa.

 

Haukivuorella pelattiin eläkeliiton liikuntaryhmän kanssa säännösesti sovellettuja pallopelejä.

Hankkeen aikana on tehty yhteistyötä yhteensä yli 100:n eri yhdistyksen, yrityksen tai muun toimijan kanssa. Iso kiitos kaikille mukana olleille, kiitos yhteistyöstä ja hyvää kesää hankkeessa mukana olleille. Maaseutu liikkuu myös jatkossakin!

Tuomas ja Juho
#liikkuvamaaseutu - Projektipäälliköt.