#LIIKKUVAMAASEUTU – LIIKKUUKO MAASEUTU TARPEEKSI?

ESLillä toimii tällä hetkellä Veej’jakaja alueella Leader -hanke. #liikkuvamaaseutu hankkeen tarkoituksena on lisätä liikettä, edistää kokeilukulttuuria, lisätä yhteistyötä sekä verkostoitua maaseudun kunnissa sekä pienemmissä kylissä. Veej’jakaja alueeseen kuuluu Mikkelin seutukunta sekä Pieksämäki. Matkakilometrejä kertyy aina Kangasniemeltä Mäntyharjulle, sekä Puumalasta Haukivuorelle asti. Hanke on toiminut vuodesta 2016 kesästä alkaen ja päättyy kesäkuun lopussa.

Hankkeen aikana on käynyt selväksi, että maaseudulla on vielä toimijoita sekä aktiivisia yhdistyksiä, jotka ylläpitävät liikuntapalveluita pystyssä omalla tekemisellään. Kylätalon maanantain liikuntajumppa, koko perheen talvirieha sekä muut liikunnalliset tapahtumat kylillä, ovat selvä merkki siitä että tahtoa ja intoa liikunnan järjestämiseen on vielä myös maaseudullakin.

Mutta mitä jos se ainut kyläseuran jumppaohjaaja muuttaa pois paikkakunnalta? Tai kylän ainoan aktiivisen seuran/yhdistyksen toimivat ikääntyy, eikä uutta sukupolvea löydy jatkamaan toimintaa? Yleensä tällöin toiminta lakkaa heti, tai alkaa pikkuhiljaa hiipua pois.

Innokkaita tekijöitä löytyy kyllä vielä, mutta heitä on valitettavasti liian vähän.

Hirvensalmen Ripatissa pyörii joka viikko kaikille avoin liikuntajumppa kylätalolla.

Näihin ongelmiin ja haasteisiin on hankkeen aikana keskitytty sekä löydettykin hyviä ratkaisuja sekä toimintamalleja. Hankkeessa ehdoton vahvuus on ollut, että toiminta on jalkautunut maaseudulle ja hanketyöntekijä on ollut lähellä maaseudun asukkaita sekä järjestäjiä. Hanke on antanut tukea sekä auttanut arvokasta työtä tekeviä vertaisohjaajia, jonka lisäksi on käynyt antamassa vinkkejä ja uusia ideoita toimijoille. Hanke on ollut mukana uusissa kokeiluissa, sekä yhdistänyt erilaisia toimijoita tekemään yhdessä asioita.

Tärkein saavutus hankkeessa on ollut kokeilukulttuurin edistäminen, yhdessä tekeminen sekä verkostoituminen. Hankkeen perusideana on ollut, että ketään ei jätetä yksin. Kun toimintaa suunnitellaan pienemmissäkin kylissä, niin aina kannattaa mieluummin tehdä yhdessä kuin erikseen. Yhdessä verkostoitumalla on saatu kyliin ja pienempiin kuntiin hienoja uusia tapahtumia, toimintoja sekä lisätty liikettä!

Ainot ja Reinot Mäntyharjulla oli 13 eri yhdityksen sekä yrityksen komea yhteisponnistus. Paikalla oli yli 200 kävijää.


Ehdottomia hankkeen kohokohtia on ollut Puumalassa järjestetty Saimaa Swimrun. Kunnan johtamassa projektissa mukana oli yli 50 talkoolaista sekä lähes 20 eri yhdistystä. Koko Puumalan kunta toteutti yhdessä aivan uuden tapahtuman, joka onnistui todella hyvin.

Saimaa Swimrun järjestettiin ensimmäistä kertaa vuoden 2017 elokuussa Puumalassa.

Yhtä suurta mielenhyvää tuo myös yksittäiset voimavaunujumpat Hirvensalmen Ripatissa, tai Ihastjärven talvitapahtuman onnistuminen sekä ihmisten iloiset ilmeet. Kun sporttivaunun laitta kyläkoulun pihaan tai voimavaunun vie kylätalon saliin, ihmisten sekä ohjaajien innostus on heti nähtävissä. Uusien ideoiden sekä toimintojen kokeileminen tuo virtaa ja iloa arkeen. Hyvistä kokeiluista voi syntyä myös pitkäaikaisia ryhmiä, liikuntamalleja tai vaikka uusia liikuntapaikkoja.

Otavassa alkaa ensi viikolla uusi unelmien liikuntaviikot kokeilu.

Yhdessä tekemällä jaksamme kehittää maaseudun liikumista eteenpäin. Yhdessä tekemällä kukaan ei jää yksin. Yhdessä tekemällä kukaan ei pala loppuun, ja vaikeimmatkin ongelmat saadaan helposti ratkaistua sekä maaseutu pysyy jatkossakin liikkeessä.

Liikunta ei välttämättä tarvitse komeita ja hienoja kuntosaleja. Voimavaunu navetan pihassa loi hyvän harjoituksen Viljakan Virkeiden syksyyn.


Ja kyllä, maaseutu liikkuu tarpeeksi. Kunhan jaksamme tehdä asioita yhdessä, rohkeasti kokeilemalla sekä innokkaasti osallistumalla oman kylän ja yhteisön tapahtumiin.

Muistetaan pysyä liikkeessä ja osallistua oman kylän hienoihin tapahtumiin!

Tuomas Anttonen
Etelä-Savon liikunta ry
#liikkuvamaaseutu - Projektipäällikkö
tuomas.anttonen(at)esliikunta.fi
044 341 0055