OLISIKO 100:lle MILJOONALLE EUROLLE KÄYTTÖÄ?

Liikunnan puutteen hinta Suomessa terveydenhuollon kokonaismenoista on NCD-tautien (tarttumattomat taudit) osalta 1-2 mrd. Kun mukaan lasketaan mukaan myös epäsuorat kustannukset, jotka tarkoittavat työpanosmenetyksiä, sairauslomia jne. saadaan hintalappu, jonka kokonaissumma on 4 mrd. Nämä luvut käyvät ilmi UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankarin kokoamista tutkimuksista. Yksittäinen esimerkki on diabetes, jonka ehkäisyssä liikunnalla on keskeinen rooli. Diabeteksen hoidon kokonaiskustannukset ja tuottavuuskustannukset ovat 2,7 mrd.

Tommi Vasankari, UKK-instituutti.

Mitä nämä luvut tarkoittavat Etelä-Savossa? Väkilukuun suhteutettuna liikkumattomuuden hinta on Etelä-Savossa 100 miljoonaa. Se on valtava summa rahaa, jolle olisi käyttöä muuhunkin. Sote uudistus on käynnissä ja nyt on aika vaikuttaa ennaltaehkäisevään toimintaan.

Meillä on olemassa hyviä aihioita. Liikkuva koulu ohjelmassa on mukana 65 koulua 72:sta. Sosterista liikkeelle lähtenyt ”Sykettä Etelä-Savossa” ovat mukana kaikki kunnat ja suuri joukko yrityksiä. ESSOTE ja Sosteri ovat mukana vaikuttavaa elintapaohjausta tuottavassa hankkeessa, jonka keskeisinä hyvinvoinnin tehostamisen elementteinä ovat liikunta, ravinto ja uni. Tämän hankkeen kunnianhimoisena tavoitteena on luoda järjestelmä, joka toteuttaa Etelä-Savon kunnissa Suomen parasta elintapaohjausta. Voimaa vanhuuteen ohjelmat ja liikkuva maaseutuhankkeet ovat hyvänä lisänä tässä toimintaketjussa. Urheiluseurojen piakkoin käynnistyvät laatuseuraohjelmat huomioivat kaiken tasoiset liikkujat.

Olosuhteet paranevat koko ajan. Tanhuvaaran urheiluopiston ainutlaatuinen miljöö, Saimaa Stadiumi, lumetetut ladut, ulkoilureitit, lähiliikuntapaikat luovat edellytyksiä liikunnan harrastamiselle. Myös päättäjät ovat tiedostaneet asian ja asenteet ovat muuttuneet myönteisiksi liikuntaa kohtaan.

Stadiumin avajaisia vietettiin viime viikolla.

ESLi:n visio on tehdä Etelä-Savosta Suomen liikkuvin maakunta. Olemme liikkuva maakunta, mutta ei vielä liikkuvin. Se vaatii meiltä kaikilta enemmän. 100 miljoonalle euroa olisi käyttöä. Tulethan mukaan.

Heino Lipsanen
aluejohtaja
Etelä-Savon Liikunta