OLYMPIAHENKI KASVAA MOISION ILTAPÄIVÄKERHOSSA!

”Yhtä varmasti kuin talvella järvet jäätyvät tai kesällä ruoho kasvaa niin tammikuussa tulee Moision iltapäiväkerholaisten talviolympialaiset”.

Tammikuussa viikoilla 1 ja 2 iipan väki virittäytyy olympiahenkeen. Värittelemme olympiarenkaita paperille, teemme askartelumassasta tai kipsistä mitalit, teemme käsilippuja ja diplomit, kuuntelemme eri maiden kansallishymnejä ja kerromme fair play -asioista ja olympiatulen merkityksestä. Vuoden ensimmäiset viikot huipentuvat talviolympialaisiin, joissa kisailemme leikkimielisesti mm. lumipallon tarkkuusheitossa, mailan ja pallon käsittelytaidoissa, otamme kaverista mittaa pussijuoksussa ja viestikisoissa. Kaikki kivoja lajeja, joissa tarkoituksena on pitää hauskaa ja iloita liikunnasta. Kisoissa ei ole sijaa epäonnistumisille, kaverin mollaamiselle tai muullekaan vastaavalle hölmöilylle. Kisat huipentuvat makkaranpaistoon, mitaleiden jakoon ja ilotulitukseen.

Lasten kanssa tutustuttiin pohjoismaiden lippuihin. Väritystehtävät olivat mieluisia.

ESLi:n Moision iltapäiväkerholla on pitkät perinteet talviolympialaisten järjestämisessä. Muistikuvani kantavat aina vuoteen 2010 asti Kanadan Vancouverin kisoihin, jolloin lapset värittelivät virallisia kisamaskotteja Quatchia, Sumia ja Migaa. Vuonna 2014 iltapäiväkerhossa olleille lapsille ovat varmasti jääneet mieleen Sotshin olympialaisten jääkarhu-, leopardi- ja jänis-maskotit. Odotan kovasti tulevia Etelä-Korean Pyeongchangin kisamaskotteja 😊.

Mitallit ovat valmiina tapahtumaa varten.

Kokemuksesta voin sanoa, että talviolympialaisviikot ovat lapsille mieluisia. Tapahtuman eri tehtäviin valitsemme lapsia esiintymään. Jonkun lapsen tehtävänä on lukea kisojen avajaisissa fair play -säännöt, joku lapsi kertoo olympiatulen ja- renkaiden merkityksen ja se kaikkein hienoin tehtävä lapsella on tuoda olympiatuli tapahtumapaikalle. Kova halukkuus on myös siihen tehtävään kuka lapsista saa sammuttaa kisojen päätyttyä olympiatulen. Usein monta tehtävää joudutaan ratkaisemaan arvalla.

Lasten tekemiä käsilippuja.

Miksi olympialaisteema kuuluu ja tulee kuulumaan jatkossakin Moision iltapäiväkerhon toimintaan?

Olympiaviikot ovat hieno projekti. Saan suunnitella ja toteuttaa ideani yhdessä lasten kanssa. Hienoa niissä on se, että ihan vastaavat elementit löytyvät aivan oikeistakin olympiakisoista. On avajaiset, itse kisat, tulen kantaja ja päättäjäiset, joissa kaikki lapset palkitaan itse tehdyllä mitalilla. Päättäjäisseremoniaa varten teemme lumesta palkintokorokkeen, käytämme kuusen havuja tuomaan väriä ja ulkotulet valaisevat kivasti pimenevää tammikuun iltapäivää. Pikkupakkasessa on kiva syödä grillimakkaraa ja juoda lämmintä mehua. Nämä vaativat paljon ennakkovalmisteluja, mutta ovat hyvin mieleenpainuvia juttuja lasten kanssa.

Palkintopalli viimeistelyä vaille valmis.

Olen toiminut Moision iltapäiväkerhossa vuodesta 2001 lähtien vastuuohjaajana. Ainoastaan viime vuoden olin toisaalla töissä. Uskoisin, että useissa perheissä tämä perinne Moision suunnalla muistetaan ja sitä odotetaan. Ohjaajana on palkitsevaa nähdä ison projektin eteneminen pala palalta. Lasten iloiset ilmeet ja onnistumisen elämykset tuovat myös upean tunteen. Näin isossa projektissa on kyse myös yhteistyön tekemisestä. Kiitos Moision koulun väki – olen aina saanut apua olympiateemaan liittyvissä asioissa, oli sitten kyse välinelainoista tai tilavarauksista. Kiitos myös muille yhteistyökumppaneille, joilta olen vuosien varrella saanut apuja päivän kulkuun. Olympiaviikot kuuluvat Moision iltapäiväkerhon ohjelmaan varmasti myös tulevinakin vuosina.

Olympialaisten avaus koulun opettaja Juha-Matti Neuvonen. Hyvä yhteistyö näkyy toiminnassa myös tällä tavalla.

 

Olympiatuli saapuu kisapaikalle.

 

Olympialaisiin saatiin myös hyvin mukaan lasten vanhempia ja isovanhempia.

 

Pussijuoksua.
Lumipallon tarkkuusheittoa.
Mailan ja pallon käsittelytaitoja.
Tapahtuma huipentui hienoon ilotulitukseen.
Kalle Lempinen Kamppareista kävi jakamassa lasten mitallit.

 

Kirjoittaja on ESLi:n Moision iltapäiväkerhon ja liikuntaleirin Kesä-Sporttiksen vastuuohjaaja ja kolmen liikunnallisen lapsen isä sekä Tappara - fanaatikko Harri Taskinen.