Onko lapsellasi mahdollisuus harrastaa?

Mitä tarkoittaa aito matalankynnyksen harrastustoiminta? Milloin lapsella tai nuorella on aidosti mahdollisuus harrastaa sitä mitä hän oikeasti haluaa? Hengailu, harrastus vai kilpailu?

Nuorisobarometrin mukaan yhä useampi nuori kokee harrastamisen liian kalliiksi. Yhä useampi nuori ei ole voinut aloittaa harrastusta, koska se on liian kallista tai on joutunut lopettamaan harrastuksen, koska rahat eivät ole riittäneet. Tämä on aito ongelma harrastamisen kentällä. Juuri yksi valmentaja kertoi lapsen sanoneen harjoituksissa, että ei halua pelata tätä jalkapalloa vaan salibandyä, mutta ei saa, koska salibandy on niin kallista.

On todettu, että iltapäivien liikuntakerhot tavoittavat vain joka kolmannen lapsen. Vastaavasti enemmistö lapsista liikkuu terveytensä ja kehityksensä kannalta liian vähän. Nyt valtakunnallisesti keskustellaan Harrastustakuusta, jonka tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle harrastus.

Yksi keino harrastustakuuseen on Lasten Liike toiminta. Se on koko liikuntayhteisön, koulujen, yhdistysten sekä yritysten yhteinen ponnistus alakouluikäisten liikuntakerhotoiminnan lisäämiseksi. Toimintaa koordinoi Suomen Olympiakomitea. Etelä-Savossa on saatu 16 000€ tukea 16 monipuolisen ja laadukkaan matalankynnyksen liikuntakerhon käynnistämiseen lukuvuodelle 2018-2019.

Kerhoja järjestävät eteläsavolaiset seurat ja kerhot toimivat yhteistyössä koulujen kanssa. Menossa mukana ovat Juniori-Jukurit ry, Juniori-Sapko ry, Kangasniemen Palloilijat ry, Mikkelin alueen harrasteliigat ry, Mikkelin Kilpa-Veikot ry, Mäntyharjun Virkistys ry, Savonlinnan East Volley jr ry ja Voimistelu- ja urheiluseura Karvilan kivekkäät ry ja Slice ry. Lasten harrastusta myös sinä voit tukea lahjoittamalla https://www.lastenliikeiltapaiva.fi/lahjoita/ .

Raha ei kuitenkaan ole ainoa yksiselitteinen syy. On myös todettu, että n. 15 %: lla lapsista ja nuorista on muitakin rajoitteita harrastamisen aloittamiselle kuin rahan puute. Jopa 26 500 koululaista kertoo, että mieluisaa harrastusta ei ole tai on lopettanut harrastuksen jostain syystä. Lähde: OKM:n koululaiskysely 2017.

Syitä harrastamattomuudelle on siis monia muitakin; parhaat kaverit eivät harrasta, vanhemmat tai muu lähipiiri ei ehdi tukea, kannustaa tai kuljettaa, sopivaa lajia ei löydy, pitää valita yksi laji, ei löydy ohjaajaa tai valmentajaa, harrastustoiminta on samanaikaisesti toisten harrastusten kanssa tai harrastusmahdollisuudet eivät ole tiedossa tai helposti saavutettavissa.

Onneksi kuitenkin harrastusmahdollisuuksia ja tapoja harrastaa on aivan VALTAVASTI. Toivottavasti kaikille löytyisi jokin tapa, sillä siitä voi seurata uskomattoman paljon hyvää ja upean kauaskantoisia liitoksia elämään. Parhaimmillaan harrastuksen kautta voi saada elinikäisiä ystäviä, perheen yhteistä aikaa ja yhteenkuuluvuutta, yhteisöllisyyttä, hyvän itsetunnon sekä vahvan ja hyvän mielen.

Riittävä fyysinen aktiivisuus on edellytys lasten normaalille kasvulle ja kehitykselle. Se tukee lasten yleisiä oppimisen edellytyksiä vaikuttamalla myönteisesti tarkkaavaisuuteen, vireystilaan ja muistamiseen. Fyysinen aktiivisuus kehittää motoriikkaa ja fyysistä toimintakykyä sekä ennaltaehkäisee elintasosairauksia. Alle 8 – vuotiaiden liikuntasuositus on vähintään 3 tuntia päivässä.

Kesä ja loma-ajat ovat perheen yhteisen harrastamisen kulta-aikaa, joten napataan siitä hetkestä kiinni. Ei muuta kuin keräilemään 3 tunnin pottia kasaan kevyestä liikunnasta ja reippaasta ulkoilusta sekä erittäin vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta. Toki unohtamatta lepoa, unta ja maukkaita ruokailuhetkiä yhdessä.

Ihania ja aurinkoisia seikkailupäiviä koko perheelle!

Anna Parta

Etelä-Savon Liikunta, Lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä