SEURATOIMINNASSA TAPAHTUU

Tiesitkö, että suomessa on:

  • n.10.000 jollain tavalla toimivaa urheiluseuraa
  • miljoona urheilijaa ja liikkujaa
  • 500.000 vapaaehtoista toimijaa urheiluseuratoiminnassa
  • 100.000 ohjaajaa ja valmentajaa seuroissa
  • 5.000 päätoimista työntekijää urheiluseuroissa
  • n.1,2 milj. suomalaista osallistuu urheiluseuratoimintaan (22%)
Kalle Husso sparraa seuroja sekä kuntia ympäri Etelä-Savoa.

 

Seuratoiminnan kehittämistuki

Urheiluseurat miettivät vuosittain mistä saisi lisää rahaa toimintansa pyörittämiseen. Yksi hyvä keino on hakea opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää seuratoiminnan kehittämistukea. Päätökset vuoden 2018 tuista tulivat minedun sivuille tiistaina 24.4. Koko suomeen jaettiin 4 miljoonaa euroa 403:lle seuralle. Etelä-Savossa tukea sai 14 seuraa yhteensä 117000€.

Seuratuki on vuosittain haettavissa marras-joulukuun aikoihin. ja tukea voi hakea 2500-15000€ toimintansa kehittämiseen. Yksi huolestuttava piirre on, että eteläsavolaisten urheiluseurojen into hakea seuratukea on mennyt alaspäin. Viime vuonna tukea haki 44 seuraa ja tänä vuonna vain 21. Toivoisin kovasti, että seurat käyttäisivät aikaa tuen hakemiseen ja alkaisivat jo ajoissa miettimään toimintaansa. Tuen haku on aina myös oman toiminnan kehittämistä. Vaikka tukea ei saisikaan jonain vuonna, aina voi hakea seuraavana vuotena uudestaan ja haun kautta toimintaa on kehitetty ja mietitty. Kimmokkeena voisi olla myös se, että tukea saa aika hyvällä prosentilla (v.2018 21 seuraa haki ja 14 seuraa sai tuen) ja tuen hakuun saa apua Etelä-Savon Liikunnalta

Seuratuen saaneet v.2018 Etelä-Savossa:

Brahen Voimistelijat 14000€
Juniori-Jukurit 15000€
Kangasniemen Palloilijat 10000€
Kerimäen Liikuntanaiset 5000€
MAHL 10000€
MikKV 11000€
Mikkelin Naisvoimistelijat 15000€
Mikkelin Palloilijat 13000€
Mikkelin passarit 15000€
Pieksämäen Salibandy 2500€
Pieksän Kuutit 5000€
PU-62 15000€
SaVoLi 13500€
Slice Mikkeli 12000€

Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla kirjoitettiin näin:

Lasten liikunnan harrastusmahdollisuuksien edistämiseen 4 miljoonaa seuratukea

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on myöntänyt lähes neljä miljoonaa euroa seuratukena liikunta- ja urheiluseuroille. Tavoitteena on mahdollistaa lapsille ja nuorille liikunnan harrastaminen ohjatussa seuratoiminnassa ja laskea harrastamisen kustannuksia. Avustukset myönnetään Veikkauksen tuotosta. Tukea myönnettiin yli neljällesadalle hankkeelle.

Seuratuen tarkoituksena on tukea paikallista seuratoimintaa sekä liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi tehtävää työtä. Ministeri Sampo Terhon mukaan seuratuki on osoittautunut päteväksi keinoksi edistää liikunnan harrastusmahdollisuuksien yhdenvertaisuutta.

- Yli neljäsataa myönnettyä avustusta osoittaa, että seuroissa tehdään laajaa ja merkittävää työtä lasten ja nuorten liikunnan eteen. Haluamme avustuksilla tukea mahdollisuuksia osallistua liikuntaharrastuksiin. Harrastamisen hinta ei saa olla esteenä, ministeri Terho sanoo.

Avustuksia jaettiin yhteensä 403 hankkeelle. Niistä uusia kehittämishankkeita on 281 ja jatkohankkeita 122. Seurojen yhdessä toteuttamia hankkeita on 48. Avustuskriteereissä huomioidaan harrastamisen hinta. Avustuksen ehtona on, että harrastamisen hinta lasten ja nuorten liikunnassa ei ylitä 50 euroa kuukaudessa.

- Seuroilla on halua tarjota myös matalan harrastuskynnyksen toimintaa ja ehkäistä nuorten liikunnan lopettamista. Koulupäivän läheisyyteen liittyvää harrastustoimintaa lisätään ja koulu- sekä päiväkotiyhteistyötä tehdään entistä enemmän. Suosittujen lajien suuria ryhmiä voidaan jakaa pienemmiksi porukoiksi ja näin lisätä toiminnan laatua. Nuoria koulutetaan myös erilaisiin seuratoiminnan tehtäviin.

Seuratukea vuonna 2018 saavissa seuroissa harrastetaan kaikkiaan 84 eri lajia 115 eri kunnan alueella. Seuratukea voidaan myöntää liikuntaa tai urheilua järjestäville paikallisille, rekisteröityneille yhdistyksille.

Myönnetyt avustukset painottuvat matalan harrastuskynnyksen toimintaan, mutta hankkeissa voi olla mukana myös harrastetoiminnan lähialueen kilpailullista edistämistä. Seuratukiavustusta voi saada lasten ja nuorten matalan harrastuskynnyksen toimintaan, innovatiivisiin kokeiluihin tai hankkeisiin, joissa lisätään toiminnan monipuolisuutta uusien lajien kautta tai kehitetään lajitoiminnan sisällä harrastustoimintaa. Seuratuen avulla voidaan myös vahvistaa toiminnan laatua ja yhteisöllisyyttä, sekä tukea vapaaehtoistyötä.

Avustuksia myönnettäessä on kiinnitetty huomiota mm. siihen, ovatko lapset ja nuoret olleet mukana suunnittelemassa hanketta tai toimintaa. Myös vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen pyritään koko ajan löytämään hyviä malleja, joita onnistuneista kehittämishankkeista voi nousta.

SEURAT HEREILLÄ!!!

Toinen suuri ja ajankohtainen asia, joka koskee kaikkia urheiluseuroja, on tietosuojalain uudistus jota sovelletaan 25.5.2018 alkaen kaikissa EU:n jäsenmaissa. Tietosuoja-asetusta (General Data Protection Regulation, GDPR) sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkeen henkilötietojen käsittelyyn.

Monet periaatteet säilyvät ennallaan, mutta tietosuoja-asetus tuo myös uusia tietosuojaa ja henkilötietojen käsittelyä koskevia velvoitteita, joihin rekisterinpitäjien ja henkilötietojen käsittelijöiden on valmistauduttava. Tietosuoja-asetuksen rikkomisesta voi seurata muun muassa sakkoja tai henkilötietojen käsittelykielto.

Etelä-Savon Liikunta järjestää aiheesta koulutuksen Mikkelissä Paukkulan nuoriso-opistolla 2.5 klo 17.30-20.30 . Mukaan on ilmoittautunut jo 44 seuraihmistä ja vielä ehtii ilmoittautumaan. Ilmoittautumiset sähköpostilla kalle.husso@esliikunta.fi

Seurat tekevät hienoa työtä ja liikuttavat lapsia, nuoria, aikuisia ja senioreja viikkotasolla uskomattoman tuntimäärän. Tsemppiä toimintaan ja muista, että välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä mihin suuntaan ja mitä tavoitteita kohti olemme menossa!

 

Mikäli seurasi kaipaa apua toiminnassa:

Kalle Husso
Etelä-Savon liikunat ry - Seurakehittäjä
kalle.husso(at)esliikunta.fi
0443410075