SM-mitalisti kesäduunissa

Olen XAMK:n metsätalousinsinöörin 3.vuosikurssin opiskelija Haikosen Henna-Riikka Mikkelistä. Olen tämän kesän harjoittelijana Etelä-Savon metsänhoitoyhdistyksellä syventämässä koulussa opittuja taitoja käytäntöön.

Henna Riikka on SM-mitallisti suunnistuksen keskimatkalla.

Työt alkoivat huhtikuun alussa, jolloin lumet ja kelirikko vielä piinasivat alan toimijoita. Toukokuu oli ainakin harjoittelijan kannalta olleet suotuisa, sillä metsässä on ollut varsin kesäistä.

Aluksi olin metsäasiantuntijoiden mukana näkemässä heidän työskentelyään ja päivien kulkua. Tapasin koneyrittäjiä, rajasimme leimikoita lumikengät jalassa, mittasimme metsiä sekä mietimme toimenpide-ehdotuksia kuvioille. Aika on mennyt hujauksessa ja työtehtävät ovat olleet mukavan monipuolisia.

Viime viikot olen nauhoittanut hakkuisiin tulevia leimikoita, etsinyt tilanrajoja sekä tehnyt istutuksien omavalvontaa. Näissä töissä käteviä apuvälineitä ovat kännykän GPS, onkivapa sekä peruskartta. Erityisesti tilanrajoja etsiessä on ollut kätevää varmistaa sijainti kännykän GPS:n avulla. Välillä jalkaan osunut piikkilanka tuo helpotuksen huokauksen, tästä se raja juurikin menee!

Oma harrastukseni vie myös metsään, sillä kilpailen aktiivisesti suunnistuksessa. Töissä suunnistustaidosta on ollutkin hyötyä. Rajaillessani maastoon esimerkiksi harvennukseen tulevaa aluetta, katson peruskartan avulla, mistä kohdin rajan on tarkoitus mennä. Joskus tuijotan liiankin paljon karttaan piirrettyä rajaa. Tällöin muistutan itseäni, että maastossa tärkeämpää on katsoa metsää kokonaisuutena.

Metsänhoitoyhdistykselle voin antaa kiitosta siitä, että sain joustoa työaikaan. Tämä mahdollistaa leiri- sekä kilpailureissut, joita kesä tuo tullessaan. Suunnistus on ollut iso osa elämääni jo 15 vuotta. Se on opettanut valtavasti niin pitkäjänteisyyttä kuin moraalia työntekoa kohtaan.

Rajapyykin, kuten suunnistusrastin löytäminen, on aina yhtä palkitsevaa.

Parhaimpina hetkinä olen päässyt edustamaan Suomea maailmancupeihin, ja muutaman SM-mitalinkin olen ehtinyt napata. Viimeisin SM-mitalini on keskimatkan kisoista Kouvolasta toukokuun lopulla ja sieltä tuli prossia. Tänä kesänä on edessä vielä monta mukavaa haastetta, joista yksi oli Venlojen viesti viime viikonlopulla. Monelle lienee tutumpi Jukolan viesti, jota miehet juoksevat läpi kesäyön. Minut valittiin myös suunnistuksen opiskelijoiden MM-kisa joukkueeseen, jotka pidetään 17-21.7.2018 Suomessa ja kilpailujen keskuspaikkana on Kuortaneen urheiluopisto. Kisamatkani ovat keskimatka, pitkä matka sekä viesti.

Kuten suunnistukselta, myös harjoittelulta odotan sopivia haasteita kesän mittaan. Elokuun loppuun mennessä olenkin toivottavasti saanut ripauksen lisää ammattitaitoa. Toivotan kaikille metsässä liikkujille nautinnollista kesää ja mukavia hetkiä metsän siimeksessä!

terveisin Henna-Riikka