Uusi tapahtuma luotiin Puumalaan – Saimaa Swimrun

25.8.2018 – Suomen luonnon päivänä - kilpailtiin Puumalassa historian toinen Swimrun tapahtuma. Swinrun on Ruotsista lähtöisin oleva laji, jossa juostaan ja uidaan. Pakolliset varusteet ovat märkäpuku, ensiapuside ja pilli. Järjestäjien tarjoamat varusteet ovat ajanottochip, uimalakki ja kilpailuliivi.

Suomessa on järjestetty aikaisemmin vain muutama kilpailu mm. Porkkalassa, Espoossa ja Äkäslompololla. Miten laji rantautui Puumalaan ?

Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden soitti 2016 talvella kysyen, voitaisiinko Puumalassa järjestää kyseinen tapahtuma ja lähtisikö ESLi mukaan. Minusta idea oli mainio ja vastaus oli heti selvä. Kyllä.

Ensimmäisissä palavereissa oli ymmärrettävästi hapuilun tunnetta, koska järjestelyissä tarvitaan jonkinlainen organisaatio ja vesillä liikuttaessa on aina turvallisuusriskit olemassa

En halunnut, että ESLi oli tapahtuman järjestäjä, koska pysyvyyden kannalta on tärkeää vastuutahon löytäminen Puumalasta. ESLi kuitenkin tuki tapahtumaa monin tavoin.

Seuraavissa kokouksissa saatiin luotua organisaatio ja vastuutahot. Järjestelyissä oli mukana kunnan lisäksi Puumalan Hiihtäjät, Puumalan Viri sekä lukuisa joukko vapaaehtoistahoja. Vapaaehtoisia tarvitaan mm. huollossa, reitinmerkkauksessa, ensiavussa, liikenteenohjauksessa, varustesäilytyksessä, infossa…Oli ilo seurata vapaaehtoisten erinomaista työskentelyä. Kilpailijat otettiin avosylin vastaan ja heistä pidettiin hyvää huolta.

Ensimmäinen Swimrun järjestettiin vuonna 2017, jolloin osanottajia 88. Nyt puhkaistiin sadan osanottajan raja. Osanottajilta saatiin hyvään palautetta ja kehittämisehdotuksia kisan järjestämisestä. Kuntosarjaa toivottiin ja tämä otetaan huomioon tulevia tapahtumia ajatellen. Kaikki toimi erinomaisesti, organisaatio on luotu ja Puumala on valmis ottamaan ensi vuonna entistä suuremman osanottajajoukon liikkumaan luonnonkauniissa Puumalassa.

Heino Lipsanen, aluejohtaja, liikuntaneuvos
Etelä-Savon Liikunta ry