Pylly pystyssä pusikkoon

No, huolimatta siitä mitä ensimmäiseksi saattoi tulla mieleen, niin tuo on makrokuvaajan arkea. Mielenkiintoisimmat kohteet, kukat, hyönteiset ja muut ökkömönkiäiset on siellä alhaalla. Ne kenellä polvet kestää, voivat toki ottaa millaisen asennon tahansa, mutta…

Terävyys keskellä

Tuota makrojuttua kirjoittaessani tuli yhtäkkiä mieleen, etten ole pahemmin makroja tänä kesänä vielä ottanutkaan. Lienee siis aika korjata sekin juttu.

Ajelin nurtsia pihassani matalaksi ja silmiini sattui sopivasti voikukkia, joissa siemenet ovat kypsyneet. Itse pidän voikukista, en koe mitään intoa niiden hävittämiseen. Ne ovat näyttäviä sekä kirkkaan keltaisessa kukintovaiheessaan, että tuossa juuri ennen kuin siemenet lähtevät lentoon. Joka sekin vaihe on muuten hyvin kuvauksellinen… Hieman erilaisilla asetuksilla.

Leikkuri siis syrjään ja kamera, jalka, lankalaukaisin, jumppamatto, makrolaukku ja sieltä kaksi sarjaa loittorenkaita esille. Tekniikkalaji, tai miten sen nyt sanois. Vähemmälläkin kuvia saa, ei kannata pelästyä. Kaikki kuvaaminen on enemmän tai vähemmän tekniikkalajeja.

Terävyys ulkokehällä luo aivan eri tunnelman

Oli jo ilta, joten valo oli vähissä, harkitsin salaman käyttämistä, mutta se taas saa sitten taustan tummaksi, halusin vihreän. ISO-arvot meni sitten kohtuullisen ylös, voikukka pikkuisen heilui tuulessa. En jaksanut pistää sitä poikki ja siirtyä sisätiloihin, lähinnä sen taustankin takia.

Kyykin siis pihallani, suojassa toki, ettei naapurit saa slagaria. Puolen tunnin miettimisen ja kuvaamisen jälkeen sitten päädyin seuraaviin lopputuloksiin. Kuvat toki kävivät vielä pienessä käsittelyssä ennen julkaisua.

Näistä parista kuvasta jo näkee kuinka lyhyt syväterävyys on makrokuvatessa. Ihan pieni siirtyminen tai kukan heilahtaminen muuttaa terävän alueen aivan eri kohtaan. Pidin kuitenkin molemmista vaihtoehdoista, joten siksi ne tässä esitän peräkkäin. Lyhyen syväterävyyden korjaamiseen on toki omat keinonsa, niistä sitten kyllä lisää jossain vaiheessa.

Makrokuvaaminen selvästi kiinnostaa, muitakin kuin minua ja seuraava kerhon kurssi on jo ylibuukattu. Pitänen siis useamman tänä kesänä ja koitan kirjoitellakin vielä paljon lisää aiheesta ;-)

135mm loittorenkaita kehiin ja kuvaa hieman suurempana :)

135mm loittorenkaita kehiin ja kuvaa hieman suurempana :) Mutta ensin sain puhaltaa kukkaan ja lähettää sen siemenet matkalle. Ei kuitenkaan kaikkia, jotta haivenia ja niiden kiinnistystä jäi vielä kuvattavaksi asti.

Kuvat on kuvattu Canon 5Ds, Canon 100mm 2.8L USM ja loittorengas yhdistelmillä.

Pituutta on