Salamaa mä metsästän, tahdon saada suuren!

Tässä olen viimeiset kolme vuotta ollut KickStarterista ostamani Miops -triggerin onnellinen omistaja. Sillä voi mm. tunnistaa salaman ja laukaista kameran sen mukaan, kun välähdyksiä tapahtuu.

No viimeiset kolme vuotta olen odottanut niitä salamia sitten tänne Kuusankoskelle, kun en ole jaksanut lähteä kauemmas kalaan :-D

Kiira sitten hoiti tilanteen kotiin, sananmukaisesti. Olin pienten lasteni kanssa kotona, enkä todellakaan voinut lähteä kauemmas maisemaa ja salamaa metsästämään, joten pystytin kameran parvekkeelle, triggeri kiinni ja nukkumaan. Ehkä sitten ensi kerralla lähden vaikka Hiidenvuorelle odottamaan josko iskis.. ei nyt kohti, mut sinne johonkin lähelle :-D Sieltä sitä näkymää on kuitenkin vähän niin kuin joka suuntaan.

Tällä kertaa salamia osui parvekkeenkin maisemaan, joka on hiukan pieni ympäröivien puiden takia. Mutta varsinkin tuo yksi, joka on vaakaan ja omaa värejä on mielestäni hieno. Tässä postauksessa kansikuvana.

Kiiran tekemistä tuhoista en ole iloinen, mutta tällainen myrsky on hieno mahdollisuus kuvata salamia. Yhdessä vaiheessa salamatutka näytti kymenlaakson alueelle yli 40 salamaa per minuutti. Silloin kuvaus onnistuu jo ilman triggeriäkin, esim. käyttämällä hiukan pidempää valotusta, kunhan pitää huolen, että kuva ei ylivalotu kun salama välähtää hiukan lähempänä.

Hiukan Kiira kerkesi yllättää siinä iltapalaa syödessä, mutta kaatosadetta uhmaten eka ajatus mielessä oli: KAMERA! Missä 7D on? Kyseistä kameraa voi tarvittaessa käyttää vaikka vasarana, joten se kestänee vaikka kaatumisen ja on myös sadesuojattu (tuo optiikka tosin ei ole, mutta mitäs pienistä... katokseen se kuitenkin menee.) Hillitön etsiminen, mutta en meinannut millään löytää sitä. Sitten välähti, ulkona joo, mutta myös mun päässä! Se oli mulla Jannen jalkapallo harkoissa mukana, siinä on 100mm makro ja kuvasin mehiläisiä siellä kentänlaidalla takiaisissa... sen on siis pakko olla autossa. Ja oli, takakontissa :-) Samalla löysin yhden kamerajalan, joten ne mukaan ja objektiivia vaihtamaan.

Tässä vaiheessa olin jo ihan läpimärkä, mutta nyt mennään, tätä tilaisuutta ei jätetä käyttämättä. Muutamaa minuuttia myöhemmin kamera oli paikoillaan ja vetäsin asetukset vähän hatusta, mutta tuo puiden välissä oleva aukkokohta vaikutti ihan hyvältä ja aika on kohtuullisen nopea, ei sekunteja... Tässä tapauksessa kannattaa myös objektiivi laittaa manuaalille, mutta minulla on käytössä BBF, BackButtonFocus, eli peukkutarkennus, joten siitä ei tarvitse ikinä huolehtia. Erinomainen apu muuten pimeäkuvauksissa, ei siellä ole kuitenkaan mihin tarkentaa. Käsin säätö äärettömään, tuo nyt on kuitenkin laajakulma, kertalaukaus valintaan ja sillä selvä.

Tai ei oikeastaan :) Piti mennä vielä takasin käynnistämään se Miops :-D Pöllö ei muista kaikkea kerralla. Lightning -valinta koneeseen ja tiedän tuon laitteen olevan varsin herkkä. Se havaitsee tarvittaessa päivällä salaman, joka ei näy paljaalle silmälle, eli lienee aika kaukana, laitoin hatusta sen herkkyydeksi 60%. No se näytti itseasiassa olevan aika bueno. Kamera otti koko yön aikana yhteensä 554 kuvaa, eli varmaan sen verran tuossa lähistöllä välähteli. Niistä 13:sta on tunnistettava salama, siis oikeassa suunnassa kameraan nähden. Suurin osa oli siis kuvaruudun ulkopuolella. Mutta, mutta...! Jes, siinä ne on. Mun ekat salamakuvat.

Akuthan on tuollaisessa kokoyön sessiossa aika tärkeä elementti... minulla taisi unohtua vieläpä päälle takanäytön asetusnäyttö, mutta silti akuissa oli virtaa vielä 50% aamulla kun hain laitteet pois. Minulla on molemmissa isommissa kameroissa akkukahva, pidän sen tuomasta parannuksesta otteeseen ja tietenkin tuo kuvausajan tuplaus on iso etu. Myös Miops oli vielä aamulla päällä, tosin en osaa sanoa millä varauksella. Täynnä se oli kun sen tuonne vein. Kameran akut eivät kuitenkaan olleet ihan täynnä, olin sellaisen 150 kuvaa ottanut parina edellisenä päivänä.

Näissä kuvissa käytin yhdistelmää Canon 7Dm1, Canon 10-22mm EF-S laajis ja tuo Miops triggeri. Kuvien valotus manuaalina, 1/30s, f/8.0, ISO 1600, 10mm (kuvia kropattu). Kerta laukaus. Olipa tämä yhdistelmä jopa niinkin nopea, että otti yhdestä salamasta kaksi kuvaa.

Kaksi kuvaa yhdestä salamasta

Tuo triggerihän on varsin näppärä laite, olen sillä mm. ottanut studiossa yhteen näyttelyyn kuvat, joissa olen itse. Silloin minulla oli kamerassa 2s viive ja Miops asennettuna kuuntelemaan. Herkkyyden kun laittaa tarpeeksi suurelle niin riittää kun sanoo vaikkapa "kuva" ja laukaisu lähtee. Tätä ominaisuutta on tarkoitus vielä käyttää mm. pullon rikkomisissa, toinen ominaisuus, joka on vielä kokeilematta, mutta vaatii hiukan suuremmat valmistelut on pisarat. Nimenomaan kaksi toisiinsa törmäävää pisaraa ja siitä tuleva hieno kuvio :)

Miops

Miopsia ei taideta vieläkään myydä Suomessa, toki on sitten muitakin merkkejä ja malleja ja ominaisuuksia sisältäviä vastaavia laitteitta. Yksi myyjä on ainakin NY:ssä oleva B&H.

Salamametsästys on viimein saatu alkuun, mutta tästä se nälkä vaan kasvaa.