Tietokoneen ostaminen kuvankäsittelyyn (Perus)

Tietokone… Nykykuvaajan pakollinen kaveri. Ei vain käsittelyn takia vaan myös sen takia, että asiakkaat ovat netissä, joten kuvaajankin pitää olla netissä. Ja jos ei ole ammattikuvaaja, niin ei asiakkaat vaan Some-maailman seuraajat. Toiset toki tekevät tälläkin rahaa, mutta toiset vaan haluavat julkaista kuviaan muiden iloksi.

Oli syy mikä tahansa, niin digikuvien kanssa ei käytännössä pärjää ilman tietokonetta. Vaikka haluaisikin paperikuvat, niin sekin palvelu on enimmäkseen netissä.

Kuvia on tuotettava, mutta miten ja millä.

Olen itse ollut vuodesta 1993 vuoteen 2017 myös koneiden myyjäpuolella. Kaikkea on nähty ja koettu.

Nyt kun paineita sen suhteen ei enää ole, niin julkean kertoa, millä minun mielestäni pärjää. Sitä kuitenkin kysytään aina ja koitan myös parhaani mukaan toki vastata.

Lyhyesti:

Peruskoneella, jonka saa paikallisen kodinkoneita myyvän liikkeen hyllystä heti mukaansa pärjää. Ainakin harrastelija. Niissä käytännössä kaikissa käynnistyy joku kuvankäsittelyohjelma ja tietenkin nettiselain. Se on se minimi.

Tästä sitten pitää kysellä itseltään muutamia peruskysymyksiä, jos siis haluaa laitteistoltaan enemmän irti.

  • Mitä ohjelmaa tulen käyttämään
    • Kameran mukana tullut softa, joka itseasiassa osaa todennäköisesti lukea raakakuvistakin kameran sinne laittamia lisäasetuksia kuvalle. Kontrasti, värikylläisyys jne..
    • Joku ilmaissofta. Toimivat hienosti, mutta kokemukseni mukaan harvassa niistä on ajateltu käyttöliittymää ja käyttökokemusta kovinkaan pitkälle. Jotenkin tuntuu, että pitää vaan tarjota kaikki se mitä kaupallinen kilpailijakin tarjoaa. Rawtherapee on tästä yksi esimerkki. Kaikkea löytyy, mutta ei kovin selvästi. Tämä on toki vai mielipide. Kaikkeen tottuu, alkaa jopa pitämään.
    • Maksullinen softa. Näissä ajatellaan jo käyttäjääkin. Jos softa on vaikeakäyttöinen, niin sen myyminen on hankalaa. Pakko ajatella.
    • -> Paljonko se ohjelma vaatii tehoja koneelta.
      • Perusperusohjelma toimii 10 vuotta vanhassakin koneessa vallan mainiosti.
      • Viimeisimmätkin hienoudet omaava ohjelmakin toimii, ainakin osittain, myös peruskoneessa, paremmin toki mitä enemmän muistia on käytettävissä ja mitä tehokkaampi prosessori sekä grafiikkaohjaimen prosessori, sitä nopeammin kaikki toimii.
        • Miksi ”ainakin osittain”? Esimerkiksi siksi, että tehoja vaativat PhotoShopin filtterit eivät toimi, ellei näytönohjain ole ”Adobe yhteensopivien listalla” ja näin tue grafiikkaprosessoripohjaista kiihdytystä. (Esim. Liekkisuodin).
  • Kuinka paljon vaadin tallennustilaa ja kuinka nopeaa sen pitää olla.
  • Entäs keskusmuisti? Mitä pidän kerrallaan auki ja miten se vaikuttaa koneen käytettävyyteen.

Tähänkin on lyhyt vastaus. Rahalla saa. Muistia ja nopeutta.

Koneeseen saa menemään tuhansia. Pelkkään näytönohjaimeen saa menemään helposti tonnin.

Yökuvaa Kuusankoskitalosta

Lähdetään nyt kuitenkin siitä, että ammattilaiset tietävät mitä haluavat, joten käsittelen tätä koneenostojuttua nyt enemmän harrastajan näkökulmasta. Ja Windows-näkökulmasta, se on kuitenkin se yleisin, tutuin ja turvallisin vaihtoehto.

Eli nyt kun menee kauppaan; Niin käyttöjärjestelmä ei saa olla Chrome. Juu se sama nimi kuin sillä selaimella, tässä tippuivat listalta pois suurin osa tableteista ja ne kevyet kannettavat. En missään tapauksessa sano, etteivät ne toimisi käsittelyssä, mutta sanon, että ihan kaikkien ei ole helpointa käsitellä kyseisillä laitteilla, tai ainakaan oppia se. Käsittelen itsekin toki kuvia iPadin Lightroomilla. Liikenteessä ollessa kätevää, mutta se on ihan oma maailmansa.

Eli käyttöjärjestelmä:

Windows, versio 10.

Kiintolevytila.

Ihan peruskoneissa on vielä ns. pyörivä levy. Se levy ei vedä humppaa siellä koneen sisällä, mutta sen levyn sisällä olevat tallennusvälineet pyörivät ja ovat huomattavasti hitaampia käyttää kuin nykyiset flash-tekniikkaan perustuvat laitteet. Käytännössä ne ovat vieläpä M.2 tai jopa U.2 mallisia, joten niiden väylä on nopeampi kuin perinteinen SATA-väylä, jossa voi olla sekä pyöriviä, että SSD levyjä. Tekniikkaa… Jätetään se tähän.

Lyhyesti, jos koneen teknisissä tiedoissa on maininta SSD:stä ollaan jo ns. uudessa maailmassa.

Mutta… peruskoneen SSD on yleensä 128Gt, vaikkakin 256Gt levyn hinta ei ole käytännössä kuin hieman kalliimpi.

Vertailuna ison verkkokaupan mallistossa saman mallin M.2 levy: 128Gt hinta 71,90€ ja 256Gt 114,90€, eroa 43€. Mutta niin kuin autoissa myös tietokoneissa pitää olla se sisäänvetomalli ja –hinta.

No tuo levyn koko. Käyttöjärjestämä vie tuosta tilasta 20Gt (valmistajan ilmoitus). Mutta tähän vielä päälle ajurit ja ne ohjelmat. Yleensä tässä vaiheessa levytilaa on kulutettu jo helposti tuplat (kokemus). Tuosta 128Gt:n levystä on siis mennyt jo 30%.

Nyt kun pakettiin lisätään läjä kuvia, niin levy on äkkiä täynnä. Suosittelen, jos budjetti antaa periksi ottamaan 256Gt:n SSD:llä varustetun levyn. Tai sitten se rinnakkaismallin, jossa on 500Gt tai 1Tt (1000Gt) levy, vaikkakin pyörivä.

Kannettavan sisälle saattaa mahtua toinenkin levy, varsinkin nyt kun varsinainen käyttislevy on M.2 –mallinen ja kotelon koko on entinen; Niin useissa koneissa on vanhan levyn kokoinen paikka, ns. 2.5” paikka vapaana. Huomaa kuitenkin, että sille ei aina ole johtoja…

Pöytäkoneissa on laajennettavuutta yleensä 2-4:lle lisälevylle.

Pöytäkoneissa saa myös lisää tehoa levynkäsittelyyn laittamalla kaksi saman kokoista levyä RAID 0:lla yhteistyöhön. Tosin sitten pitää muistaa, että jos toinen levy hajoaa, niin myös toinen on datan puolesta käyttökelvoton. Pidempi juttu J

Ja muista aina ulkoinen laajennettavuus: USB 3.0 ja uuden Thunderbolt (versio 3), eli USB-C -väylän tuomat mahdollisuudet. Pienen sisäisen käyttislevyn rinnalle ulkoinen kuvalevy on oiva valinta.

Muisti

Peruskone tulee 4Gt:n muistilla, sillä pärjää. Jos kuitenkin käsittelee isompia kuvia niin 8Gt keskusmuisti ei ole pahitteeksi. Jos ei muuta niin se ainakin nopeuttaa toimintoja. Kodinkoneliike ei välttämättä tätä pysty sinulle tarjoamaan kuin vaihtamalla kokonaan koneen mallia.

Jos koneen tiedot kuitenkin kertovat, että muistia voidaan lisätä, niin sitä saa kohtuullisen edullisesti jälkikäteen hankittuna. Yleensä asentaminen hommaa osaavalta vie 5-15min. Koneen mallista ja avattavuudesta riippuen. Varsinaiset tietokoneliikkeet tietävät tämän ja koneen ostaminen sieltä saattaa olla jopa perusteltua. Tai ainakin sen päivittäminen sitten siellä. Kysele…

Kannettavissa on usein rajoituksia. Muistikorttipaikkoja saattaa olla vain yksi ja sen maksimi on 4Gt tai 8Gt, tai paikkoja on 2 kpl ja mutta maksimi kuitenkin on 8Gt. Useissa uusissa kannettavissa maksimimuisti on kuitenkin 16Gt.

Pöytäkoneissa yleensä maksimit liikkuvat 32-128Gt:n paikkeilla.

Näytönohjain

Kannettavissa ei käytännössä ole vaihtomahdollisuutta, mutta nykyiset ohjaimet riittävät sinällään peruskäsittelyyn aivan mainiosti. Sama juttu pöytäkoneissa. Jo mainittu PhotoShop ja sen erikoisfiltterit voivat asettaa omia vaatimuksiaan.

Näyttö

Resoluutio 1920x1080 (pistettä reunasta reunaan), eli FullHD. Pienemmälläkin resoluutiolla toimii, mutta toiminta isoresoluutioisten kuvien kanssa on vaikeampaa.

Peruskannettavissa resoluutio on yleensä pienempi kuin FullHD, eli pisteitä on 1366x768.

Näillä komponenteilla…

Kannettava tai pöytäkone. Minun yleensä suosittelemani kokoonpano, eli minimi on:

  • 256GT SSD
  • 4 Gt
  • Windows 10 (tai jos esim. Linux on tutumpi niin sitten vaan vaihtoa…)
Taskulamppuvalaistus ja pitkävalotus

Ei sen kummempaa. Kaikki nykyiset myynnissä olevat koneet, jotka täyttävät nuo kriteerit toimivat 99.5% varmasti peruskuvankäsittelyssä. Aina pitää pieni varauloskäynti olla, joku valmistaja saattaa tehdä oman virityksensä, esim. ohjelmallisen, joka kaataa kaiken… Näitä ei sitten pysty ennustamaan.

Tuosta kokoonpanosta kun lähdetään sitten ylöspäin, niin saadaan tietenkin lisää tehoa ja nopeutettua prosessia.

Jos tarkoitus on oikeasti käsitellä myös videoita, niin ohjeeni on aivan toisenlainen. Tämä käy kuvien kanssa.

Mutta sitten vielä yksi asia, joka saattaa tulla jossain vaiheessa esille. Näytön kalibrointi. Mitä parempi näyttö koneessa on, en siis tarkoita resoluutiota vaan näytön laatua, sitä paremmin sen värit ja valoisuudet saa kohdilleen. Tällaisessa tapauksessa mieti kahta asiaa:

Laadukas kannettavan näyttö maksaa paljon, laadukkaan lisänäytön saa parilla sadalla ja se on jo kooltaankin aivan eri luokassa, yleensä myös paremmin kalibroitavissa. Kaikkiin kannettaviin saa ulkoisen lisänäytön, joko HDMI, VGA, DisplayPort tai vaikkapa USB-väylän kautta.

Värien suhteen sitten pitääkin katsoa näytössä ihan eri asiaa, eli RGB-avaruuden toistoa. Esimerkki:

Dell 24" PRO P2417H FHD IPS

Aivan mahtava näyttö kirkkaudeltaan, yleensäkin Dellin näytöt ovat todella laadukkaita. Tässä näytössä joutuu kirkkauden laskemaan reilusti alle 50%:n, näin säätövaraa jää vielä näytön himmentyessa ajanmyötä.

RGB-toisto: sRGB 92.5%, eli ei varsinainen kuvankäsittelynäyttö silti. Mutta varsin hyvä tulos. Hintaluokka on kuitenkin n. 200€. Tämä ei missään tapauksessa ole ns. pelinäyttö, näyttö on pelaajan vaatimuksiin aivan liian hidas. Itselläni on tämän 27” versio, olen ollut todella tyytyväinen.

Kirjoituksessa mukana pari kuvituskuvaa, toinen puoli käsittelemätön ja toinen käsitelty.