Valotusajat - Pitkät - Osa I

Lupasin valokuvauksen peruskurssilaisille kirjoitella aiheesta, manuaalivalotuksen arvoja eri kohteisiin ja tilanteisiin.

Mutta kun olen tätä mielessäni pyöritellyt, niin yksinkertaista olisi julkaista kuvia ja kertoa millä asetuksilla ne on otettu. Tämä on aihe, josta aina kysytään. Ja hyvä on, että kysytäänkin. Kysymyksiä tulee, kun kuva julkaistaan tai kuvausta opetetaan.

Aihe on sen verran tärkeä, ainakin minulle, että ajattelin tässä kirjoitella enemmänkin siitä. Ikään kuin purkaa sitä pala palalta niin, että saisin aihetta avattua kohtuullisen paljon.
 

Nyt vaan heti aluksi on todettava itsestäänselvyys:

Valotusajat vaihtelevat paitsi ympäröivän valon, myös omien ajatusten suhteen siitä, millaisen kuvan haluaa. Valotus itsessään on kombinaatio useasta eri asiasta, yksi niistä on aika. Käydään sitä nyt ensin läpi ja aloitetaan pitkillä valotuksilla.
 

Aika, se on siis se aikaväli, kun kuvaa valotetaan. Se voi olla esimerkiksi jotain väliltä yksi kahdeksastuhannes osa sekuntia aina useisiin tunteihin. Valokuva on aina esitys siitä mitä kameran edessä ehti tapahtua valotuksen aikana.


Aloitetaan siis tuosta pidemmästä.


Minulla ei itselläni ole yhtään kappaletta kuvaa, jonka valotusaika olisi tunteja, joten tiputaan aikayksikkö nyt kuitenkin sekunteihin ja minuutteihin :) Pidemmät valotukset, esimerkiksi tähtiviivat olen tehnyt pinoamalla kuvia, mutta se on taas ihan eri juttunsa.
 

Tässä kuvassa on 56 sekunnin valotus. Esimerkkikuva, jota usein käytän ja josta itse todella pidän, ei pelkästään sen aiheen takia vaan sen ponnistuksen takia, jonka kuvan eteen näin.
 

Maisematie, Ylläs

 

Kuva on otettu Ylläksen Maisematieltä, helmikuussa, pakkasta siinä parikymmentä ja kello puolenyön paikkeilla. Tuli idea ja piti lähteä sitä toteuttamaan.
 

Kuvassa on yhden auton takavalo ja Maisematien valaistuja puita rinteessä. Idea oli saada nimenomaan yhdet takavalot kuvaan koko näkyvän tien osalta. Kuvan ottamiseen meni puolisentoista tuntia. Kovin montaa autoa ei nimittäin ollut sitten liikenteessä, mikä oli toisaalta hyväkin asia. Näin sain vain yhdet valot kuvaan. Ensin autoja ei tullut ollenkaan tai ne tulivat väärästä suunnasta. Sitten tuli oikeasta suunnasta, mutta kaksi autoa.. äh… viimein kuitenkin tuli yksi auto, jolla oli vielä kohtuullisen voimakkaat takavalot ja naps. Kuvausmoodina B, eli BULB, jolloin kameran verho on auki koko sen ajan, kun nappia painetaan (käytän lankalaukaisinta). Valotus alkoi, kun auto melkein oli kohdalla ja loppui kun auto katosi kurvin taakse.
 

Olin edellisistä autoista laskenut, että matka kestää siinä minuutin verran ja katsonut maiseman valouksen sen mukaan, eli vääntänyt aukon kohdilleen. Pitkät valotukset koitan aina vetää ISO 100:lla, koska se nyt ei meinaa mitään kestääkö valotus 30s vai 2min (ISO 400 versus ISO 100). Auton etuvalot loivat takavaloille hienosti ”kaistan”, etteivät ne vaan roiku ilmassa vaan lumikin näkyy. Kuvasta on poistettu kaksi aurauskeppiä.
 

Arvot kuvalle ovat: Canon 7D, 24mm, ISO 100, f/22 ja 56 sekuntia.
 

Rakettikuvaus
 

Uusi vuosi lähestyy ja raketteja varmaan ollaan taas kuvaamassa. Niistä saa näyttäviä monellakin erilaisella asetuksella, mutta tässä pari, joilla voi lähteä hyvinkin kokeilemaan miltä näyttää. Raketeista räjähtäessään tulee voimakkaita valoviiruja kun ruuti palaa. Nyt aika määrää tietysti esimerkiksi sen, että onko viiru lyhyt vai pitkä, ehtiikö yhteen kuvaan 1 vai useampia räjähdyksiä. Ja tässäkin on pari kikkaa, jottei valotusta tarvitse tehdä koko ajan ja saa taustan pysymään tummempana (paitsi tietysti, jos haluaa maisemaa valottaa enemmän – huomaa myös kameran kulma ja mieti kannattaako kuvata suoraan ylöspäin vai ehkä hieman kauempaa…)
 

2016/17 Kuusankoski

 

Arvot kuvalle ovat: Canon 7D, 20mm, ISO 100, f/11 ja 3 sekuntia, laukaisu kun raketti on ollut juuri räjähtämässä.
 

Jos haluat useampia raketteja samaan kuvaan yksi tekniikka on aloittaa valotus ja peittää objektiivi kun kuvaan ei haluta lisää elementtejä ja taas poistaa kameran “näköeste” kun uusi raketti on räjähtämässä. Kun räjähdyksiä on mielestäsi kuvassa tarpeeksi, niin lopeta valotus. Tämä vaatii ehkä hieman harjoitusta, mutta jos Photoshoppaus ei ole sinun juttusi (kuvia on muuten käsitelty aina lasilevyltä asti) niin tällä tekniikalla. Mutta jos on niin tässä kuvassa on kolme räjähdystä yhdistetty käsittelyssä. Huomaa, että minä puhun aina kuvista en valokuvista, koska se on joillekin määrite sille, että kuva on dokumentaarinen.

 

Pinottu 3 kuvaa, 2016/17 Kuusankoski

Lyhyesti... Tota noin :)

Vaikeata, mutta kokeile jotain tällaiasta ja mieti siitä sitten mihin suuntaan haluat. Nyt juuri tätä kirjoittaessa ilmassa on kosteutta aika kivasti ja se heijastelee valoa, joten taustasta ei välttämättä tule mustaa vaan kellertävän jotain sävyä.
Ja muuten, maisema kuvassa, esimerkiksi Kuusaalla tehdas voisi onnistua kuvaan mainiosti. Aloita kuvaaminen vaikka näillä arvoilla.

ISO 100, vakioarvo mulla...
Aukko 8
AIka 2-5 sekuntia.

Jos valoa tulee raketeista liikaa, niin pienennä aukkoa vaikkapa arvoon 11 tai 13 ja kokeile uudelleen.
Kameran napit kannattaa olla hallussa, aikaa ei ole liiemmälti, mutta menetä mielummin raketti tai pari ja saa valotus paremmin kohdilleen.