Voihan hirnahdus!

Kerhomme jäsen kyseli FB:ssä, josko jollain olisi mielenkiintoa tehdä TimeLapse KymiGP 2017:sta.

HEP! Tai IHAHAA!

KymiGP 2017

Valmistautuminen oli hiukan vaikeaa, kun en ole koskaan raveissa käynyt, tai edes Kouvolan raviradalla. Mutta hei, kaikkeen on se eka kerta. Ei tää voi sattua, korkeintaan tulee sutta ja sekundaa :-D

Sitten se tuli 17.6.2017 Klo 11:30. Pääsin kuin pääsinkin hienosti autolla ihan viereen, ettei tarvinnut kamoja kannella. Siitä sitten lippu, ihan ruokien kanssa, lyötiin mulle käteen – kiitos. Portista sisään ja.. hmmm.. mitäs ja mihin… Varmaan tonne keskelle sitten.

Pystyttelin GoPron kolmijalalle radan viereen, josko tosta aloittais ekalla setillä.

Lisäakku GoPron kylkeen ja 64gigan kortti koneeseen. Yhteys kännykkään ja sen ruudun kanssa asemointi. Laajakulma, 12Mpix. Käyntiin. Toiveena oli, josko saisi väen saapumisen ja poistumisen näkyviin, siinä välissä itse ravit. Siis ravit, ei reivit… olin ihan uudella maaperällä…

Olin laskeskellut, että jos setti kestää 6 tuntia, niin kuvia tulisi siinä 40-50 000 kappaletta, niistä sitten ehkä pientä karsintaa ja varmaan jonkin asteista nopeutusta, jotta sais sellaisen parin minuutin pätkän. TimeLapse on ihan kiva, mutta ei niitä jaksa kovin pitkiä katsella.

Järkkärin suljin kestää sen 150 000-500 000 laukausta. GoProssa taas ei ole ollenkaan mekaanista suljinta, mutta sen laatu on ihan ok tällaisiin projekteihin.

Kuvaaminen tällaisia projekteja GoProlla on huomattavasti taloudellisempaa kuin järkkärillä. Järkkärissä (DSLR) on liikkuvia osia, jotka jokaikisellä kerralla kun kuva otetaan liikkuvat edestakaisin. Kaikki mekaaninen väsyy pikkuhiljaa ja järkkärin saa TimeLapse -projekteissa nopeasti loppuun. On tosin tiedossa miljoona laukaustakin otettuja ihan peruskameroitakin, mutta se lienee enemmänkin poikkeus kuin jokaisen kameran kestomittari.

Projektin aikana sain sitten vielä idean, että upotanpa siihen mukaan ihan järkkärinkuvia. Josko sais vielä hiukan mielenkiintoisemman videon aikaiseksi.

AirBourne!

Kaivoin siis laukusta vielä 5Ds:ni ja siihen se rakastamani 70-200/2.8 putki kiinni. Aika lyhyt… joten heitin vielä 2x extenderinkin väliin. Nyt oli käytössä 140-400/5.6 putki. Aika bueno. Räpsin sen 200 kuvaa ravien aikana vielä silläkin. Niistä kuvista 10 on upotettuna sitten tuohon videoon.

Tuli aika hyvä, vaikka itse sanonkin… Ajattelin pieniä panorointeja vielä, mutta ei ne oikein toimineet tässä.

Filmipätkä on tehty Adoben Premiere Pro:lla ja pituus on 2:49 about.

Eli tässä TimeLapsessa on 7 tuntia toimintaa tiivistettynä vajaaseen 3 minuuttiin. Kuvia setissä oli loppujen lopuksi se reilu 30 000 kappaletta, kuvausnopeus oli 2 kuvaa/sekunti. Aika läjän jätin siis pois, mutta se on siitä puolivälistä, jossa nyt ei katsojien määrässä esim. tapahtunut suuremmin muutoksia.

Linkki TimeLapse -videoon:

KymiGP2017 - TimeLapse

Mikä TimeLapse on?

Tietyllä ajanjaksolla otetuista kuviesta tehty video, niin että kuvat esitetään nopeasti peräkkäin. Esimerkiksi 24-60 kuvaa sekunnissa.

Kyse ei siis ole nopeutetusta videosta vaan korkearesoluutioisista kuvista koostetusta (yleensä) nopeutetusta kuvaesityksestä. Voi hidastaakin jotain tapahtumaa, mutta suurin osa on nopeutettuja. Kukan aukeaminen on yksi klassisimmistä esimerkeistä.

Yhtä TimeLapse -pätkään otettua kuvaa voi myös olla valotettu kuinka kauan tahansa. Esimerkiksi 30 sekuntia. Jos haluaa 30s valotuksista tehdä 25 kuvaa sekunnissa pätkän, joka kestää yhden minuutin, niin joutuu siis ottamaan 1500 kuvaa. Kuvien ottaminen taas kestäisi 12 ja puoli tuntia. Eli kyse olisi ihan kohtuullisesta nopeutuksesta, 750 kertaisesta itse asiassa :)

Kuvia voi tietenkin ottaa myös pitämällä kuvien ottojen välillä välin, esimerkiksi 5 minuuttia. Jos kuva-alalla ei tapahtu suuremmin mitään tuolla aikavälillä, niin sillon ei kannata räpsiä välttämättä kuviakaan. Mutta esimerkiksi päivän vaihtumiseen yöksi ja taas päiväksi kuvaamisessa tuo väliaika olisi aivan liian iso taivaankappaleiden liikkeelle. Kuun asento maahan nähden vaihtuisi jo aivan liikaa, samoin pilvet menisivät eteenpäin isoin harppauksin.

Kuvien määrä ja valotusaika sekä intervalli on määrättävä sen mukaan millaisen TimeLapse -pätkän haluaa tehdä.

Muita tekemiäni pikku pätkiä YouTubessa.

Oli hienoa päästä mukaan tekemään tällainenkin projekti. Kiitos Sadulle ja Kouvolan Raviradalle!

 


Kuvat: