Blinit

Hyvät blinit ja fingerporillinen laadukasta viinaa. Siitä se lähtee.

Eli talvea – tai kesää – odotelleessa blinit ovat erinomainen fiilistelyruoka, joka maistuu aivan kaikenikäisille. Vaikka taikinan kohottaminen ottaa oman aikansa, itse ruuan valmistaminen käy nopeasti.

Perussettiä blineihin.

Tarvikkeet kaupasta ovat:
- 4 dl kermaviiliä
- 15 g hiivaa
- 1 tl sokeria
- 2,5 dl tattarijauhoja
- 2 tl suolaa
- 1,5 dl kuumaa maitoa
- 3 tl sulatettua voita
- 1 luomukananmunan valkuainen
- 1 luomukananmunan keltuainen

Täytteeksi esim.
- keitettyä kananmunaa (raastetaan keltuainen ja valkuainen erikseen)
- mätiä oman maun mukaan
- poroa
- sipulia
- smetanaa
- suolakurkkuja
- savulohta
- pippuria myllystä
- kirkastettua voita (myös paistamiseen)
- hunajaa
- tilliä

Kaada kermaviilit kulhoon ja lämmitä aineet kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää sokeri. Sekoita erityisen hyvin, hartaudella. Paiskaa lopuksi sekaan tattarijauhot, sekoita ja kohota lämpimässä ainakin 2 tuntia. Jos hermo pitää, taikinan voi laittaa myös jääkaappiin vaikka puoleksi vuorokaudeksi.

Juuri ennen paistamista sekoita taikinaan tulikuuma maito, suola sekä keltuainen. Vaahdota valkuainen ja sekoita se varovasti sekaan lopuksi. Blinit kannattaa paistaa haluamansa kokoiseksi kirkastetussa voissa. Täytteiden osalta jokainen voi sitten kasailla itselleen sopivimmat.

Poronliha maistuu myös blinien kanssa.

Ja kyllä, makua terästämään voi kohtuudella suositella laadukasta viinaa, vaikkapa aiemminkin tutuksi tullutta Korpimaan Kyyneltä.