Burgundin lihapata

Ensimmäinen koettu syyspäivä edellyttää Wanhan Liiton edustajilta välitöntä pataruokapäivällistä. En tiedä, mistä tämä on saanut alkunsa, joskin tunteja haudutettu pata vaan kruunaa syksyisen iltapäivän.

Noin neljälle nälkäiselle tai kuudelle vähemmän nälkäiselle riittävä pata valmistuu helposti, vaikkakin hitaasti.
- 800 g naudanlihaa paloiteltuna (esim. palapastia)
- 1 pkt HK:n Amerikanpekonia
- ½ pulloa tilanteeseen sopivaa kyykkypunkkua
- 4 porkkanaa
- 4 pienikokoisia sipuleita maun mukaan
- 4 valkosipulinkynttä
- 140 g Muttin tomaattipyreetä
- 3 rkl vehnäjauhoja
- miehekkäästi voita paistamiseen
- vettä
- 1 lihaliemikuutio
- 1 rkl fariinisokeria
- tuoretta timjamia
- rouhittua mustapippuria
- hyvää suolaa
- paketillinen herkkusieniä

Kyykkyviini lihapadan aineksena.

Etsi käsiisi hyvä wanhan liitton valurautainen, kannellinen pata. Laita myös vesi kiehumaan.

Paiskaa voita pannulle reippaasti ja ruskista nopeasti lihojen pinta. Ihan kaikkea ei kannata laittaa kerralla pannulle; ainakaan pienikokoiselle pannulle. Kun lihoissa on väriä pinnassa, ripottele vehnäjauho päälle, sekoita ja siirrä lihat pataan. Kaada puoli pulloa kyykkypunkkua sekaan.

Laita pannulle jälleen voita ja kuullota siinä pieneksi hakattu pekoni sekä pilkotut porkkanat, valkosipuli ja sipuli. Siirrä ainekset lihojen päälle pataan. Heitä sekaan purkillinen Muttin tomaattipyreetä, lihaliemikuutio, fariinisokeri, kolme teelusikallista suolaa, pieni nippu tuoretta timjamia ja rouhittua mustapippuria. Kaada päälle kuumaa vettä sen verran, että lihat varmasti peittyvät. Sekoita.

Laita pata noin 130-150 asteiseen uuniin päiväksi ja tsekkaa aina välillä nestemäärä (lisää tarvittaessa). Kun aurinko alkaa painua mailleen, lisää sekaan pilkotut herkkusienet - paistinpannun kautta - ja hauduta vielä puoli tuntia. Tämän jälkeen pata on valmista syötäväksi joko hyvän riisin, keitettyjen perunoiden tai voihin ja kermaan tehdyn perunamuussin kanssa.

Wanhan Liiton lihapata.

Ja kyllä, lasi punaviiniä ei pahenna tätä(kään) ruokailua.