Juustofondue syysiltaan

Hyvin fonduen tekemiseen ei oikeasti tarvitse uhrata tuntikausia. Reippaan työviikon päätteeksi ei myöskään jaksa salaattia popsia, vaan kunnon juustomättö saa aivot oikealla tavalla narikkaan.

Kolmella juustolla harvemmin epäonnistuu.

Tarvikkeet kolmelle tai neljälle vähemmän fonduenälkäiselle ovat
- pullo hyvää itävaltalaista viiniä
- pala gruyère-juustoa (noin 100 – 150 grammaa)
- pala appenzeller-juustoa (noin 100 – 150 grammaa)
- pala Ritari-juustoa (noin 100 – 150 grammaa)
- jauhettua muskottipähkinää
- rouhittua pippuria
- 3 kynttä valkosipulia
- hieman luomusitruunasta puristettua mehua
- syystä tai toisesta teelusikallinen Maizena-suurustetta

Dipattavaksi esim.
- hyvää vaaleaa leipää (ei siis mitään massaleipomomössöä) suurina kuutioituna
- kukkakaalia

Laitetaan fondue-pataan tai kunnolliseen kattilaan noin desi rieslingiä ja puristetaan/pilkotaan valkosipulin kynnet sekaan. Kun neste on kuumaa, laitetaan vähitellen raastettu juusto sekaan. Fiilistelijältä menee tähän operaatioon 45 minuuttia; nälkäiseltä 5 minuuttia.

Kun juusto on sulanut, laitetaan sekaan Maizena, muskotti, sitruunamehu sekä pippuri. Ja sitten vaan dippailemaan kuumaan juustoon leipää ja kukkakaalia.

Syysilta ja fondue :-)

Ja kyllä, kunnon fondueiltaan kuuluu myös seuraleikki, elikkä… etukäteen sovitaan, minkälainen ”rangaistus” seuraa leipäpalan tiputtamisesta juuston sekaan.