Kaalilaatikko

Tiedättehän ne kuulaat syysviikonloput, jolloin tulee puuhailtua ulkona kaikenlaista. Kun aamulla ennen uloslähtöä on laittanut tavallista lihaisamman kaalilaatikon hautumaan uuniin, on se illalla parhaimmillaan auringon laskiessa. Myös siksi, että hämärtyvässä illassa pitkään haudutetun kaalilaatikon ulkonäkö pääsee oikeuksiinsa ;-)

Yksinkertainen on kaunista; myös kaalilaatikossa.

Tarvikkeemme todella maistuvaan, syksyiseen sekä edulliseen ruokaan ovat:
- n. 1,2 kg paikallista kaalia
- n. 800 g kunnollista naudan paistijauhelihaa
- 2 dl riisiä
- viisi porkkanaa
- kaksi sipulia
- valkosipulia maun mukaan
- n. 8 dl mietoa lihalientä
- jauhettua muskottipähkinää
- siirappia
- voita
- rouhittua pippuria sekä hyvää suolaa maun mukaan

Aluksi keitetään pari desiä riisiä suhteellisen pehmeäksi. Tällä välin ruskistetaan suuressa padassa jauheliha siten, että siihen jää ns. isoja suupaloja. Kun jauheliha on paistettu, sipaistaan se sivuun ja laitetaan samaan kasariin reippaasti voita. Tämän jälkeen pilkotaan sipuli ja valkosipuli erittäin pieniksi kuutioiksi ja kuullotetaan ne. Kun kuullotus on suoritettu, paiskataan sekaan hyvin pieneksi pilkottu kaali sekä porkkana sekä muutama desi lihalientä ja keitetään seosta niin kauan, että kaali on hieman pehmennyt.

Todennäköisesti noin vartin jälkeen päästään heittämään pataan paistettu jauheliha, keitetty riisi sekä suola, pippuri sekä muskottipähkinä. Sekoitetaan hyvin, todella hyvin.

Voidellaan riittävänkokoinen uunivuoka ja kaadetaan kaaliseos sinne. Päälle lisää lihalientä siten, että kaalit uivat nesteessä. Päälle voinokareita maun mukaan, päälle foliota ja sipaistaan laatikko noin 225 asteeseen noin puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen lasketaan lämpö noin 120-150 asteeseen ja välillä vilkaistaan, ettei neste pääse loppumaan. Kun ruokailuun on noin pari tuntia jäljellä, otetaan folio pois ja lorautetaan päälle hieman siirappia. Foliota ei siis tartte laittaa takaisin ja lämpökin voi loppuvaiheessa nostaa, jotta pintaan saadaan väriä ja rapeutta.

Jälleen erinomaiselta maistuva ruoka, jonka maku ja ulkonäkö eivät kohtaa.

Auringon laskiessa herkutellaan lihaisalla kaalilaatikolla ja päälle kannattaa tuupata Savosta kerättyjä sokerissa pyöriteltyjä puolukoita tai karpaloita.