Kermainen kalakeitto

Perkeleellinen nälkä iskee yleensä rapujen maistelun jälkeen. Mitä itse on tullut juhlissa keittiövuoroon päästyä, hyvä, tukeva ja nopea keittoruoka mitä mainioin vaihtoehto tähän hätään.

Oheinen kermaisampi ja kalaisampi kalakeitto sopii erinomaisesti kenties pian alkavan kesän hämärtyviin iltoihin. Tai iltapäiviin. Ellei peräti lounaaksi. Ja valmistuu vartissa.

Tarvikkeemme noin neljän tai kuuden hengen keittoon ovat
- n. 300g kylmäsavukirjolohifilettä
- kourallinen katkarapuja
- 2 tai 3 purkkia kuohukermaa (kaksi, jos haluaa kevyemmän)
- purkki smetanaa
- n. 10 uuden sadon perunaa (sellaisia sopivankokoisia)
- neljä uuden sadon porkkanaa naatteineen
- pari uuden sadon sipulia laihoineen
- tuoretta tilliä
- sitruuna
- ainakin ruokalusikallinen sokeria
- vahvasti voita ja öljyä kuullotukseen
- rouhittua pippuria ja kunnollista suolaa

Kermainen kylmäsavukirjolohikeitto.

Laita noin litra vettä taustalle kiehumaan.

Pilkotaan uuden sadon perunat, porkkanat sekä sipuli varsin pieniksi kuutioiksi. Sivuun tässä kohdin otetaan pilkottu sipulin laiho sekä porkkanan naatti. Täräytetään voita sekä öljyä kattilaan ja kun seos on lämmennyt, kuullotetaan perunat, porkkanat ja sipulit. Tämän jälkeen kiehuvaa vettä päälle kattilaan juuri sen verran, että kamat hyvin peittyvät. Paiskataan pilkotut porkkanan naatit sekä sokeri sekaan.

Kun jokusen minuutin päästä ainekset kattilassa ovat pehmenneet, lisätään sekaan kerma, smetana sekä pilkottu sipulinlaiho. Sekoitellaan kiehuvaksi ja tungetaan kattilaan pilkottu kylmäsavukirjolohi. Odotellaan pari minuuttia, maistetaan ja maustetaan rouhitulla pippurilla sekä suolalla. Suola siis vasta tässä vaiheessa, koska kylmäsavulohi tuo jo oman säväyksen.

Laitetaan sekaan kourallinen katkarapuja sekä pilkottu tilli. Ja eikun syömään, sitruunalohkolla koristeltuna.

Hyvä keitto, parempi mieli.

Kyllä, myös kala- tai kanaliemikuution käyttö on ihan sallittua.