Lihaa luolamiehen tapaan

Luolamies. Avotuli. Liha.

Olen jo pidempään yrittänyt etsiä itselleni sen verran aikaa, että pääsisin kokeilemaan grillausta luolamiestyylillä. Tämä caveman style käytännössä tarkoittaa grillausta tulisilla hiilillä ilman minkäänmoista ritilää tai vastaavaa härpäkettä.

Nyt on kalenterin mukaan kesä ja odotettu loma alkoi. Tämä on erinomainen tekosyy kaivaa vuonna 2002 Anttilasta 19,90 euron hintaan ostamani uskollinen sotaratsu esiin. Mukaan tuohta, pikkaisen koivua, hyviä grillihiiliä sekä muutama tulitikku.

Nautin myös aika tavalla siitä, että Mikkelin ja Lappeenrannan välissä sijaitsevalla Partakoskella paistaa aika usein aurinko, ainakin Kuolimon puolella ;-)

Ensimmäiseksi grilli tulille. Hiiligrilli lämmitetään niin kuumaksi kuin sielu vain mitenkään sallii; lämmitysaika riippuu grillistä. Tällä pienellä pallogrillillä meni noin puoli tuntia maksimin saavuttamiseen. Maastoa ei saa polttaa.

Uskollinen sotaratsu liekeissä.

Tarvikkeet grillaukseen ovat:
- Hiiligrilli tai kuoppa hiilien polttamiseen (huom. ei saa käyttää sytyttämiseen sytytysnestettä)
- Lihaa naudan sisäfileen takimmaisesta päästä. Sellainen kolmisenttinen pala per ruokailija. Tai ohuempi, ellei paksumpi
- Hyvää suolaa ja rouhittua pippuria
- Foliota

Lisukkeeksi:
- Kolmea eriväristä paprikaa pilkottuna
- Punasipulia maun mukaan
- Hyvää suolaa ja rouhittua pippuria
- Hyvää oliiviöljyä.

Kasvikset pilkotaan etukäteen. Pihvit laitetaan suoraan hiilien päälle kahdeksi minuutiksi puoleltaan elikkä koko paistamisoperaatio on noin neljässä minuutissa ohitse. Tämän jälkeen sisäfilepihvien päälle hieman liikaa suolaa sekä rouhittua pippuria ja lihat vetäytymään folioon abouttiarallaa kymmeneksi minuutiksi. Vähempikin aika riittää.

Cavemanstyle


Vetäytymisen aikana värikkäät ainekset tulikuumalle paistinpannulle, nopea veivaus, kaato lautaselle, liha foliosta päälle ja ruoka on aika tavalla valmis nautittavaksi.

Partakosken luolamiesversio.

Ja kyllä, punaviini toimii tämän(kin) ruuan kanssa erittäin hyvin.