Naan-leipä, tahini & mintturaita

Vaikka rukiinen leipä on ehdoton suosikkini, joskus sitä vaan haluaa jotain muunkinlaista leipää. Tuo muu on tällä kertaa itse veivailtua Naan-leipää, tahinia sekä mintturaitaa. Tämä tuntuu maistuvan illanistujaisissa niin lapsilleni kuin aikuisille. Mikä parasta, tämä on päräyttävää ruokaa tehdä.

Yksinkertaisilla aineksilla syntyy kaunis lopputulos.

Naan-leipä
Tämä Intiaan viittaava leipä syntyy nopeasti, elikkä tarvitaan kaupasta
- 2 dl paksua, turkkilaista jugurttia
- 2 dl maitoa
- ½ pakettia hiivaa
- 2 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- 50 grammaa sulatettua voita.

Lämmitetään aluksi jugurtti sekä maito kädenlämpöiseksi ja paiskataan sekaan hiiva, sokeri ja suola. Sekoitetaan todella huolellisesti. Laitetaan sekaan jauhot ja hetken vaivaamisen jälkeen voisula. Noin 10 minuutin vaivaamisen jälkeen taikina alkaa olla hyvää.

Kun taikina on kohonnut jokusen tunnin ja uuni on 275-asteinen, tehdään jauhojen päällä taikinasta joko neljä, kahdeksan tai 12 ohutta leipää; muoto, koko ja määrä riippuu siis leipojasta. Leipiä paistetaan uunista riippuen noin 7 minuuttia, elikkä kun ovat kauniinruskeita, otetaan teokset uunista. Voidellaan joko pelkällä sulalla voilla tai valkosipuli-voisulalla.

Jauhojen päällä paistettu naan.

Tahini
Pitäähän sitä olla jotakin, johon Naan-leipää voi dippailla ja oma suosikkini on tahini. Mulla on valitettavan huonot hermot, joten tän tekeminen on yhtä helvettiä ;-)

Paketti seesaminsiemeniä (noin 300 g)
- 3 rkl hyvää öljyä
- 1 tl suolaa

Paahda seesaminsiemeniä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Voi mennä pari minuuttia pidempään tai voi kyllä mennä vähemmänkin. Tuoksu kertoo, milloin ne ovat valmiita. Sitten vaan paahdetut siemenet, suola sekä öljy sekoitusastiaan ja sauvasekoittajalla tai blenderillä aiheen maukkaaksi mössöksi. Ja koska siemenet lentävät sekoituspurkin reunoille, tämä vaihe voi sitten kestää pitkään. Viime kerralla mulla meni puoli tuntia, vaikka lopulta päätin kaataa sekaan puoli desiä vettä :-D
 

Tahini dippaukseen.

Mintturaita
Koska turkkilaista jugurttia jäi ylitse naan-leipien tekemisestä, voi lopusta jugurtista tehdä maukkaan dippikastikkeen. Tarvikkeet tähän ovat:
- noin 3 desiä turkkilaista jugurttia
- 2 tl kuivattua minttua (tai jos tuoretta, niin 2 rkl)
- pari valkosipulinkynttä murskattuna
- sitruunamehua ruokalusikallinen
- 2 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- rouhittua mustapippuria maun mukaan

Kaikki aineet tyrkätään yhteen kuppiin, sekoitetaan hyvin ja annetaan tekeytyä ainakin puolisen tuntia.