Juoksemalla terveyttä ja iloa

Juoksulenkkeilyä harrastaa Suomessa noin 17 % väestöstä. Lappeenrannassa se tarkoittaa noin 12 000 juoksun harrastajaa. Se ei ole ihme, sillä tutkimusten mukaan juokseminen parantaa mielialaa, kehittää oppimiskykyä ja muistia, auttaa masennukseen, edesauttaa sydämen toimintaa ja vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, jolloin fyysinen jaksaminen paranee ja verenpaine pysyy kurissa. Ja kun alkuun on päässyt, niin juokseminen on hauskaa ja palkitsevaa itsekseen tai porukassa.

Yksi varma kevään merkki vuosittain on harrastejuoksijoiden määrän kasvu katukuvassa. Talvella vain innokkaimmat jatkavat juoksemista Lappeenrannan haastavissa talviharjoitteluolosuhteissa. Kesäisin Lappeenranta tarjoaa runsaasti erilaisia juoksumahdollisuuksia. Kaupungin kunnostamat kivituhkaiset kuntopolut on varma valinta niin rauhallisemmin eteneville kuin kilpajuoksijoillekin. Rakuunamäen rannasta Skinnarilaan ulottuva rantaraitti on kokemisen arvoinen juoksu- ja kävelyreitti. Huhtiniemessä voi pysähtyä hetkesi nauttimaan kulauksen lähdevettä.

Saimaa Puolimaraton 2018 kuva: Patric Huittinen

Juoksun harrastajia riittää laajalla rintamalla. Juoksuharrastusta tukevaa toimintaa järjestetään tällä hetkellä junioreille, nuorille ja aikuisille kilpaurheilijoille, juoksuharrastusta aloittaville, kokeneille tuloksen tavoittelijoille, intervalliharjoittelusta kiinnostuneille ja Cooperin testiin tähtääville. Suurin juoksun harrastajaryhmä on kuitenkin omatoimisesti harjoittelevat juoksijat. Kaikki nämä ryhmät kaipaavat parempaa talviharjoittelupaikka. Kiertävä rata, jossa radan sisäpuolella olisi pehmeä harrastejuoksuun sopiva matto, palvelisi kaikkia juoksun harrastajia. Tällä hetkellä päättäjät miettivät kuumeisesti, että rakennetaanko jäähalli, jossa on hienommat katsomot ja aitiot ja/vai paikka, jossa voi edistää terveyttä ja hyvinvointia? Uusi jäähalli (20-40milj €) ei lisää liikuntamahdollisuuksia Lappeenrannassa, kun vanha puretaan.

 

Lappeenrannan Urheilu-Miehet on järjestänyt aikuisille harrastejuoksijoille ohjausta vuodesta 2004 lähtien. Siitä lähtien juoksu- ja maratonkoulussa on vuosittain aloitettu uusi ryhmä. Kestävyysjuoksuvalmentaja Jarmo Viskari ja LUM:n kokeneet maratonjuoksijat ja valmentajat ovat antaneet valmennusosaamisensa juoksun harrastajien käyttöön. Aikuisten ohjattuun toimintaan on osallistunut viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana yli 1250 juoksijaa. Junioreitten juoksukoulussa ovat hikoilleet mm maaotteluedustajat Alisa Vainio, Aku Partanen ja Mira Parkko.

 

Ohjatun juoksuharrastukseen ovat löytäneet mukaan eri-ikäiset ja hyvin erilaisista taustoista lähtöisin olevat henkilöt. Joukossa on ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin harrastaneet liikuntaa. Aloittelevan juoksijan on hyvä saada opastusta, jolloin välttää monet virheet, jotka saattaisivat hankaloittaa juoksuharrastusta. Osa juoksijoista on saattanut nuorena harrastaa aktiivisesti jotakin lajia, mutta harrastus on jäänyt. Varsin moni tullut mukaan löytääkseen lisää motivaatiota harjoitteluunsa. Jotkut ovat tulleet juoksun avulla etsimään omia rajojaan. Myös muiden urheilulajien harrastajia on tullut hakemaan tietoa kestävyysjuoksuvalmennuksesta.

Monelle juokseminen on muodostunut elämäntavaksi. Se on vienyt juoksijoita maratoneille ympäri maailmaa. Eniten juoksijoita on osallistunut Tukholman maratonille ja HCM:lle, jonne on järjestetty vuosittain oma maratonmatka. Saimaan puolimaraton on hyvää vauhtia kehittymässä muualta tulevien juoksijoiden kohteeksi.

Ryhmissä harjoittelun parhaana antina on usein pidetty hyvän ja kannustavan ryhmähengen kehittymistä. ”Ei toisia vastaan, vaan toisten kanssa”. Yhteiset pitkä lenkit ja vauhtiharjoitukset yhdistävät ja vievät koko ryhmää eteenpäin.

Kirjoittajana:

Jarmo Viskari / Valmentaja