Kompensaatiomies - Asuntomessut 2019

Kouvolassa pidetään asuntomesssut kesällä 2019 ja Korian pioneeripuisto vaikuttaa kohteena ihanteelliselta. Luonnonkaunis paikka Kymijoen varrella erinomaisten kulkuyhteyksien päässä kaikesta olennaisesta. 

Koti on tukikohta, jossa nukutaan ja vietetään aikaa, mutta sieltä pitää päästä myös kätevästi pois. Ja helposti myös sinne takaisin niin tahtoessaan. Siksi talon sijainnilla on ratkaisevaa merkitystä. Pioneeripuistosta pääsee autolla Suur-Kouvolan nykyiseen keskustaan Korjalaan viidessä minuutissa. Kirkonkylien ympäröimästä ytimestä löytyy kaikki tarvittava, kaksi suurta kauppakeskusta Veturi ja Prisma monipuolisine palveluineen ja Kuntokeskus Ykkönen kunnostaan huolehtimiseen. Jokapäiväisiä asioita hoitaakseen ei sen kauemmas tarvitse mennä.

Jos tahtoo lähteä yöhön hassuttelemaan, Kouvolan ja Kuusankosken kirkonkylien trendikkäistä viihdekeskuksista löytyy ruokaa, juomaa ja iloluonteista miljöötä jokaiseen makuun. Taksilla pääsee parillakympillä suuntaansa.

Joskus on mentävä merta edemmäs ja sinnekään ei ole Pioneeripuistosta kovin pitkä matka. Helsinki-Vantaan lentoasemalle menee reilu tunti ja Helsingin satamiin ehtii alle 1,5 tunnissa. Kotkaan on vajaa tunti ja Lappeenrantaan vähän yli. Siinä on iso ero pääseekö kotoa lentoon nopeasti vai hitaasti. Ja laivalta on kiva tulla häntä koipien välissä kotiin, kun ei tarvitse ihan koko päivää matkustaa.

Siitä huolimatta, että Pioneeripuisto on keskellä urbaaneja mahdollisuuksia, se on myös luonnon helmassa, syvällä sen sylissä. Metsää, peltoa ja jokea löytyy käden ojennuksen ja kivenheiton päästä. Ulkoiluun, liikuntaan ja urheiluunkin löytyy lukemattomia vaihtoehtoja.

Haluan asumisesta helppoa ja moderni teknologia antaa siihen sopivia saumoja. Piha voisi olla kivinen, ehkä jotain valo- ja vesielementtejä koristeenaan, mutta sellainen, että se pärjää hoitamattakin. Haluan matkustella ja kodin pitää silloin pärjätä ilman minuakin. Poissaoloihin liittyy myös turvallisuus. Kivipihan voisi ympäröidä mustalla rauta-aidalla, jonka portti toimii sähköisellä lukolla. Kuten varsinainen ulko-ovikin, joka voisi avainkortin lisäksi toimia perheenjäsenille sormenjälkitunnisteella.

Turvallisuuteen liittyy myös valvontakamerat ja hälytysjärjestelmä. Jos koti on tyhjä, sen pitää pysyä koskemattomana ja jos sinne jää lapsia tai lemmikkieläimiä, on ihan kiva jos voi kaukomailtakin tsekata, että kaikki on ok. Ja jopa ottaa yhteyttä kameroihin kytkettyjen televisioiden avulla. Jutella Mirrille ja sanoa, että on kiltti kissa. 

Digitaaliset järjestelmät ovat käteviä myös, jos pidemmän ulkomaanreissun ajaksi haluaa vaikkapa vuokrata kotinsa kiinalaisille tai muille turisteille. Voi toimia isännöitsijänä ja auttaa tarvittaessa, vaikka olisikin maapallon toisella puolen.

Talossa pitäisi olla isoja ikkunoita ja paljon luonnonvaloa, jotka voisi sulkea kokonaan niin tahtoessaan. Vähintäänkin kaihtimilla tai ehkä jopa isoilla ikkunaluukuilla. Älykkään talon luukut voisi sulkea etänä ja laittaa vaikka saunan päälle puhelimen avulla. Lasikatto on mielettömän hieno idea muuallakin kuin lasiterassilla. 

Talon sisällä valon lähteet saisivat olla piilossa. Huoneeseen voisi säätää sellaisen määrän valoa kuin tahtoo, mutta yhtään lamppua ei näkyisi missään. Valo tulisi kätköistä lattian rajoista tai seinistä nätisti piilotettuna. Toki muutama lukulamppu ja kohdevalalaisin voisi olla, mutta muuten kaikki keinovalo tulisi tasaisesti huoneeseen juuri kuten sen sinne säätää.

Huoneiden pitäisi olla helposti muunneltavia, koska asukkaiden elämäntilanteet, tarpeet ja määrät voivat vaihdella rajustikin. Simppeliä ja pelkistettyä pintaa, johon voi sitten omilla sisustusratkaisuillaan saada erilaisia tunnelmia.

Älykäs kolmikerroksinen kivitalo kivisellä pihalla rauta-aidan ympäröimä lähellä kaikkea joen rannassa. Rikas mies jos oisin, sellaisen Pioneeripuistoon rakennuttaisin