Kompensaatiomies - Hinteläplösö

Michal Probierz ei nähnyt joukkueensa pelaajalle mitään käyttöä ja sanoi että painupa läski vittuun. Siitäkös se mekkala nousi, kun hintelää plösöä ei tarvittu.

Petteri Forsell on yksi lahjakkaimmista suomalaisista 90-luvulla syntyneistä jalkapalloilijoista, puhtaasti futaamisen osalta ehkäpä lahjakkain. Primetimellään hetken aikaa Suomen paras pelaaja. Kattava taitotaso ja peliälyäkin paljon, suurimpana vahvuutena mieletön potkutekniikka. Poika osaa potkaista palloa paremmin kuin 99,666% maailman ihmisistä.

Se riitti siihen, että oli Veikkausliigan paras ja pääsi ulkomaille asti toteuttamaan harrastustaan. Hänestä tuli ammattilainen; jalkapalloilija, joka tienaa tekemisellään leipänsä.

Fysiikka on helpoin asia futarissa, mutta vaatii työtä. Jokainen pystyy sen tekemään, jos viitsii.

Se riitti niin kauas kuin riitti, mutta vain Puolan divariin, mikä sinänsä on kyllä huippusuoritus tässä lajissa. Puolan pääsarjassa vaatimustaso oli liian kova.

KS Cracovian valmentaja vaihtui, eikä Michal Probiertz pitänyt laihaa läskiä avauksen tai edes joukkuepaikan arvoisena. Halusi purkaa edellisen valmentajan virheen, pelaajasopimuksen epäurheilullisen Petterin kanssa.

Petteri alkoi agenttinsa liidaamana vinkumaan: "Tämä on vääryys, ei näin voi tehdä". Oikeudessa myöhemmin nähdään voiko ja paljonko se maksaa.

Näitä kymppipaikan pallotaitureita on nähty niin kauan kuin futista on pelattu. Vuosituhannen alussa vaihdoin joukkueeni pelijärjestelmänkin sen mukaan, että se saatanan taitava ja älykäs killivatsa voisi jotenkin auttaa joukkuetta. Piti rakentaa kymppipaikka 3-4-1-2 järjestelmään, että Samista saatiin hyötyä.

Sellainen rooli, ettei joukkuepuolustusta ja kokonaisuutta tarvitsisi niin ajatella. Pelaa silloin kun saa pallon koukkuunsa. Sami oli kolmosessa hyvä.

Petteri on itkenyt julkisuudessa kovallla cooper-tuloksellaan 3470m, ja jos se pitää kutinsa, mitä epäilen, on futarille ihan helvetin kova tulos. Cooperin testi mittaa maksimaalista hapenottokykyä ja on siihen kelpo mittari, mutta kertoo siis vain sen, miten sydän, keuhkot ja verenkiertoelimistö toimii.

Jalkapallon vaatima fysiikka on paljon moninaisempaa. Pitää olla nopea, ketterä, vahva, kestävä, kimmoisa ja vieläpä elastinenkin siihen päälle. 

Ja tärkeintä se, että haluaa tehdä työtä joukkueen eteen itseään säästämättä. Petteri ei näytä kaverilta, joka niin tekisi.
Pullea hobbitti voi olla hauska satuhahmo, mutta jos olisin valmentaja, en sellaisen varaan satsaisi.

Jalkapallo on mukava harrastus, mutta niin kansainvälisesti kilpailtu laji, ettei siellä läskiperseet pärjää. Ei siitä saa mitään sympatiapisteitä, että oli Suomen paras ja kavereidensa mielestä mukava mies muutenkin. Kilpailussa ratkaisee vain tulos, jalkapallossa se, mitä pystyt joukkueellesi tuloksen eteen tekemään.

Probierz ei uskonut Petterin hyötykäyttöön ja siksi halusi päästä eroon. Vinkumisen sijaan Petterin kannattaisi miettiä, miksi tuhlasi potentiaalinsa ja tuhosi lupaavan uransa.

Oliko syynä laiskuus vai ylimielisyys, vai kertakaikkiaan vain se, että oli fyysisesti niin lahjaton, että ihraa kertyi samalla kun lihas karkasi tai jäi kehittymättä, vaikka parhaansa yritti. Siihen en usko.

Petteri Forsell on erinomainen esimerkki siitä, mihin lahjakkuus kantaa. Varoittava esimerkki hiekkalaatikonkovinjätkä syndroomasta. En sano tätä millään pahalla, enkä hyvälläkään, mutta sinulla Petteri oli ainoastaan paremmat ämpärit ja lapiot, mutta olit liian laiska, eikä fysiikkasi riittäisi edes Suomen kakkosessa. 

Kerää kamasi ja nauti pelaamisesta sillä sarjatasolla, mihin kykysi riittävät. Veikkausliigassa pärjää nykyään läskikin, kun on tarpeeksi lahjakas.
 

Futiksessa haetaan voittoa ja pisteet ratkaisee. Mitä ylemmäs mennään, sitä vähemmän halutaan vapaamatkustajia mukaan lisäämään muiden pelaajien rasitusta. Ei sinne voi mennä kavereiden siivellä pärjäämään.