Kompensaatiomies - Kaksimielisyys on Rikkaus

(kuva: Pretty Penny)

Tänään vietämme kaksimielisyyden päivää. Unohdetaan siis hetkeksi sanojen tylsät perusmerkitykset ja väännellään niistä normaalia monimuotoisempia. Kuten hyvin tiedämme, kaksimielisyys on rikkaus jota pitää vaalia. 

Jo Sibelius aikoinaan tunnisti perinteistämme kummunneen voimavaran ja osasi liikkua taitavasti kaksimielisyyden ja sanojen tylsien muotojen välillä. Ilman häntä Suomi olisi saattanut jäädä yksimieliseksi, jossa vain oikeanlaiset kielipiteet sallitaan.

Suomen hyvä menestys Eurooppalaisilla työmarkkinoilla perustuu kaksimielisyyteen. Olemme oppineet jo äidinmaidossa ja isänvitsassa ajattelemaan, että asioilla on aina kaksi eri puolta ja sanoilla useita eri merkityksiä. Kansainvälisistä suurvalloista Suomen lisäksi aidosti kaksimielinen on ainoastaan Kanada.

Myös kotimaisen työn laatu säilyy korkeana, kun kaikkiin kunnallisiin- ja valtionvirkoihin vaaditaan kaksimielisyyden taitamista. Umpimieliset tylsät juntit karsiutuvat pois ja vastuupaikoille saadaan nokkelia sutkauttelijoita. 

Kaksimielisyyden rikkaus näkyy aivan erityisellä tavalla tieliikenteessä, jossa paikannimikylttejä on kaksi. Haukotuttavan perusversion lisäksi alapuolelta löytyy kaksimielinen hauska väännös. Hintaahan sille tulee, mutta kerrankin verorahaa käytetään hyödyllisesti.

Peruskoulun toisella luokalla kerrottiin, että ellen ryhdy kaksimieliseksi, en tule pärjäämään elämässä. Ja opettaja oli oikeassa. Siitä lähtien olen harjoittanut sananmuunnoksia ja keksiskellyt piilomerkityksiä sanojen lisäksi myös kuville.

Tein puhekuplallisen pilakuvan piirrustuskilpailuun ja kysyin opelta onko niin hyvä että pannaan menemään? Onko oikea verbi oikeassa paikassa? Sain aukottoman vinkin: "Piikillä pistetään, osia asennetaan, sanoja laitetaan ja kaikkea muuta pannaan" 

Jos nuoresta halutaan kasvattaa kaksimielinen, se tie on valittava heti lapsen synnyttyä. On opiskeltava kaksimielisyyden pelisäännöt ja rangaistava lasta johdonmukaisesti, mikäli sortuu liian yksoikoiseen ilmaisuun. Se vaatii sitoutumista, mutta palkitsee; usein tällaiseen mielikylpyyn päässyt on paljon ikäistään edellä mielenkehityksessä.

Nyt on aika nostaa lippu salkoon ja juhlia suomalaista kaksimielisyyttä. Viljellään tänään sen kauneimpia hedelmiä avoimesti toisemme kohdatessa. Se voi olla perinteinen sananmuunnos tai sanaleikki, miksei myös vaikkapa joku käsimerkki tai vihjaileva äännähdys. Pääasia, että ollaan ylpeitä perinteestämme ja pidetään Suomi jatkossakin kaksimielisenä! 

(kuva: Sevan Matossian)

Jos olet epävarma omasta kaksimielisyydestäsi, voit suorittaa Me Naiset-lehden testin, joka paljastaa totuuden.
Muista, että ellei mielitaitosi ole riittävä, voit virastoissa asioidessasi vaatia aina tulkkausta. Sinullakin on oikeus ymmärtää kaikki kaksimielisyydet ja saada tarvitsemaasi kunnollista palvelua.

Håkan pysäytettiin ratsiassa huomattavan ylinopeuden vuoksi. Puhallutettiin ja mittari näytti puolitoista promillea. Pyydettiin autostaan ulos ja takapenkiltä löytyi katkaistu haulikko, mikä oli laiton ja savusi. Takapaksissa makasi päätön ruumis. Lisäksi auton katsastusaika oli mennyt umpeen ja ajoneuvovero jäänyt maksamatta. Håkan yritettiin pidättää, mutta hän tunsi lain porsaanreiän ja vaati oikeuksiensa lukemista kaksimielisesti. Eipä pystynyt konstaapeli riittävän selkeään kaksimieliseen ilmaisuun ja Håkan jatkoi menoaan. Kaksimielisyys on ihmisoikeus, joten siitä on pidettävä kiinni.