Kompensaatiomies - Kohmeiset jättiläiset konttasi

(kuva AFP)

Kertoimien valossa viisi suurinta suosikkia Brasilia, Saksa, Espanja, Ranska ja Argentiina olivat kaikki vaikeuksissa ensimmäisessä pelissään. Vain Ranska sai haluamansa lopputuloksen, mutta neljällä muulla edes jatkopaikka ei ole enää varma. Kohmeiseen konttailuun ei ole enää varaa, sillä vara loppui.

Ranska kukisti Australian 2-1, mutta ilman VAR-järjestelmää peli olisi saattanut päättyä 0-0. Molemmat rankkarituomiot tarkistettiin videolta, samoin voittomaali, joka kimposi maaliviivan paremmalta puolelta ulos. Olihan Ranska parempi, mutta Australialla oli omat saumansa pelissä jopa voittoon asti. Ranska pelasi viidestä suuresta vakuuttavimmin, mutta jonkinlainen johtajuuden puute ja kokemattomuus paistaa läpi. Topparipari Umtiti-Varane on laadukas, mutta heistä kumpikin pelaa seurajoukkueessaan kokeneen leaderin rinnalla. Topparille jos jollekin kokemus on äärettömän arvokasta. Alakerrasta puuttuu johtohahmo, eikä ylisuurta roolia hakevasta Pogbastakaan sellaiseksi ole. Hienon maali toki teki, mutta kun joukkue on ongelmissa, Pogba katoaa kuvasta. Peru ja Tanska kykenevät aiheuttamaan painetta ja ongelmia, joten Ranska ei ole vielä jatkossa.

Espanja myllytti tuttuun tyyliin, mutta kolme päästettyä maalia kertoo paljon. Olkoonkin, että rankkari, imaisu ja vapari, mutta silti. 33-vuotias Ronaldo vaikutti liian nopealta Espanjan toppareita vastaan. Umtitin johtaja Pique ja Varanen päällikkö Ramos ovat kokeneita ja pallovarmoja keskuspuolustajia, eivätkä kovatkaan paikat pelota, mutta jonkinlaista eläköitymistä on joukkueesta havaittavissa. Se paras terävyys ja skarppius puuttuu. Marokon ärhäkkä koko kentän himoprässi vakuutti Irania vastaan vaikka atlasleijonat pelin hävisivätkin. Voi olla, että Espanjan ylimielinen rakennuspeli joutuu sitä vastaan läpipääsemättömiin vaikeuksiin.

Argentiina jäi Islannin kanssa tasapeliin ja Messin mokaamaan pilkkuun kiteytyy paljon. Pikkujättiläisen harteilla on iso taakka, eikä hänestä ole tuossa joukkueessa sitä kantamaan. Se painaa liikaa ja sen näkee elekielen lisäksi ilmeestäkin. Tuskaista ja turhautunutta ylipelaamista. Messi ei itsekään enää oikein jaksa uskoa puuttuvan maailmanmestaruuden ansaitsemiseen.
 

(kuva AFP)

Saksa oli avausottelussaan luokaton. Paremmilla viimeisillä ratkaisuilla Meksiko olisi voinut voittaa 5-0. Olihan Saksallakin maalisaumansa ja maalivahti Ochoa pelasi huippupelin, mutta sakemannien virheherkkyys ja kaaosmainen puolustuspeli oli käsittämätöntä katseltavaa. Meksiko lähti katkojen ja riistojen jälkeen teräviin vastahyökkäyksiin, joiden edessä Saksan reikäinen puolustus aukeni kerta toisensa jälkeen. Jatkuvia ylivoimahyökkäyksiä, 4vs3, 3vs2 ja jopa 2vs1, mutta Meksiko tuhlasi niitä pitäen pelin jännänä.

Sen lisäksi, että Saksalta puuttui kenttätasapaino, mädät ladon ovet levällään, sen pelaajat vaikuttivat penseiltä ja haluttomilta. Reagointi ja suunnanmuutokset, sekä ylös -että alaspäin, tapahtuivat kuin huonossa unessa. Ruotsi tai Etelä-Korea eivät ole niin kyvykkäitä joukkueita kuin Meksiko, mutta eilen nähdyllä puolustamisella Saksalla on katastrofaaliset eväät hävitä niistä kummalle tahansa. Ja jos niin käy, Saksa on ulkona jatkopeleistä.

Brasilia oli Sveitsiä vastaan ajoittain erinomainen, mutta ongelmat kulminoituivat tähtipelaaja Neymariin. Sen päässä on muutakin ongelmaa kuin hiusratkaisu. Käsittämätöntä pallollista egoilua. Kun Belgian De Bruyne tänään saa pallon, se lähtee tarkasti ja tehokkaasti eteenpäin 1-2 touchilla, mutta Neymar halusi pidellä palloa kuin pieni lapsi helistintään. Ei mitään muuta tarkoitusta, kuin "katsokaa mua, mulla on pallo, tällee mie teen, ja tällee, kattokaa mua, osaan jo kikkoja" Peli pysähtyi Neymariin vähän väliä ja sveitsiläisetkin turhautuivat kukonpojan pöyhkeilyyn. Neymar haki keltapaidoille kymmenen vapaapotkua, mutta ei niistä todellisia virheitä ollut kuin muutama. Vihellyksen jälkeen tämä ylikypsynyt vauva kieri ja itki kentällä kuin 3-vuotias, jolta naapurin pahis oli napannut lapparin pois kädestä. Seuraavaan peliin työteliäs Firmino avaukseen ja Neymar penkille tai kehtoon imemään pillimehuaan. 
 

(kuva AFP)

Neljän ensimmäisen päivän vakuuttavimmat joukkueet olivat Meksiko ja Serbia. Meksiko liverpoolimaisen vaarallinen vastahyökkäyksissään ja Serbia tasapainoinen kokonaisuus, jolla kaikki pelin osa-alueet olivat kunnossa. Isokokoinen ja vahva joukkue on myös erittäin taitava. Kymppipaikan Milinkovic-Savicissa on potentiaalia turnauksen parhaaksi pelaajaksi; hienoa joukkuetyötä ja huikeita yksilösuorituksia. Lazion taituri tarjosi Isä-Mitrovicille kaksi läpiajoa, mutta Fulhamin Valioliigaan nostanut Newcastle-fani ei onnistunut ohittamaan loistavaa Navasia. Serbian maailmanmestaruudelle tarjottiin kerrointa 150, mutta nyt se on enää 34. Ja siinäkin on puolet liikaa. 

(kuva AFP)

En usko, että viidestä kohmeisesta jättiläisestä kaikki jäisivät alkulohkoon, mutta muutama saattaa jäädä. Jos Saksa ja Brasilia kampeavat itsensä väkisin jatkoon, ne kohtaavat neljännesvälierissä toisensa tai vaihtoehtoisesti vastaan juoksee Serbia ja Meksiko, kaksi parasta joukkuetta tähän asti. Viimeistään silloin kyyti on kylmää ja matka katkeaa.

Kertoimien asettajien kutossuosikki Belgia ja seiska Englanti pelaavat vasta tänään, mutta vaikea uskoa niistä kummankaan konttaavan ainakaan kuten Saksa, joka on paska maa. Hyviä autoja toki tekevät ja teettävät lapsilla ympäri maailmaa, mutta nyt pitäisi osata pelata jalkapalloa. Ei tulosta saa sillä, että joskus osasi ja oli maailmanmestari. Löwin täytyy kaivaa esiin nyt sellaisia yllätyksiä, että joukkue herää ja saa ruostuneen koneensa käyntiin. 
 

(kuva AFP)