Kompensaatiomies - Liverpool on Tulevaisuus

(kuva: Liverpool Echo)
(kuva: Liverpool Echo)

Liverpool pelasi Mestareiden Liigassa 180+ minuuttia Manchester Cityä vastaan ja teki viisi maalia. City teki yhden, jota ei olisi pitänyt hyväksyä Sterlingin rikkeen vuoksi. Välieräpaikka maailman kovimmassa kilpailussa on mahtava suoritus.

Liverpool oli parempi kentällä ja myös kentän laidalla. Siinä missä Klopp viritti poikansa toisen jakson hurmokseen, Guardiola raivosi ja kiukutteli itsensä katsomoon kuin pahainen kakara. Jos manageri, jonka pitäisi huolehtia joukkueen mentaalitilasta vaikeilla hetkillä, menettää malttinsa ja pääkoppansa, miten pelaajilta voi odottaa lujaa henkistä kanttia? Cityn peli-ilme katosi Guardiolan mukana kuvasta toisella jaksolla. Päävalmentajan paikka on penkin päässä kentän laidalla johtamassa joukkoja, ei hautaamassa kasvojaan itkuiseen naamapalmuun katsomossa.

Merseysiden ylpeyden tulevaisuus näyttää valoisalta, koska potentiaalisesta ykkösavauksesta jokainen pelaaja on vasta saavuttamassa parasta tasoaan. Karius 24v; Alex-Arnold 19v, Lovren 28v, Van Dijk 26v, Robertson 24v; Oxlade-Chamberlain 24v, Henderson 27v, Wijnaldum 27v; Salah 25v, Firmino 26v, Mane 26v.

(kuva: Liverpool Echo)

Kunhan ryhmä saadaan pidettyä kasassa, mikä ei ole helppoa, seuraavan neljän vuoden ajan Liverpool tulee tekemään kovaa tulosta. Kloppilla, Salahilla, Firminolla, Manella ja muutamalla muullakin kysyntää riittää, mutta menestyksen perässä Merseysideltä ei enää tarvitse lähteä pois. Pysy siellä jos tahdot pärjätä tulevinakin vuosina.

Menestys vaatii nälkää ja nälkä syntyy siitä, että jokaisen yksilön mukana koko joukkue kokee, että parhaat hetket ovat edessäpäin. Kasvavalla ja kehittyvällä joukkueella on mahdollisuus saada päälle sellainen draivi, joka on paljon suurempi kuin joukkueen yksilöiden yhteenlaskettu summa.

Se tunne, kun tietää menevänsä ryhmänä eteenpäin. Hinnaton asia, koska sitä ei voi ostaa. Ja se tunne, kun tajuaa yksilönä ja joukkueena jo parhaat päivänsä eläneen. Murskaava kokemus, koska siltä tieltä ei ole paluuta.

30v ei ole paha ikä vielä, edes futarille, ja 33-vuotiaana joku voi pelata elämänsä parasta kautta, mutta jos runko on keskimäärin sellaista kolkyt ja risat, niin joukkue ei enää kehity vaan surkastuu. Energia ja nälkä hiipuu hiljalleen kun ikää karttuu. Paras terä tylsyy ja kumit tyhjenee.

Barcelona on tästä oiva esimerkki. Suarez 31v ja Messi 30v, nuoria miehiä miehiksi vielä, mutta viisi vuotta kuluneempia kuin Liverpoolin hyökkäyksen tehotrio. Silmässä ei enää tuiki samalla tavalla, puntissa ei väräjä, eikä jalka nouse yhtä hanakasti jokaiseen palloon. Varsinkaan puolustussuuntaan, jossa Liverpoolin kärkikolmikko on ylivoimainen. Salah, Mane ja erityisesti Firmino, takaprässin kruunattava kuningas, ovat järkyttävä paineryhmä vastustajan alakerralle. Tämä kolmikko ei koskaan prässää yksin.

(kuva: Liverpool Echo)

Barcelona luhistui Roomassa 3-0 ja putosi jatkosta, eikä joukkueelle voi povata tulevaisuutta. Suarezin ja Messin lisäksi myös Iniesta 33v, Pique 31v, Rakitic 30v, Busquets 29v ja Alba 29v ovat kaikki vanhempia kuin Liverpoolin ihannekokoonpanon vanhin pelaaja. Eilen Milner 32v korvasi pelikieltoisen Hendersonin, mutta Milnerin energiatasot ovat sellaiset, että ottaa roolia joukkueessa vielä 4-kymppisenäkin.

Kloppin Liverpool ei ole voittanut vielä mitään, eikä välttämättä voita vielä tänäkään keväänä, mutta näen aineksia aikamoiseen dominointiin kaudesta 2018-19 alkaen. Ehkä Liverpool viimein palaa siihen 80-luvun loistoonsa, jota alle kaksikymppisenä niin ihailin ja fanitin. Ehkä se kaikki käynnistyy uudelleen jo 26.toukokuuta Kiovan Olympiastadionilla ja kolmikymmenvuotinen erämaavaellukseni palkitaan. Pimeän tunnelin päässä näkyy viimein valoa. I can see that train coming!