Kompensaatiomies - MM18 Kisaennakko Osa2

(kuva AFP)

Lohko C

FIFAn Rankingin perusteella Lohko C on kisojen kovin, sillä kolme joukkueista mahtuu 12 parhaan joukkoon. Ranska on selkeä suosikki ja sen hyökkäysvoima valtava, mutta epätasaisesti esiintyvä ryhmä on laidoiltaan haavoittuvainen. Ykköspakit Sidibe ja Mendy ovat olleet loukkaantuneina melkein koko kauden, eikä turnauspelikunnosta ole takeita. 

Tanska ja Peru kamppailevat kakkospaikasta, joka saattaa ratketa jo keskinäisessä avauspelissä 16.6. Kertoimet eivät anna Perun lailla jatkokarsintojen kautta kisoihin selvinneelle Australialle mitään mahdollisuuksia, mutta joukkueessa piilee potentiaalia. Siinä missä Ranskan ryhmädynamiikkaan ja joukkuehenkeen liittyy kohtalokkaita kysymyksiä, Australia saattaa aiheuttaa yllätyksiä saadessaan hurmoksen päälle. Hotelli, pelimatkat ja pukukoppi nousevat turnauksen edetessä koko ajan isompaan rooliin. Pari mätää perunaa tai epäsopivaa maustetta saattaa pilata koko sopan  

Australia ei ole pelkkää henkeä vaan myös materiaa. Suoraviivaisesti kontraavan joukkueen laitahyökkääjinä kiitää bundesliigan kaksi nopeinta pelaajaa Leckie ja Kruse. Keskikentälle löytyy monta laadukasta vaihtoehtoa. Kirkkaimpina helminään pelintekijä Mooy, joka pelasi vakuuttavan kauden Huddersfieldissä ja Celticin pallotaituri Rogic, joten nopeita laitureita tullaan ruokkimaan maukkailla passeilla. Keskustan Rasputin, kapteeni Jedinak, on joukkueelle äärettömän tärkeä johtohahmo kentällä ja kopissa. Laatikosta laatikkoon ravaava Luongo tuo variaatioita monipuoliseen keskikentän kolmioon.

Aussien alakerta on arvoitus, varsinkin näin kovassa seurassa. Huonolla tuurilla sattui jo toisissa kisoissa peräkkäina lohko, jossa jokaiseen peliin joutuu lähtemään selkeänä altavastaajana. Toisaalta juuri se sopii Australian vastahyökkäyspeliin, eikä pallonhallinnalla useinkaan ole ottelun lopputuloksen kanssa mitään tekemistä. Avainpeli 16.6. Ranska - Australia.  

(kuva AFP)

Lohko D

Lohko D lienee vieläkin kovempi kuin Lohko C. Kroatia on suosikki toiseksi jatkoon menijäksi, mutta sekä Islannilla -että Nigerialla on voittosaumoja jokaisessa pelissä. Vedonlyöntitoimistot pitävät Argentiina lohkon ylivoimaisena ykkösenä, vaikka joukkueen peliesitykset eivät ole olleet kovinkaan vakuuttavia viime aikoina. Joukkue on epätasapainoinen - hyökkäyssuuntaan erinomainen ja tulivoimainen, mutta puolustus- ja maalivahtipelissä on ongelmia. En pitäisi suurena yllätyksenä, vaikka Argentiinan pelit päättyisivät alkulohkoon.

Nigeria kukisti Argentiinan harjoitusottelussa ja saattaa olla yksi kisojen mustista hevosista. Argentiinan tavoin heikkoutena se, ettei ykkösmaalivahti ole saanut paljoakaan peliaikaa seurajoukkueessaan ja alakerta on melko kokematon. Defensiivisesti vahva keskikenttä ja nopea hyökkääjistö antavat erinomaiset mahdollisuudet vastahyökkäyksiin. 

Mikel pelaa maajoukkueessa kymppipaikkaa, mutta puolustaa kuten joukkueen isähahmon kuuluu. Kapteenin takana Leicesterin Ndidi taklaa tarkasti ja osaa myös rakentaa peliä. Menneellä kaudella yksi Valioliigan parhaista puolustavista keskikenttämiehistä. Kulttipelaaja Onazi täydentää trion energisyydellään ja juoksuvoimallaan. Tätä keskustaa vastaan ei ole helppoa pelata.

Kärjestä löytyy nopeutta ja tekniikkaa. Arsenalin Iwobi ja Chelsean Moses ovat  laitahyökkääjinä vaarallisia ja tekevät nöyrästi duuninsa myös puolustussuuntaan. Sentterinä pelaa Watfordista tuttu kimmoisa kohdemies Ighalo, joka vaikuttaa Mikelin tapaan nykyisin Kiinassa. Leicesterin Iheanacho on kakkoskärki, mutta Nigerian 4-2-3-1 systeemissä joutunut tyytymään supervaihtomiehen rooliin.

Kokenut saksalainen Gernor Rohr on erikoistunut Afrikkalaisten maajoukkueiden valmentamiseen ja kyennyt tuomaan Super-Kotkiin taistelutahdon lisäksi yhteenpuhaltamisen tunnetta. Mikäli kisat lähtevät Kroatiaa vastaan onnistuneesti käyntiin, Nigerialla on mahdollisuudet mihin tahansa. Avainpeli 16.6. Kroatia - Nigeria.

(kuva AFP)