Kompensaatiomies - MM18 Kisaennakko Osa3

(kuva AFP)

Lohko E

Brasilia on suurin suosikki maailmanmestariksi, mutta alkulohko ei ole helppo. Sveitsillä ja Serbialla on molemmilla jalkeilla taitavat ja tasapainoiset joukkueet, joista kumpikin kykenee antamaan brasseille ison haasteen. Toinen jatkopaikka ratkaistaan todennäköisesti näiden kahden kohtaamisessa, mutta maailman suurin yllätys ei olisi, vaikka Brasilia jäisi alkulohkoonsa. Costa Rica on etukäteen lohkon heikoin joukkue, mutta ilmaisia pisteitä ei ole siltäkään jaossa.

Brasilialla on erinomainen joukkue kaikilta osa-alueiltaan. Neymarin johtama hyökkäys sen suurin vahvuus, mistä kertoo se, ettei Coutinho tai Firmino välttämättä mahdu avaukseen. Edellisissä kisoissa Brasilia sortui kurittomuuteen, höntyilevä David Luiz luhistumisen ruumiillistumana, mutta nyt jalkeilla on kurinalaisempi ja paremmin joukkueena puolustava ryhmä.

Sveitsillä on vahva alakerta ja taitavia keskikenttämiehiä, kuten Shaqiri ja Xhaka, mutta tehojen kanssa on ollut ongelmia. Erittäin vaikeasti voitettava joukkue on kertoimien valossa Serbiaa todennäköisempi jatkoon menijä, mutta veikkaan Serbiasta kisojen kovinta yllättäjää.

Jos kokematon valmentaja Mladen Krstajić saa pidettyä isoista persoonista koostuvan ryhmän kasassa ja nuhteessaan, Serbia ottaa jatkopaikan. Kokeneet laitapakit Ivanovic ja Kolarov saavat viimeisen tilaisuutensa MM-kisoissa, eivätkä varmasti halua jättää mahdollisuuttaan käyttämättä. Keskikentän keskustassa Manchester Unitedin Matic ja saman joukkueen tavoittelema Milinković-Savić muodostavat kisojen parhaan keskikentän keskustan. Milinkovic-Savic on vähän kuin Pogba, mutta taktisesti parempi ja luotettavampi.

Sentteri Mitrovic paukutti hattutempun viimeisessä treenipelissä Boliviaa vastaan ja 5-1 voitto oli myrskyvaroitus Sveitsin lisäksi Brasiliallekin. Kerroin maailmanmestariksi huitelee 150:n ja 170:n välissä, joten ison rahan toivossa Serbiaa voisi muutamalla markalla pelatakin.
 

(kuva AFP)

Lohko F

Hallitseva maailmanmestari Saksa ei ole vakuuttanut harjoituspeleissään. Viiden voitottoman ottelun putki sai päätöksen nihkeällä 2-1 voitolla Saudi-Arabiasta, mutta vaikeaa on ollut, eikä vanha kone ole käynyt täysillä sylintereillä pitkään aikaan. Alkulohkon vastustajat eivät ole ehdottomia huippumaita, mutta toisaalta niistä jokainen riittävän hyvä aiheuttamaan yskähtelevälle koneelle ongelmia. Meksiko, Ruotsi ja Etelä-Korea ratkaisevat toisen jatkopaikan keskenään ja ehkä Saksa pelastuu jatkoon sillä väistämättömyydellä, ettei yhdellä tappiolla vielä putoa. Joka tapauksessa Saksa on juuri nyt haavoittuvaisempi kuin kymmeniin vuosiin.

Turnauksessa joukkuehenki ja nimenomaan joukkueena pelaaminen korostuu yksittäisiin maaotteluihin verrattuna. Hyvin yhteen puhaltava ryhmä kasvaa turnauksen edetessä ja kun positiivinen kierre saadaan päälle, joukkueen tekeminen on paljon enemmän kuin sen yksilöiden yhteenlaskettu summa. Etelä-Korea lähtee alkulohkoon selkeänä putoajasuosikkina, Meksikon ja Ruotsin pitäisi ratkaista toinen jatkopaikka keskenään, mutta jos Etelä-Korea saa Ruotsilta pisteet avauspelissään, sen säntillisyys ja kurinalainen työteliäisyys voi johtaa pitkälle.

Etelä-Korea ei ole pelkkä saumaton kollektiivi, vaan joukkueesta löytyy myös erinomaisia yksilöitä. Siitä huolimatta, että joukkueen menestymisen mahdollisuudet nojaavat nöyrään joukkuepuolustukseen, sen suurin vahvuus on pallollisessa pelissä. Suurimpina tähtinään Valioliigassa loistaneet Swansean pelintekijä Ki Sung-yueng ja Tottenhamin yleishyökkääjä Son Heung-min. Järkälemäinen Kim Shin-wook, Korean Koller, on iso pelote ilmassa ja erikoistilanteissa. Nuori superlupaus Hwang Hee-chan saattaa tehdä läpimurtonsa uutena hyökkääjätähtenä, mikäli Etelä-Korea painelee lohkosta jatkoon.

(kuva AFP)