Kompensaatiomies - MM18 Kisaennakko Osa4

(kuva AFP)

Lohko G

Vedonlyöntitoimistojen mukaan kisoissa on viisi Englantia ja Belgiaa parempaa joukkuetta. Annappa mie sanon: Ei ole.
Saksa on kriisissä, Espanja eläköitynyt, Argentiina hajanainen ja Ranska repeytyy sisäisiin erimielisyyksiinsä. Brasilia on ykkössuosikki huiman materiaalinsa ja sen mukaisten peliesitystenkin myötä, mutta puolivälierässä 6.7. Belgia voittaa. Finaalissa voi tapahtua mitä tahansa, mutta viimein on Englannin vuoro palata paikalleen jalkapallon maailmanmestariksi.
Saatan olla väärässäkin, mutta yleensä en koskaan ole.

Tunisia (FIFA-rankingin 21.) ja Panama ovat saudien ohella kisojen kolme huonointa futisjoukkuetta. Se mahdollistaa Englannille ja Belgialle laajan kierrätyksen alkulohkon viimeiseen keskinäiseen otteluun. Sillä on merkitystä, koska turnauksen edetessä sekä henkinen -että fyysinen väsymys kasaantuu, pikkuvammoja ja loukkaantumisiakin kertyy ja mitä tuoreempana ykköskokoonpano pääsee neljännesvälierään, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on voittoon. Englannin ja Belgian tähdille toipumisaikaa sinne jää reilu viikko. Finaalissa sitten mennään niillä parhailla, jotka sinne saakka ehjinä pysyvät.

Belgia pelaa 3-4-3 muodossa ja sen kolmen alakerta on maailman laadukkain. Menneen kauden Valioliigan paras toppari Alderweireld oikealla, täydellinen libero Kompany keskellä ja monipuolinen vasuri Vertonghen vasemmalla. Voi olla, että siinä on kolme tämän hetken parasta keskuspuolustajaa rinnakkain. Laitapakit sen sijaan saattavat osoittautua heikoiksi lenkeiksi, koska Meunier ja Carrasco joutuvat pelaamaan itselleen outoa wing-back-roolia, varsinkin kun valmentaja Martinez ei tunnu itsekään tietävän, kuinka laitalinkkipakkien pitäisi Belgian maajoukkueessa roolittua. Meunier on fantastinen hyökkäyssuuntaan, mutta onko liian riskaabeli silloin kun vastustajalla on pallo?

De Bruyne toimii keskikentän skalpellimestarina ja miehen millimetrin tarkat juuri oikeavoimaiset syötöt ovat hämmästyttävää taidetta. Puolustusvastuu jää lähinnä Witselille ja siinä saattaa olla yksi Belgian heikkouksista. Löytyykö keskikentältä riittävästi defensiivistä laatua? Toisaalta voi olla, että juuri tästä syystä Belgia käyttää kolme keskuspuolustajaa keskikentän takana. Saa vaellella vähän villimmin kun tietää, että taustalta löytyy tukea. De Bruyenella on lupa mennä kuten sydän sanoo.

Kärkikolmikko, Lukaku sentterinä ja Mertens & Hazard taskuhyökkääjinään, on paperilla melkein täydellinen, mutta entäpä käytäntö? Suoraviivainen ja suhteellisen kömpelö Lukaku sopii erinomaisesti vastahyökkäyspeliin, mutta kun Belgia hallitsee pelejä, niinkuin se tulee hallitsemaan, Lukakun tekninen osaaminen ja peliälynopeus ei välttämättä vastaa joukkueen tarpeisiin. Lukaku tarvitsee tilaa, eikä sitä ole jos vastustajan bunkkeri makaa puolustusneljänneksellään. Hazardissa on potentiaalia turnauksen parhaaksi pelaajaksi ja hänellä on kykyä rikkoa jähmeitä betonipuolustuksia, vaikka onkin parhaimmillaan vastahyökkäyksissä. Ehkä vasta puolivälierässä Belgian hyökkäyskalusto pääsee oikeuksiinsa, kun vastustaja pyrkii hyökkäämään vieläkin hanakammin ja laajemmin? Avainpeli: Neljännesvälierä.

(kuva AFP)

Englannilla on kasassa nuori ja kokematon joukkue, keski-iältään ja maaotteluiltaan kisojen kahden pienimmän joukossa. Southgate on hakenut ryhmään tuoreutta ja nopeutta, ja myös saanut sitä siinä määrin laadukkaasti, että tulokset karsinnoissa ja treenipeleissä ovat suuria lupauksia antavia. Kokemuksen puute voi olla kohtalokasta, mutta toisaalta se voi hitsata joukkueen ennen näkemättömään lentoon turnauksen edetessä. Tällä ryhmälle tämä kaikki on uutta ja ihmeellistä, uran suurin turnee tähän asti, ja siinä on aineksia hurmokseen joka kantaa. Ryhmään kuuluu vain kaksi yli 3-kymppistä pelaajaa, Cahill ja Young, eikä heidänkään voida vielä todeta "käyneen siellä ja tehneen tämän". Nämä pojat tahtovat tehdä historiaa ja valmiita antamaan kaikkensa sen puolesta.

Kolmesta erinomaisen kauden Valioliigassa tahkonneesta nuoresta (24, 25 ja 26v) maalivahdista nuorin Pickford lienee ykkönen. Hänen edessään pelaa kolmen miehen puolustuslinja; Walker oikealla, Stones keskellä ja Cahill tai Maguire vasemmalla. Myös Jones on vaihtoehto keskustaan. Oikeana linkkipakkina toimii Trippier joukkueen nuorin pelaaja Alexander-Arnold hänen varamiehenään. Vasemmalla on hieman ongelmaa, koska Rose on joukkueen ainoa vasuri. Spursin miehen kanssa pelipaikasta kilpailee loistokauden ManUssa linkkipakkina pelannut nuori veteraani Young.

Keskikentän pohjalla ankkuroi Henderson tai Dier. Hieman erityyppisiä, Henderson juoksuvoimaisempi ja Dier defensiivisempi, mutta molemmat riittävän hyviä suoriutuakseen isosta vastuuroolista. Pohjapelaajan yläpuolella liikkuu kaksi selkeästi offensiivista keskikenttämiestä. Ne paikat ovat joukkueen heikoin osa-alue, sillä vaihtoehdot ovat varsin kokemattomia vielä Valioliigatasollakin. Alli lienee toinen hyökkäävä keskikenttämies ja toinen valitaan ryhmästä Lingard, Delph ja Loftus-Cheek. Ehkä paras vaihtoehto tähän Allin kaveriksi olisi Henderson, ainakin vastuksen kovetessa pudotuspelivaiheessa.

Kane on itseoikeutettu ykköskärki ja parina aloittanee Sterling, jonka rynnäkkökivääri kaipaa parempaa tähtäintä. Vardy toiminee kolmoskärkenä, mutta saattaa löytää paikkansa avauksestakin. Southgate on peluuttanut joukkuettaan 3-5-2 systeemillä, mutta jos tappioasemassa siirrytään puolustuksessa neljän linjaan ja kolmen kärjen peliin, saa Rashford tai Welbeck paikan avauksen laitahyökkääjänä.

Englannilla ei ole kasassa sellaista superjoukkuetta kuin 1990 MM-kisoissa ja 1996 EM-kisoissa, joista molemmissa kisat päättyi rangaistuspotkukilpailutappioon Saksaa vastaan. Silloin supertähtiä vilisevän ryhmän piti voittaa mestaruus, mutta rp-kisan lottomylly ei suosinut. Tässä joukkueessa ei ole Kanea lukuunottamatta ehdottomia supertähtiä, mutta jotain erityistä yhteisöllisyyttä ja kaveriporukan tuntua senkin edestä. Saman sukupolven nuoria edelleen kehittyviä pelaajia, joiden yhteishenki voi tehdä heistä supertähtiä ja maailmanmestareita neljäksi vuodeksi eteenpäin. Avainpeli: Neljännesvälierä.  

(kuva AFP)

Lohko H

Puola on H-lohkon paras joukkue ja voisi mennä turnauksessa pitkällekin, ellei kohtaisi Belgiaa tai Englantia viimeistään neljännesvälierissä. Työteliäs, vahva ja taitavakin joukkue varustettuna luultavasti maailman parhaalla keskushyökkääjällä Lewandonskilla. Puolasta löytyy ylpeyttä, omanarvontuntoa ja taistelutahtoa niin slaavilaisesti, ettei sitä vastaan ole kovin mukavaa pelata. Kaikin puolin joukkue isolla Peellä. 

Senegal ja Kolumbia ratkaisevat toisen jatkopaikan keskenään. Kolumbia kertoimien valossa todennäköisempi kakkonen, mutta sijoittaisin omaisuuteni Senegaliin, jos sähköpostilla joku sitä pyytäisi. Sympaattiselle Japanille ei ole pisteitä luvassa, mutta sympatiaa kyllä. Ja panisin jos saisin. Mutta se ei kuulu tähän, koska torstaina alkaa kisat.