Kompensaatiomies - Muutto

Toukokuun alussa kirje kertoi, että vuokrasopimus on irtisanottu ja talo puretaan. Hetki siinä meni palasia keräillessä, mutta iltaan mennessä verkkoon oli osunut kuusi vaihtoehtoa uuteen kotiin. Kuun viimeisenä päivänä vuokrasopimus niistä parhaaseen oli valmis.

1994 perustettu Kuntokeskus Ykkönen oli jököttänyt Savonkadulla vuodesta 1995 ja olimme ostaneet sen 2012. Olihan sitä välillä ollut pientä pelkoa persiissä, että mitähän jos vuokrasopimus joskus yllättäen päättyy, mutta purkutuomion saaminen oli silti jonkinmoinen shokki. Kauhuscenaario, jonka ei olisi soinut realisoituvan. Turvanamme oli puolen vuoden irtisanomissuoja, joka antoi riittävästi pelivaraa tulevaan.

Muuttoa valmisteltiin huolella ja pitkään. Lehtikaari 3:n liiketila numero kolme oli tyhjä yli tuhatneiliöinen halli, johon monipuolisen Kuntokeskuksen toimitilat piti rakentaa nollapisteestä. Vuokranantaja suostui tuottamaan perusremontin, toki vuokran määrässä sijoitustaan kompensoiden, mutta kaikki muu jäi yrittäjien tehtäväksi. Siinä sitä riitti tehtävää.

Suunnitelmat pohjapiirrustuksineen ja lupineen valmistuivat siten, että remontti käynnistyi elokuun alussa. Uuden Ykkösen avajaispäiväksi oli sovittu lokakuun ensimmäinen, joten aikaa ei ollut hukattavana. Kiirettä sai pitää, mutta silti tuli kiire ja päivät tunteineen hupenivat nopeasti.

Etualalla kahvio ja WC:t, vasemmalla Spinning-sali, takana Naisten Sali, sen vieressä isompi kuntosali ja pukuhuoneet hahmottumassa. Jumppasali etuoikealla piilossa. Elokuun 18.päivä oltiin vielä alussa.

Varsinainen muutto piti suorittaa kolmessa päivässä ennen sunnuntaisia avajaisia. Viikkoa aiemmin alettiin purkaa ja pakata vanhaa Ykköstä, sieltä kun piti viedä mukaan kaikki käyttökelpoinen aina lattioiden kumi- ja muovimattoja myöten. Ne saatiin vietyä ja asennettuakin ajoissa ennen treenikamojen siirtoa, mutta oli ehkä se kaikkein vaativin ja raskain osa  urakkaa.

12 metriä pitkät ja 4 metriä leveät kaksinkertaiset muovimatot saatiin jumppasalista ulos vain moottorisahalla seiniä leikkaamalla. Se helpotti muuttoa ulos vanhasta, ettei sinne uusia asukkaita ollut tulossa. Sai vetää vähän karskimmalla kädellä.

Pari ekaa päivää kroppa kesti ihan hyvin, yöunien laatukin parani kun oli sänkyyn kömpiessään umpiväsynyt, mutta kymmenen päivää aamusta iltaan raskasta työtä vaati veronsa. Kroppa löysi rajansa. Paino putosi 5kg, kun ei jaksanut kunnolla edes syödä. Oli mies kämmeniä, kyynärvarsia, polvia ja päätä myöten valmis pakkaseen tai kuopattavaksi, mitä nyt kukin ruumiille tekee kun sen aika on tullut täyteen.

Kymmenpäiväinen rupeama oli myös henkisesti raskas. Loputon määrä painavaa tavaraa ja välillä iltapäivisin tuntui, ettei vittu vaan jaksa ja vaikka miten tekisi, ei ehdi eikä kykene saamaan mitenkään valmiiksi. Sitten inisi isse issekseen hetken ja taas mentiin. Pienet lepohetket tekivät keholle ja mielelle hyvää, auttoivat palautumaan, mutta ei niitä kovin usein voinut pitää ja pieniksi ne piti jättää.

Viimeisenä muuttopäivänä oli pakko suorittaa priorisointeja, että kaikki olennaisimmat asiat olisivat avajaisissa valmiina. Listoja jätettiin suosiolla laittamatta, eikä telkkareiden asentamista tai muuta estetiikkaa otettu edes asialistalle. Tärkeintä oli saada treenitilat, kuntosalit, jumppasali ja spinning-sali sellaiseen kuntoon, että asiakkaat kykenevät niissä turvallisesti treenaamaan. Ne saatiin ja avajaispäivä oli onnistunut. Hyväntuulinen ja runsaslukuinen osanotto oli paras palkka isosta urakasta, joka ei ollut vielä päättynyt.

Peilien irrottamisessa ilmeni ongelmia, koska olivat kiinnitetty kaksipuolisella teipillä. Lasitusliike saatiin hätiin ja suurin osa peileistä ehjänä siirrettyä uusille paikoilleen. Uusiakin jouduttiin hankkimaan, että saatiin peilipintaa riittävästi.

Kamat olivat suunnilleen paikoillaan, mutta säätämistä riitti. 24/7 kulunvalvontajärjestelmä poletteineen saatiin alkuvaikeuksien jälkeen toimimaan ja valvontakameratkin paikoilleen. Ilmanvaihto toimi ensimmäisen viikon vanhoilla Gigantin säännöillä, mutta nyt toimii kuten pitää. Netti saatiin nopeammaksi ja pihojen valaisut kuntoon. Mainostaulut kohdilleen ja kahvion sisustus siten, että siellä viihtyy. Kotisivuja päivitetään päivittäin.

Jumppasalin ja spinning-salin soundimaailmoja on saatu paremmaksi, mutta niissäkin työtä vielä riittää: ensi viikolla laitetaan taas lisää akustiikkalevyjä. Musiikin pitää kuulostaa hyvältä ja se asettaa studiolle suuria vaatimuksia. Ohjaajan ääni kuulostaa aina käskevästi kauniilta, joten turha kaiku ei saa sitä peittää. Pukuhuoneiden kalusto alkaa viimein valmistua ja kuntosalien laitteet löytää lopullista sijoituspaikkansa. Lauantaina pulttaillaan taas lisää koneita kiinni ja käyntiin. Sitten ovat siinä ja pysyvät.

Muuttourakka on ollut opettavainen. On löytänyt omia henkisiä ja fyysisiä rajojaan ja toisaalta saanut huomata, kuinka riippuvainen on muista ihmisistä. Ilman päteviä yhteistyökumppaneita ja lojaalia talkooporukkaa homma olisi kussut heti alkuunsa. Tein parhaani, mutta ei se olisi riittänyt mihinkään tässä lajissa. Muuttaminen, asennustyöt tai varsinkaan painonnostolavan rakentaminen eivät kuulu vahvuusalueisiini. 

Painonnostolavaa rakennettiin asennuspäällikkö Ilkka Ollilan johdolla kaksi päivää. Yllättävän paljon hommaa, mittaamista, leikkaamista ja laittamista, mutta hyvä saatiin aikaiseksi. Legendaarisen Kalervo Nuutisen hyväksymä.

Kun myöhään perjantai-iltana väänneltiin Pekan kanssa vehkeitä paikoilleen, jouduttiin huomaamaan, että vipuvarsilaitteet liikkuvat kahdestaankin, mutta levypakkataljoihin ei ollut mitään jakoa. Olihan meillä voimaa, mutta hyvin rajallisesti. Tero tuli yllättäen eteen talkoisiin mukaan ja saatiin kaikki konehuoneen laitteet suunnilleen oikein. Kolme oli paljon enemmän kuin kaksi, trion massa korjasi duon puutteellisen määrän. Naisten salin järjestelyyn näkemys tai voimatkaan eivät enää riittäneet, mutta jumpanohjaajanaiset saivat isolla ryhmällä laitteet liikkumaan. Naisenergia on upea asia silloin kun se kohdistuu johonkin hyödylliseen. Tunnen suurta kiitollisuutta kaikkia talkooihmisiä kohtaan.

Oli ihanaa huomata ihmisten auttamisen halu ja toisaalta asiakkaiden tyytyväisyys uusiin tiloihin. Kuin olisivat löytäneet entistä parempaa. Ruusuja ja juhlajuomia saatiin enemmän kuin rakentavia kehitysideoita, mutta molemmilla oli ja on oma tärkeä paikkansa homman eteenpäinviemisessä.

Muutto onnistui, mutta en halua ryhtyä vastaavaan kovin äkkiä uudelleen. Ehkä tällainen riittää once in a lifetime kokemukseksi. Aika aikaansa kutakin sanoi pässi kun päätä leikattiin, vaikka tiesi että näin on hyvää ja kunnollista.

Nyt on aika nauttia työn tuloksista ja tehdä loputonta hienosäätöä. Urakka on valmis ja arkeen kiva päästä takaisin kiinni. Suunnattu kiitos jokaiselle tavalla tai toisella tämän tärkeän asian toteuttamisessa mukana olleelle ja sille sankalle ihmisjoukolle, joka uuteen Ykköseen on kuntotiensä löytänyt. Ykkönenhän on olemassa ihmistä varten. Kuten Tero tokaisi: "Pitihän mun tulla varmistamaan, että saan hyvän salin missä treenata."

Konehuoneen takana voimapaja painonnostolavoineen, levytankopenkkeineen ja lämmittelypaikkoineen. Sali Vain Naisille vasemmalla, Jumppasali oikealla ja Spinning-sali kuvaajan takana. Kuvaaja istuu kahvikupposen ääressä käytävän päässä risteyksessä ja nauttii hetken olostaan. Häntä ei haittaa yhtään, että nyt on näin.
Been there, done that.