Kompensaatiomies - Pidot paranee perjantaina

(kuva: Getty Images)

Uruguay - Ranska

Puolivälierien avausottelussa 3,3 miljoonainen Brasilian pikkuvelipuoli Uruguay kohtaa suuren ja mahtavan Ranskan. Paperilla Ranska on selvä ennakkosuosikki, mutta Uruguay toimii erinomaisesti joukkueena. 71-vuotias Oscar Tabarez osaa peluuttaa ryhmäänsä juuri oikealla tavalla.

Uruguay 4-4-2

Kuvasta poiketen Uruguay pelaa 4-1-2-1-2 järjestelmällä eli keskikenttä ei ole linjassa vaan timantissa. Torreira pohjapelaajana, Nandez oikeana sivustana, Vecino vasempana ja Bentancur kymppipaikalla. Joukkueen vahvuus on yhtenäisyydessä. Tabarez on saanut toimia managerina jo 12 vuotta ja pelaajilla on paljon yhteistä pelitaustaa maajoukkueen lisäksi seurajoukkueistakin. Topparipari Gimenez-Godin on pelannut Atletico Madridissa yhdessä vuodesta 2013 ja keskuspuolustuksessa jos jossain yhteispeli ja kaverin tunteminen auttaa mittaamattoman paljon.

Kisojen paras kärkipari Suarez-Cavani on palloillut yhdessä pikkupojasta lähtien ja se todella näkyy kauas. Upeana esimerkkinä avausmaali Portugalia vastaan, jossa Cavani syötti puolenvaihdon vasemmalle Suarezille, joka keskitti takatolpalle oikealle, johon Cavani oli spurtannut omiin korkeuksiinsa. Nämä kaverukset tuntevat toistensa liikkeet.
Toivotaan, että Cavani kuntoutuu Ranska-otteluun ja saamme ihastella duon saumatonta yhteistyötä.

(kuva: Getty Images)

Uruguay puolustaa syvällä ja iskee terävästi vastaan supersenttereidensä avuilla. Tabarez ei halua jättää selustaan tilaa Mbappen ja Griezmannin juostaviksi, sillä Uruguayn topparipari ei ole parhaimmillaan juoksukilpailuissa. Varsinkaan omaa maalia kohti ylinopeuksista Mbappea vastaan, joten linja makaa syvällä. Uruguay prässää vasta puolesta kentästä, koska paketti halutaan pitää tiiviinä ja välimatkat lyhyinä. Uruguayn voittomahdollisuudet perustuvat nöyrään koko joukkueen puolustuspeliin ja Suarez-Cavani parivaljakon kykyyn tehdä ihmeitä.

Tabarezin tavoin myös Dechamps on johtanut pitkään maajoukkuettaan. Ranska on erinomaisesti roolitettu joukkue täynnä mielenkiintoisia toisistaan poikkeavia ja toisiaan täydentäviä pelaajatyyppejä. 

Ranska 4-2-3-1

Kärkipari Giroud - Griezmann on perinteinen ilmavoimainen isomies - nopea ja näppärä pikkumies -kaksikko, jonka piteleminen on vaikeaa. Tulevaisuuden supertähti Mbabbe häikäisee nopeudellaan ja vaikka puolustaa keskikentän linjan oikeaa sivustaa, saa hyökkäyspelissä vapauksia häärätä ympäri kenttää. Keskikentän keskustassa nähdään Pekka ja Pätkä moottoreina, Kante alempana maailman parhaana ankkurina ja Pogba ylempänä laajan säteen pelintekijänä. Täydentävät toisiaan sulavasti muodostaen täydellisen kokonaisuuden.

Ranskan topparipari on nopea ja fyysinen, mutta hieman nuori. Molemmat pelaavat seurajoukkueissaan kokeneemman ja taitavamman pelaajan rinnalla, Varanella Madridissa Ramos ja Umtitilla Barcelonassa Pique, mutta ainakin tähän asti homma on toiminut hyvin. Pallollinen osaaminen ei aivan huippuluokkaa, mutta defensiivisesti ehdotonta maailman huippua. Ottelun ratkaisu saattaa piillä siinä, kuinka nuoripari Varane-Umtiti pärjää kokenutta Suarez-Cavani kaksikkoa vastaan. 

(kuva: Getty Images)

Brasilia - Belgia

Perjantain iltapelissä yli 200-miljoonainen jättiläinen Brasilia kohtaa pienen kymmenmiljoonaisen Belgian. Perinteinen jalkapallotehdas vastaan kymmenessä vuodessa maailman huipulle noussut entinen kääpiö.

Brasilia on ollut tähän asti enemmän kuin vakuuttava. Jos Neymarin idioottimaiset kierimiset jättää laskuista pois, joukkueesta on vaikea löytää heikkouksia. Ehdottoman tasapainoinen kokonaisuus. Ranskan tavoin toisiaan täydentäviä erilaisia roolipelaajia hyökkäyssuuntaan ja erittäin hyvin organisoitu joukkuepuolustus.

Brasilia 4-2-3-1

Perinteistä poiketen Brasilialla on kaksi maailmanluokan maalivahtia ja lisäksi betoninen keskuspuolustus. Alakerran linjan edessä keskikentän kaksikko tekee valtavan työmäärän linjaa suojellessaan ja vaikka Casemiro on pelikiellossa belgejä vastaan, Manchester Cityn Fernandinhossa on täysin mitat täyttävä korvaaja. Paulinho pelaa hieman hyökkäävämmässä roolissa ja tekee juoksuja boksiinkin.

Brassien hyökkäysvoima on valtava. Jesus on ollut tehoton tähän asti, enkä yllättyisi, vaikka Firmino korvaisi hieman eksyksissä olleen nuorukaisen. Nopeutta katoaisi hieman, mutta työtä ja syöttötaitoa tulisi paljon lisää. Willianin juoksuvoima, Coutinhon syöttövalikoima ja Neymarin nopeus ja ketteryys (kunhan jättää ne teatterit pois) muodostavat pysäyttämättömän pyörremyrskyn. Luontevasti paikkaa vaihtava kolmikko kärjen takana on todella karu selli siihen joutuville puolustajille. Saattaa mennä pää pyörälle.

Belgian puolustuspeli Japani-voitossa oli ihmeen halutonta ja passiivista. Tuskin Brasiliaakaan vastaan punapaidat lähtevät prässäämään ylhäältä, mutta omalla kenttäpuoliskolla mieheen on iskettävä lujemmin kiinni. Omalla puolustuskolmanneksella ei voi enää peruutella. Paperilla Belgian alakerran trio on maailman kovin, äärimmäisen kyvykäs sekä pallollisena -että pallottomana, mutta jonkinlaista alisuorittamista on ollut havaittavissa.

Belgia 3-4-3

Keskikentällä De Bruyne ja Hazard, mitä tahansa roolia pelaakaan, ovat potentiaalisia otteluvoittajia, miehiä jotka taikovat kaneja hatusta, mutta Belgian joukkuepelaaminen ei ole solahtanut vielä täysin oikeisiin uomiinsa.

Mielenkiintoista nähdä, luottaako Roberto Martinez 3-4-3-järjestelmäänsä, joka Japania vastaan ei toiminut kovinkaan hyvin. 0-2 tappioasemassa systeemiksi vaihtui 3-3-2-2 kun Chadli otti Carrascolta vasemman wing-backin paikan, Witsel jäi yksin keskikentän pohjalle ja Fellaini tuli toiseksi hyökkääväksi kk-mieheksi De Bruynen rinnalle. Puolustivat siinä rinnakkain, mutta hyökätessä Fellaini juoksi Lukakun pariksi. Vaihtojen myötä Hazard siirtyi kymppipaikalle ja sai täydet vapaudet vaellella ympäri kenttää. Vaelteli enemmän vasemmalla tehden Chadlin kanssa tuhojaan, vaihdokset tuottivat tulosta, mutta uskaltaako Martinez aloittaa uudella muodolla?

Belgialla on mahdollisuuksia Brasilian kukistamiseen, mutta puolustuspelin on oltava aktiivisempaa ja tarkempaa. Ellei Belgia laita keskikentälle kolmiota, sillä on suuria vaikeuksia saada brassien pelinrakentelua kuriin. Jos Hazard saa vapaan roolin Lukakun takana, hänellä on mahdollisuuksia repiä auki brasilaista betonia, joka tähän asti on vaikuttanut läpäisemättömältä.
Brasilia vaikuttaa valmiimmalta, mutta ehkä Martinez ottaa neuvostani vaarin ja mummonkin, Fellaininkin, vaihtaa systeemiksi 3-3-2-2 ja pudottaa suurimman mestarisuosikin jatkosta?

(kuva: Getty Images)

PS: Kirjoitin tulikivenkatkuisen "VAR...WTF? VMP!" raportin keskiviikkona 27.6., kahden järkyttävän VAR-sekoilupäivän jälkeen, mutta sen jälkeen VAR tuntuu löytäneen paikkansa. Keskiviikon peleissä ei käyty VARikolla montaakaan kertaa ja sen kerran kun asiallisesti käytiin, saatiin Etelä-Korean voittomaali Saksaa vastaan hyväksytyksi. Juuri sellaisia tilanteita varten VARia tarvitaan: Pallo on maalissa ja peli poikki, tsekataan ruudusta oliko paitsio vai ei. Toivotaan, että VAR on saatu suitsettua ja valjastettua palvelemaan peliä näkymättömästi kriittisillä hetkillä, eikä yhtään sen isompaa roolia sille enää suoda.