Kompensaatiomies - Pohjakosketus Kaakkoon

Kaakkois-Suomessa on vahvat futisperinteet. Varsinkin Mikkelissä, mutta eipä tarvitse hävetä taustaansa Kouvolan tai Kotkankaan. Nyt menee niin heikosti, että Lappeenranta saattaa nousta Kaakon ykköseksi.

1975 kaksi mikkeliläistä joukkuetta pelasi Mestaruussarjassa. MiPK sijoittui neljänneksi ja MP yhdeksänneksi. PalloKissojen yleisökeskiarvo oli 3293 ja Palloilijoiden 2179. Kolmas kaakkoissuomalainen pääsarjassa oli MyPa, joka sinnikkään taistelun jälkeen kuitenkin putosi. Keskimääräinen katsojamäärä oli silti komea 2214.

Kolme kaakonkulmalaista nähtiin Mestaruussarjassa myös 1981, jolloin KTP oli pisteissä viides ja katsojakeskiarvoltaan paras: 3661. Mikkeliläiset putosivat silloin sarjasta molempien joukkueiden voimin.

1975-2005, kolmenkymmenen vuoden ajan, oli aivan normaalia, että Kaakkois-Suomesta pelaa pari joukkuetta pääsarjassa ja pari ykkösdivarissa. Huipentumana MyPan mestaruuskausi 2005, jolloin KooTeePee oli Veikkausliigassa kahdeksas ja Rakuunat sekä MP pelasivat Ykköstä ihan kohtuullisella menestyksellä. Kakkosestakin löytyi kolme paikallista eli FC Kuusankoski, Kajo ja MiKi. Kouvola oli silloin Kaakon ykkönen futiksessa.

Siitä alkoi alamäki. Rakuunat ja MP putosivat Ykkösestä 2006 ja vaikka mikkeliläiset sinne pari kertaa uudestaan nousivatkin, niin ainoastaan pudotakseen. KTP tippui Veikkausliigasta 2008 ja nousi sinne takaisin 2016, mutta sitä seurasi syöksykierre suoraan kakkoseen. MyPa oli pudotettu futiskartalta 2015, joten nyt ollaan ennätyksellisessä aallonpohjassa: Kaakkois-Suomesta ei ole yhtään joukkuetta kahdella ylimmällä sarjatasolla. Miten tähän on tultu? Miten jalkapalloilun luvatusta läänistä kutistui Suomi-futiksen musta-aukko?

Miten jalkapalloilun luvatusta läänistä kutistui Suomi-futiksen musta-aukko?

Perusongelma lienee surkastunut ruohonjuurityö seuratasolla. Palloliitolta tai piiriltä ei ole apuja herunut ja seuroista on jäänyt liikaa ihmisiä pois. On yritetty fuusioita, lakkautettu seuroja ja keksitty vanhoille uusia nimiä. Samalla puolihuolimattomasti tuhottu kulttuuria, joka kukoisti joskus.

Lopulta tekijöitä ei ollut enää tarpeeksi, valmennuksen taso heikkeni ja nyt entistä pienemmästä pelaajamassasta saadaan entistä vähemmän pelaajia, jotka pärjäisivät kahdella ylimmällä sarjatasolla. Kakkosdivaritasolle löytyy tällä hetkellä peräti kuusi joukkueellista.

Palloliitto huomioi Kaakkois-Suomen heikkoa pelaajakehitystä sillä, että piiriltä poistettiin ainoana koko Suomessa Talenttivalmennus- ja Fortum Tutor tuki. Onko Kaakon maa niin huono, ettei siihen kannata enää kylvää? Hedelmistäänkö tämä puu tunnetaan? Kankkulan kaivoonko ei kiinnosta liiton rahoja enää heittää?

Kaakkois-Suomen on oltava pelaajistoltaan omavarainen, koska isoja vetovoimatekijöitä ei ulkopuolisille ole. Pelaaja vaihtaa paikkakuntaa ja seuraa, jos saa rahaa, töitä tai opiskelupaikan. Varsinkaan Kouvolassa näitä ei liikaa ole tarjolla. Kotkassa, Mikkelissä ja Lappeenrannassa jotain näistä kolmesta näyttää sen verran riittävän, että saadaan kakkoseen laadukkaita ulkomaalaisia joukkuetta vahvistamaan. Riittääkö se kuitenkaan Ykköseen saati Veikkausliigaan?

Neljäs tie pelaajavahvistuksen saamiseen on järjestää sille tyttöystävä tms kontaktipinta. Joku pätevä syy saapua juuri Kaakkois-Suomeen ja pysyä siellä edes kauden ajan. Kauniita naisiahan täällä riittää vaikka muille jakaa. Parasta tietysti olisi, jos avioituisivat ja alkaisivat poikimaan, näin syntyisi kestävää kehitystä ja sitä kautta saataisiin kaakkoissuomalainen futis uuteen nousuun? Eettisesti ja moraalisesti kuitenkin niin arveluttavaa toimintaa, etten usko yhdenkään seuran tähän satsaavan.

Pohjalta on vain yksi tie, ylöspäin, niin väittävät, mutta onko pohjakosketusta vielä saatu?

Pohjalta on vain yksi tie, ylöspäin, niin väittävät, mutta onko pohjakosketusta vielä saatu?

MyPan 2005 liigamestaruuteen johtanut Ilkka Mäkelä tuli MP:n valmentajaksi 2015 ja seura sai lahjaksi MYPAlta luovutetun paikan Ykkösestä. Kausi päättyi kuitenkin putoamiseen, eikä pikainen paluu seuraavalla kaudella onnistunut. Pari kuukautta sitten Mäkelä vapautettiin päävalmentajan tehtävistä ja nyt MP kamppailee kolmoseen putoamista vastaan. Hänen tilalleen otettiin Janne Loukiainen, 47v, joka ei ole aiemmin valmentanut miesjoukkuetta.

Janne Lindberg toimi Mäkelän apuvalmentajana MyPan voittaessa liigan ja vakiinnutti Sudet kakkosdivaritasolle 2011-2017 tekemällään työllä. Kolmas peräkkäinen kausi kakkosessa oli puolivälissään, kun Lindberg sai Vaasasta työtarjouksen, josta ei tahtonut kieltäytyä. Hänen paikalleen nostettiin aiemmin kakkosvalmentajana toiminut Toni Lindberg.
 

Lauantaina Sudet kohtaa MP:n Kouvolan Keskuskentällä kello 16. Ikäänsä nähden kokematon Loukiainen ja valmennusuransa alkutaipaleella oleva Lindberg joutuvat kovaan paikkaan ja paineeseen. Kaksi mestaruussarjavuosista tunnettua jalkapallokaupunkia, Kouvola ja Mikkeli, joiden nykyistä lippulaivaa uhkaa kolmosdivariin tippuminen. Tappioon ei ole kummallakaan varaa ja tasapeli asettaisi molemmat vakavan putoamisuhan alle. Voitto on välttämätön, mutta vain toisen saatavilla.

Kovat panokset on ladattu myös maanantaiseen Kaakon derbyyn Kotkassa, kun sarjaa johtava PEPO saapuu KTP:n vieraaksi. Voitolla lappeenrantalaiset ottaisivat tukevan otteen sarjanoususta, mutta jos KTP voittaa, jännitys tulee säilymään viimeisille kierroksille asti. Sarjanousu on tällä hetkellä kolmen kauppa.

Kauhu-scenaariossa Klubi04 ja Kiffen tulevat takaa kaakkoissuomalaisten ohi ja jättävät sen historialliseen ahdinkoon: Kahdella ylimmällä sarjatasolla ei ketään ja korkeimmalla tasolla kakkosessakin enää neljä. Onneksi kohtaavat keskenään sunnuntaina Helsingissä ja näin Kaakon ylä- tai alapäästä jompikumpi ainakin osittain selviytyy ja lopettaa kautensa onnellisesti. Ja onhan meillä uutta tulemistaan tekevä MYPA, jonka nousu kakkoseen alkaa olla Vanhan Viialan kusilaarikuulutusta vaille varma. Sinne alueemme rahkeet tällä hetkellä riittää.