Kompensaatiomies - Poliittinen korrektius

Poliittinen korrektius on pahanlaatuinen syöpä, vajaassa vuosikymmenessä laajasti levinnyt. Se pitäisi leikata pois reilulla kädellä ja isolla skalpellilla, mutta kukaan ei tiedä, jäisikö potilas enää henkiin.

Onko sillä toisaalta mitään väliäkään? Mitä on sellainen elämä, jossa ei saa elää ja hengittää vapaasti? Ei saa tuntea kiellettyjä tai ristiriitaisia tunteita, saati ilmaista niitä julkisesti. Ei saa ajatella väärin tai varsinkaan kirjoittaa epäkorrekteja mietteitään mihinkään. Jos niin teet, sinua sanktioidaan ja tekstisi poistetaan.

Pitää kahlita sanansa tarkkaan, koska niin pyöreitä ja pehmeitä lauseita ei olekaan, etteikö ylemmyydentuntoinen moraalinvartija niistä triggeröityisi. Ihmisiä kytätään ja ilmiannetaan, parhaimmillaan saadaan erilaisen maailmankatsomuksen omaksunut menettämään työpaikkansa ja toimeentulonsa. Kerätään listoja ja rakennetaan lokeroita, joihin ihmisiä väkisin tungetaan leimattaviksi.

Yhteiskunnan oikeussoturit ja nettipoliisit vaanivat kaikkialla, sensuuri toimii ja sananvapaudelle keksitään uusia ahtaita määritelmiä. Näkemyksesi saa olla mikä vaan, kunhan se ei poikkea omastani, koska silloin se on vihapuhetta.
 

Kalifornian yliopisto tunnettiin aiemmin suurena sananvapauden julistajana ja opiskelijat järjestivät rauhanomaisia mielenosoituksia tärkeän asiansa puolesta. Tänä vuonna Berkeleyssä mellakoitiin väkivaltaisesti ja sytytettiin roskiksia palamaan, ettei kreikkaislaissyntyinen homoseksuaali juutalaisbritti ja mediapersoona Milo Yiannopoulos saisi luennoida yliopiston tiloissa. Muodikkaalla ja modernilla lontoolaisella kun on liian vanhanaikaisia ja poliittisesti epäkorrekteja ajatuksia.

Samassa osavaltiossa radiokanava perui järjestämänsä tapahtuman, jossa evoluutiobiologi Richard Dawkinsin piti kertoa ateistisia näkemyksiään uskonnoista ja todellisuudesta. Olivat saaneet liikaa kielteistä palautetta Dawkinsin tweetistä, joka sisälsi armotonta kritiikkiä vahingollista uskonnollisuutta kohtaan. Protestoijien mielestä Dawkins oli kiihottanut kansanryhmää vastaan. 

Christopher Hitchens väitti, että sananvapaus on olemassa totuuden esille tuomisen vuoksi, mutta ennen kaikkea vääriä ja typeriä mielipiteitä varten: Niilläkin on oikeus olla olemassa ja tulla kuulluksi. ”Antaa typeryksien puhua ja kirjoittaa idioottimaisia näkemyksiään, koska se johtaa niiden naurunalaistamiseen, mikä riittää lopulta typeryyksien tukahduttamiseen.” Asioiden kieltäminen ei kuulunut hänen mielestään sivistykseen.

Onnekseen kuoli jo muutamia vuosia sitten syöpään, eikä joudu seuraamaan nykyistä munankuorilla kävelyä. Hän ei arvostanut totalitarismia ja omassa pyhyydessään rypeviä isoja veljiä tai liskoja, jotka kokevat elämäntehtäväkseen laittaa toisinajattelijat kuriin ja nuhteeseen.

Huumoriin poliittinen korrektius on iskenyt äärimmäisellä voimalla. Suvaitsevaisena ja raikkaana näkijänä tunnettu Pirkka-Pekka Petelius ehti tehdä parhaat sketsihahmonsa ennen tuomiohenkisen ja tunkkaisen uhriutumishysterian alkua. Hyvä niin, sillä muuten olisivat jääneet tekemättä. 

Sama pätee Kummeliin, jonka osuvia sketsejä poistettiin YLE Areenasta, koska niistä oli tullut liian osuvia. Stand-up komiikan taso on romahtanut, kun vitsiä saa vääntää vain Amerikan presidentin ihonväristä, liian pienistä peniksen kokoon korreloivista käsistä ja siitä kuinka hän laittaa ketsuppia pilluihinkin, joita kourii.

George Orwellin kirja 1984 (julkaistu 1949) iskee nykyaikaan käsittämättömän tarkkana tulevaisuusvisiona, vaikka kirjan nimi jäikin kolmisenkymmentä vuotta vajaaksi.

Sinua valvotaan ja vahditaan, sakotetaan ja bännätään, mielipiteesi muokataan virallisen totuuden mukaiseksi ja yksilönvapautesi kansallistetaan tarpeettomana. Sinut tuomitaan kerettiläisenä ja poltetaan roviolla, koska käytit vahingollisia ilmaisuja ja syyllistyit synneistä suurimpaan, ajatusrikollisuuteen.

Olen näkevinäni pyörän kääntyvän, vaikkakin hitaasti. Mitä ahnaammin sosiaaliset oikeustaistelijat hyökkäävät sananvapautta vastaan, sitä hersyvämmin heille nauretaan. Huudetaan entistä rankempia herjoja, että saataisiin lisää peppukipua näihin erilaisuudelle allergisoituneisiin lumihiutaleisiin. Näyttää siltä, että yksilö on voittamassa massan ja sananvapaudesta tehdään suuri taas.

Vuosikymmenessä väännettyä umpisolmua ei ratkota hetkessä, mutta tärkeintä on, että poliittisen korrektiuden fasistinen mielettömyys viimein ymmärretään. Se mitä Amerikassa tapahtuu, tapahtuu Euroopassa parin vuoden viiveellä ja Suomessakin sitten, kun on tapahtunut ensin jo kaikkialla muualla. Sitten mekin taas uskalletaan.