Kompensaatiomies - Valioliiga alkaa

Valioliiga käynnistyy perjantai-iltana Emirates-stadionilla, jossa Arsenal isännöi Leicesteriä. Esittelen blogissa joukkueita, niiden pelaajia ja taktisia ratkaisuja sitä mukaa kun jotain kerrottavaa ilmenee. 

Manchester City vaikuttaa toiselta mestarisuosikilta. Pepe Guardiola sai hankittua mieleisensä vahvistukset ja pelaajiston taso on korkean lisäksi myös laaja.

Erikoista on laitapakkiosaston vaihtaminen kokonaan uusiin. Guardiolan ideologiaan kuuluu pakkien vahva offensiivinen panos; kun Cityllä on pallo, pakit toimivat laitahyökkääjinä. Jos aiempi nelikko oli voimakkaasti hyökkäysorientoitunut, niin nykyiseltä kolmikolta löytyy pallollista pelotetta vieläkin enemmän.

Walker, Danilo ja Mendy ovat nopeita ja vahvoja huippu-urheilijoita, jotka tuovat Cityn peliin leveyden ja heidän pysäyttämisensä on vastustajalle hyvin hankalaa. Korostaakseen pakkien hyökkäyspanosta Guardiola on vaihtanut pelijärjestelmään viiden miehen alakerran. Kolmen topparin (Kompany-Stones-Otamendi) systeemissä pakeilla on lupa mennä yhtä aikaa korkealle ja kovaa.

Linjan taakse maalivahdiksi hankittiin brassi Ederson, joka on jalalla ja pelin avaajana melkein yhtä hyvä kuin viime kauden ykkösveskari Bravo, mutta Bravosta poiketen Ederson osaa myös torjua. Maalivahdille sekin kohtuullisen tärkeä ominaisuus.

Fernandinho luutii keskikentän pohjalla selkeässä ankkurin roolissa. Hän jää makaamaan alas, että De Bruyne ja David Silva saavat käyttää taitelijanvapauttaan hyökkäyspelissä. Jos City pelaa keskikentän kolmion kärki alaspäin, Mendyn lailla Monacosta kaapattu Bernardo Silva on hyvä vaihtoehto hyökkäävän keskikenttämiehen rooliin. Jos kärki ylöspäin, Toure tai Delph pelaa Fernandinhon pohjaparina.

Yläkerran ryhmitys riippuu siitä, pelataanko viiden vai neljän miehen alakerralla. Jos neljällä, City hyökkää kolmella: Jesus piikissä ja huippunopeat Sane ja Sterling sisään leikkaavina laitureina. Jos viidellä, ykköskärkipari on Jesus-Aguero. Cityn hyökkäyskalusto on sarjan paras ja erityisesti katse kannattaa kiinnittää Jesukseen. Kun joukkueen yläkerrasta löytyy Jumalan poika Jesus ja jumalan käden omistavan Maradonan vävypoika Aguero, ei ihme, että ihmeitä tapahtuu. 

Kun joukkueen yläkerrasta löytyy Jumalan poika Jesus ja jumalan käden omistavan Maradonan vävypoika Aguero, ei ihme, että ihmeitä tapahtuu.

Toinen mestarisuosikki on Merseysiden parempi joukkue. Viime kaudella Liverpool oli kuuden parhaan joukkueen kohtaamisissa paras, mutta menetti liikaa pisteitä taulukon alapään ryhmille. Jos molemmat joukkueet pyrkivät hyökkäämään ja prässäämään ylhäältä, Liverpool vei voiton, mutta peruuttelevia bussien parkkeeraajia vastaan syntyi ongelmia. Ei löytynyt riittävästi eväitä sumppujen selvittämiseen.

Liverpoolin suurin vahvuus on Kloppin lanseeraama armoton prässipeli, jossa ei pelkästään isketä ylhäältä vastustajaan kiinni, vaan myös takaprässätään vauhdilla jos vastustaja onnistuu ohittamaan etuprässilinjan. Ylin kolmikko Mane, Firmino, Coutinho (ja Lallana) olivat prässipelissä molempiin suuntiin erinomaisia ja sopivat Kloppin taktiikkaan täydellisesti. Siksi laiskemmin pallonmenetyksiin reagoiviin ja pallottomana hyödyttömämmille Bentekelle ja Sturridgelle ei löytynyt oikein käyttöä. Faaraon poika Salah, tuulennopea kesähankinta, tuo lisää vaihtoehtoja ja leveyttä hyökkäystrion valintoihin.

Keskikentän kolmikko on parhaimmillaan silloin, kun Lallana, Wijnaldum ja Henderson ovat yhtä aikaa ehjiä. Emre Can on hyvä paikkaaja mihin tahansa rooliin, mutta sitten taso alkaa pudota. Keskikentän keskustaan Liverpool kaipaisi vahvistusta ja saattaa olla, että monitoimikone Milner täyttää paikkoja silloin kun täyttäjää tarvitaan.

Milner voi vapautua keskikentälle, koska Hullista tulleesta Robertsonista Reds sai käyttökelpoisen vasenjalkaisen vasemman pakin. Moreno on erinomainen vasen pakki ylöspäin, mutta puolustajan pitäisi osata puolustaa ja se on tuottanut espanjalaiselle ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Clyne lienee ykkösvalinta oikeaksi pakiksi, vaisusta viime kaudestaan huolimatta, mutta nuori Alexander-Arnold on osoittautunut potentiaaliseksi haastajaksi. Toppariosastolla Matip-Lovren on itseoikeutettu ykköspari, ellei Van Dijkiä jollain ilveellä saada Southamptonista vahvistamaan keskuspuolustusta. Olisi kova vahvistus. Klavan voi paikkailla loukkaantumisia, mutta on kyvyiltään turhan köyhä mestarijoukkueen toppariksi.

Liverpoolilla saattaa olla ongelmaa maalivahtipelin kanssa. Kaksi melko tasavahvaa ja potentiaalista kaveria, mutta kummankaan suoritusvarmuus ei ole riittävällä tasolla. Maalivahdille jos jollekin suoritusvarmuus on kaikki kaikessa. Huippusuoritukset valuu hukkaan, jos niiden päätteeksi tekee emämunauksia. Erityisesti keskityspalloissa ja erikoistilanteissa Mignolet ja Karius ovat vaikeuksissa. Huipputorjujia toki.

Ellei avainpelaajille satu pitkäaikaisia loukkaantumisia yhtä aikaa, Liverpoolilla on hyvät mahdollisuudet liigamestariksi. Manchester Cityn materiaali on laajempi ja kalliimpi, mutta Liverpool on paremmin hitsautunut joukkueena. Ja Jurgen on parempi valmentaja kuin Pepe.

Jurgen on parempi valmentaja kuin Pepe.

Yliarvostettu espanjalainen kaatui viime kaudella idealismiinsa ja ylimielisyyteensä. City yrittää väkisin pelata alhaalta asti lyhytsyöttöpeliä ja kun vastustaja prässää aggressiivisesti ylhäältä, puolustajilta loppuu taidot kesken. Syntyy virheitä, joista rangaistaan.

Myös Klopp haluaa toteuttaa omaa ideologiaansa, mutta suoraviivainen hyökkääminen ja munaravimainen prässipeli sopii brittipalloon paremmin kuin Guardiolan hienostunut neppailu. Liverpool on taktisesti Cityä kypsempi. Pepe sai hyvät pelaajat, mutta Klopp on luonut hyvän joukkueen.

Liverpoolin pitää oppia murtamaan peruuttelevien ja tiukkana pakkana puolustavien joukkueiden muureja. Siinä hommassa City oli viime kaudella Poolia parempi. Manchester Cityn pitäisi oppia pelaamaan nöyremmin ja suoraviivaisemmin, mutta sitä ei tule tapahtumaan Guardiolan päävalmentajakaudella. Pepe haluaa toteuttaa fantasiaansa. Siksi Liverpool on tällä kaudella Cityä parempi ja juhlii liigamestaruutta ensimmäistä kertaa 25-vuotisen Valioliigan aikana.