Kompensaatiomies - MM18 Kisaennakko Osa1

(kuva AFP)


Lohko A

Uruguay on lohkon ylivoimainen ykkönen ja Saudi-Arabia kisojen heikoin joukkue. Toinen jatkopaikka ratkaistaan isäntämaan ja Egyptin välisessä kamppailussa, johon Venäjä lähtee vedonlyöjien ja eittämättä yleisönkin suosikkina. Egyptillä on ottelussa kuitenkin erinomaiset mahdollisuutensa, varsinkin mikäli saa Mohammed Salahin peliin mukaan. Sergio Ramos repi faaraon olkapään sijoiltaan, mutta maailman ykköspelaajan pitäisi toipua viimeistään Venäjä-otteluun mukaan.

Egypti pelaa kokeneen argentiinalaisen valmentajansa Hector Cuperin alaisuudessa puolustusorientoituneesti järjestelmällä 4-2-3-1. Kaikki lähtee siitä, ettei omiin mene mitään ja koko Cuperin ajan (jo reilut 3 vuotta) Egyptin peitto on heilunut harvakseltaan. Kisojen vanhin pelaaja El-Hadary (45v) ei pelkästään teeskentele vaikeasti tavoiteltavaa, sillä veteraanin edessä pelaa luotettava puolustuslinja; WBAn järkälemäinen Hegazi johtohahmonaan ja niin´ikään WBAn kirjoilla oleva Gabr topparikaverinaan. Isoja, pääpelivoimaisia ja kovaotteisia keskuspuolustajia. Kokeneet laitapakit Fathi ja Abdel-Shafi täydentävät turvallisen kellarin.

Neljän linjan suojelijoina toimivat keskikentän väkkärä Hamed ja Arsenalista tuttu ankkuri Elneny. Hyökkäysvastuu jää suosiolla neljälle ylimmälle pelaajalle, joista Salahin lisäksi katse kannattaa kiinnittää Mahmoud ”Sakari” Hassaniin. Pelityyliltään Super-Sakke muistuttaa erästä kouvolalaista jalkapalloilijaa, enkä yllättyisi vaikka lunastaisi otteillaan paikan Englannin Valioliigaan ensi kaudeksi. Avainpeli 19.06. Venäjä - Egypti.

(kuva AFP)

Lohko B

Maantieteellisesti erikoinen lohko, ovathan Portugali, Espanja ja Marokko rajanaapureita keskenään. Lounais-Euroopan trion täydentää Lähi-Idän ylpeys Iran. Etukäteen lienee päivänselvää mitkä tästä menevät jatkoon, mutta voittamalla avauspelissään Iranin Marokko saisi kaksi mahdollisuutta yllätykseen. Espanjan ja Portugalin välisessä ottelussa ison panoksen luo se, että häviäjä joutuu kohtaamaan ensimmäisessä jatkopelissään Uruguayn, Etelä-Amerikan karsintalohkon kakkosen. Siis mikäli kestää ennakkosuosikin paineet Marokkoa vastaan.

Marokko päästi karsinnoissa vain yhden maalin, mutta lopputurnauksessa puolustuspeli lienee silti Atlasleijonien suurin heikkous. Ranskalainen valmentaja Herve Renard on tuonut joukkueeseen kurinalaisuutta ja paikan MM-kisoissa ekaa kertaa 20 vuoteen, mutta alapään pelaajien taso on arvoitus Espanjaa ja Portugalia vastaan. Ykkösmaalivahti Munir ei saanut peliaikaa Espanjan liigan Numanciassa, joten siinä on ongelma. Eikä vian kovin suuri tarvitse olla, jos se on tolppien välissä.

Renard kehitti kaksi ovelaa taktista ratkaisua kellariinsa laittamalla box-to-box pelaajan Saissen (älkää antako nimen hämätä) palloa pelaavaksi toppariksi ja sai samalla lisää pääpelivoimaa keskuspuolustukseen. Real Madridin Hakimi siirrettiin oikealta vasemmaksi pakiksi, jotta voisi muodostaa oivan tutkaparin joukkueen taitavimman pelintekijän Ziyechin aisankannattajana. Nämä miehet pelaavat aukottomasti yhteen ja tietävät kuinka asioita työstetään.

Marokko hyökkää vahvasti vasemmalta sivustaltaan ja oikean laidan Nordin ”Raivohärkä” Amrabat vaihtelee paikkaa sujuvasti taitavan Ziyechin (Ajax) kanssa. Piikissä lennonjohtotorni Boutaib huolehtii ilmataisteluista ja liippailee palloja laitoihin menijöille. Keskikentän kolmio pitää tonttinsa tiiviinä, että hyökkäystrio saa vapauksia hurjastella. Avainpeli 20.06. Portugali - Marokko.

(kuva AFP)